Askøy-drapet

Mannen fikk forsvarlig helsehjelp

Fastlegen frikjennes, men fylkesmannen er kritisk til hjelpen ME-syke får.

STOR OPPGAVE: Fastlegene er pålagt en stor oppgave med å følge opp ME-syke, der mange er veldig syke, mener fungerende fylkeslege Sjur Lehmann. Her fra politiets undersøkelse av åstedet på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB
STOR OPPGAVE: Fastlegene er pålagt en stor oppgave med å følge opp ME-syke, der mange er veldig syke, mener fungerende fylkeslege Sjur Lehmann. Her fra politiets undersøkelse av åstedet på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Det var i juli i år at sønnen og hans mor ble funnet døde i deres felles hjem i Askøy utenfor Bergen. Politiet gikk raskt ut og sa de mente det dreide seg om drap og selvdrap.

I etterkant åpnet Fylkesmannen Vestland tilsyn med behandlingen sønnen hadde fått i helsevesenet i forkant av drapet og selvdrapet.

ME-syk

Den nå siktede sønnen var ME-syk, og det var helsehjelpen han mottok i forbindelse med dette som skulle granskes, som Dagbladet tidligere har skrevet.

Nå har Fylkesmannen konkludert: helsehjelpen var forsvarlig.

Tilsynet med den mistenkte sønnens fastlege og en privatklinikk ble avsluttet fredag forrige uke.

- Tilsynet viser at fastlegen har fulgt opp pasienten på en forsvarlig måte, sier fungerende fylkeslege i Vestland, Sjur Lehmann, til Dagbladet.

Fylkesmannens tilsyn er nå endelig avsluttet.

Psykiatrisk behandling

«Mannen var diagnostisert med kronisk utmattelsessyndrom, og saken illustrerer hvor krevende det er å pålegge fastlegen eneansvar for utredning og oppfølgning av pasienter med denne tilstanden», skriver fylkesmannen i nyhetssak på sine nettsider.

Fylkeslege Lehmann sier til Dagbladet at det er en «stor og kompleks oppgave å følge opp ME-syke».

- Fastlegen har fått ansvar for en pasientgruppe der en del er veldig syke og trenger mye hjelp, sier han og understreker at det ikke er noe som tilsier at sønnens fastlege ikke fulgte opp tilstrekkelig.

Tilsynet avdekker at fastlegen fulgte opp pasienten tett, og henviste blant annet til psykiatrisk utredning og psykologisk behandling i spesialisthelsetjenesten.

- Ut fra det vi har sett, er det ikke grunn til å åpne tilsyn mot Helse Bergen, sier Lehmann.

Fylkesmannen har ikke tilsynsmyndighet for alternative behandlere, med mindre de er helsepersonell.

Den drapssiktede sønnen hadde også oppsøkt alternativ behandling.

Fordi mannen ikke hadde vært til behandling på privatklinikken i år, har tilsynet ingen bemerkninger til behandlingen han fikk der.

Etterforskes av politiet

Den avdøde 28-åringens helsehistorikk er også en del av politiets etterforskning, og de har siden i sommer jobbet med blant annet å innhente helseopplysninger.

Politiadvokat Elisabeth Bru er påtaleansvarlig for drapssaken. Hun forteller til Dagbladet at politiet nå nærmer seg slutten på etterforskningen. Hun ønsker foreløpig ikke å kommentere hvordan de etterforsker den alternative behandlingen siktede skal ha mottatt.

- Vi undersøker alt som har skjedd forut for dødsfallene, men jeg vil ikke gå mer inn på detaljene, sier Bru til Dagbladet.

Advokat Nina Elisabeth Seierstad Andresen, som er bistandsadvokat for de pårørende, forteller til Dagbladet at hun har formidlet Fylkesmannens konklusjon på tilsynet til sine klienter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer