Mannen fra Costa Rica

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste uke lagde flere medier reportasjer og innslag om hvilket Oslo som møter byens turister. De som ankommer med flytoget til Oslo Sentralbanestasjon dumper rett opp i et sydende miljø av stoffmisbrukere, kriminelle og prostituerte. For mange tilreisende er det et mildt sagt overraskende møte med hovedstaden i «verdens rikeste land». For mange av byens egne innbyggere framkaller denne tilstanden forlegenhet på byens vegne og uro for egen sikkerhet. For byens politiske ledelse, ved byrådsleder Erling Lae, representerer ansamlingen av samfunnets utstøtte midt i byens paradegate et problem han føler seg ute av stand til å løse. Helst ville han at politiet feide hovedgata rein for slike elementer. Men han viser til at politiet ikke har ressurser og peker så på justisminister Knut Storberget.

Dette er ansvarsfraskrivelse fra byrådslederens side. Han står overfor et stort samfunnsproblem midt i hjertet av byen han administrerer. Da holder det ikke å peke på andre myndigheter. I stedet bør han feste seg ved en kommentar Dagsrevyen innhentet fra en mannlig turist fra Costa Rica. Han gikk straks til problemets kjerne: Kanskje det trengs reformer eller lovendringer som kan hjelpe de narkomane og prostituerte.

Det er uverdig når politiske myndigheter ønsker å løse et samfunnsproblem som vi alle har ansvar for ved å fjerne problemet fra synsfeltet. Som vi skrev i Dagbladet i går, har slike problemer en tendens til å hope seg opp i storbyer. Ungdom i drift søker seg hit fra hele landet og fra andre deler av verden. Her kan utslåtte finne likesinnede. Her er marked for illegal virksomhet og her kan lyssky virksomhet foregå mer skjult enn i mindre, mer gjennomsiktige småsamfunn. Faktisk bør politikerne takke dem de vil fjerne for at de handler så velsignet åpent og viser fram det myndighetene ikke har oppnådd med sin politikk. Det kan hjelpe Lae, Storberget og resten av regjeringen til å tenke i samme baner som mannen fra Costa Rica.