- Mannen døde foran øynene våre

Anarkiet og volden herjer Somalia igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt ble den somaliske interimregjeringens forsvarsdepartement i sentrum av Mogadishu angrepet av islamistiske opprørere. Vanligvis er angrepene i Mogadishu enkeltstående, men i dag spredte opprøret seg.

- Jeg har aldri sett eller opplevd kamper som jeg har sett i dag, forteller 80 år gamle Faduma Elmi til nyhetsbyrået Reuters.

Elmi var på tur med barnebarnet sitt da opprørere plutselig åpnet ild mot etiopiske stridsvogner som patruljerte boligområdet Elmi bor i. Etioperne svarte med minst fire kanonskudd, og uten at noe offisielt dødstall er bekreftet, så Reuters-jounalisten på stedet likene av tre sivile og en væpnet opprører.

- Folk løp i alle retninger, og en gammel mann døde rett foran øynene våre. Jeg var sammen med barnebarnet mitt, og jeg visste ikke hva som ville skje med oss, sier Elmi.

Interimregjeringen i Somalia har slitt med å få kontroll over Mogadishu siden de overtok makten i desember 2006. Sammen med etiopiske sikkerhetsstyrker overtok de kontrollen i Somalia etter en kort krig med en militant islamistisk opprørsgruppe som kontrollerte store deler av sør-Somalia.

Angrepene på offisielle kontorer, de etiopiske styrkene, og de ugandiske fredsovervåkerne, er mest sannsynlig iscenesatt av restene av denne islamistiske gruppa. I tillegg frykter de somaliske myndighetene at opprørerne har slått seg sammen med lokale militser, og at de sammen forsøker å kaste regjeringen.

Interimregjeringen er det 14. forsøket på å skape ro i det krigsherjede landet etter at diktatoren Mohammed Siad Barre ble kastet i 1991.