Mannen er problemet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For ei uke siden i dag sto advokat Elisabeth Tørresby sammen med sin klient Anooshe Sediq Ghulam utenfor politihuset i Kristiansund. De skulle møte klientens tidligere ektemann i en barnefordelingssak. Ektemannen kom mot dem, og skjøt Anooshe, bokstavelig talt på terskelen til politihuset. Han er tidligere bøtelagt for vold mot sin kone og anmeldt for drapstrusler.
  • - Med eller uten politibeskyttelse, Anooshe hadde blitt drept uansett, sa Tørresby til Dagbladet i går, og tar et kraftig oppgjør med sikkerheten for forfulgte kvinner. I beste fall får de politibeskyttelse eller voldsalarm, eller de hjelpes til å flytte til et annet sted i landet og til å få ny identitet. Tørresby vil at voldsmannen og forfølgeren skal overvåkes, ikke at kvinnen skal tvinges til et liv på flukt. Hun vil dessuten at en ektemann som framsetter trusler, ikke skal ha foreldrerett til eller samværsrett med barna, og at han lettere kan sendes tilbake til hjemlandet, dersom det dreier seg om en utlending.
  • Drapet på Anooshe er særlig grotesk. Til tross for at politiet både i hans bostedskommune og i hennes var klar over truslene, visste ikke politiet i Kristiansund at de to skulle møtes der. Men drapet er dessverre ikke enestående. Fra 1995 til 2001 ble 40 kvinner drept av sine samlivspartnere, og ifølge Justisdepartementet lever omkring 100000 kvinner i voldelige forhold.
  • Kvinner av utenlandsk opprinnelse er overrepresentert ved landets krisesentre, men selv om innvandrermiljøene ennå er mer patriarkalske enn de fleste norske miljøene, sier den etniske bakgrunnen til kvinnene som søker tilflukt, lite om overgriperens bakgrunn. Problemet med voldelige norske menn som importerer kvinner som så blir mishandlet, er så stort at kommunalminister Erna Solberg overveier en lovendring for å advare kvinnene mot menn man vet er voldelige.
  • Om kvinnene er utenlandske eller norske, setter advokat Elisabeth Tørresby fingeren på et viktig punkt med sitt krav om at forfølgeren skal overvåkes. Offeret skal ikke tvinges til å flykte eller til å leve i frykt og skjul. Det er ikke kvinnen som her er forbryteren, men voldsmannen. Derfor venter vi at hennes forslag får rask og seriøs behandling av de rette myndigheter.