Mannen drakk - kona ble sterilisert

Ifølge leger som drev med sterilisering kunne en drikkfeldig mann, arbeidsløshet eller dårlig økonomi være en tilstrekkelig medisinsk grunn til å gjøre kvinner ufruktbare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Helsedirektoratet forteller at 782 personer som var åndssvake ble sterilisert etter loven fra 1945 til 1954. I alt ble i overkant av 2500 personer lovlig sterilisert i dette tidsrommet.

Dette tallet er høyst sannsynlig ikke representativt for hvor mange som faktisk ble sterilisert i denne perioden, blant annet av rasehygieniske grunner:

For en undersøkelse foretatt ved Aker sykehus for tidsrommet 1945 til 1954 viser at 82 prosent av steriliseringsinngrepene ble foretatt på såkalt medisinsk indikasjon.

Dette betyr at steriliseringen ble utført og betraktet som en nødvendig operasjon, uten at lege eller pasient trengte å sende søknad til Helsedirektoratet.

Undersøkelser fra andre sykehus, som har vært gjengitt i forskjellige utgaver av Tidsskrift for den norske Lægeforening, viser at begrepet medisinsk indikasjon var svært omfattende: Nevroser, psykopatier, psykoser, arbeidsløshet, dårlig økonomi, drikkfeldig mann, astmabronkitt og tuberkulose var ifølge norske leger noen av grunnene til å frarøve norske kvinner fruktbarheten.

I tidsrommet 1934 til 1977 ble i alt 70 598 kvinner og menn sterilisert etter loven av 1934. Rundt 3000 av disse ble tvangssterilisert.

Men svaret på hvor mange som faktisk ble sterilisert, og på hvilket grunnlag, finnes i norske sykehusarkiv.