- Mannen burde aldri vært ute

Sakkyndige i drapssaker får det glatte lag av justiskomiteens sekretær. - Drapsmannen i Steinkjer burde aldri vært ute i samfunnet, mener Jan Arild Ellingsen (Frp). Gunn Karin Gjul (Ap) mener lovverket fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Arild Ellingsen mener drapet på den 11 år gamle jenta i Steinkjer viser at det er behov for en gjennomgang av hvordan sakkyndige vurderer drapsdømte.

Den 39 år gamle samboeren til jentas mor er dømt for drap på sin tidligere samboer ved å ha påført henne dødelige hammerslag mot hodet før hun ble kvalt med ei veskereim. Han ble ikke idømt sikring.

- At denne mannen aldri fikk sikring, er for meg komplett uforståelig. Det var et svært grotesk drap han ble dømt for sist. Hvis de sakkyndige den gang mente det ikke var fare for gjentakelse, fikk de i går se at det var feil. Deres skjønn kostet et menneskeliv, etter å ha feilbedømt en mann som aldri burde ha vært ute i samfunnet, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) til Dagbladet.

Fatale konsekvenser

Han mener lovverket for idømming av sikring, nå forvaring, er godt nok, men at det er de sakkyndige som bør kritiseres.

- De bør rope varsku hvis de har den minste tvil om gjentakelsesfare. Isteden er det Norge i et nøtteskall at man liksom skal være så forståelsesfull og tenke at det skjer nok ikke igjen. Det kan få fatale konsekvenser, slik vi så i Steinkjer i går, sier Ellingsen.

Forvaring

Nestleder i justiskomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap), er mer forsiktig i sine karakteristikker og mener det alltid er lett å være etterpåklok.

- Dette er først og fremst en dyp familietragedie. Når mennesker som tidligere er drapsdømt, dreper igjen, er det veldig enkelt i ettertid å si at de burde vært idømt sikring. Men det må være fullt og helt opp til fagfolkene å vurdere dette i hvert enkelt tilfelle. Vi må ha tillit til både dem og systemet, sier Gjul til Dagbladet.

Hun mener det er vanskelig å si om man har brukt sikring, nå forvaring, for lite i Norge. Sikring er den gamle ordningen som utgikk på nyåret.

- Godt nok

- Den nye forvaringsordningen trådte i kraft i januar i år. Hvordan denne nye ordningen virker, er for tidlig å si. Men jeg mener at lovverket i seg selv er godt nok i dag, mener Gjul.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) ville lørdag kveld verken kommentere drapssaken i Steinkjer eller prinsipielle sider knyttet til saken.