Fengslet i Singapore:

Mannen fra Østlandet er fengslet i Singapore. Nå venter han på å bli torturert

Nordmannen er dømt til ett års fengsel og flere stokkeslag, etter å ha befølt en bevisstløs kvinne i Singapore.

STOKKESLAG: En norsk mann i slutten av 40-åra er dømt til ett års fengsel og tre stokkeslag for «krenkelse av et annet menneskes anstendighet», etter å ha forgrepet seg på en overstadig beruset lokal kvinne. Reporter: Nicolai Eriksen / Video: Marie Røssland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE/OSLO (Dagbladet): Den lille øy- og bystaten Singapore er på flere måter som et speilbilde av Norge: trygg, ren, dyr, rolig, moderne og framtidsrettet.

Samtidig er det ting ved Singapore som er diametrale motsetninger til alt vi er vant til her hjemme, som for eksempel det tropiske klimaet, skyskraperne som rager over deg hvor enn du snur deg, mangelen på frihet og de ekstreme straffereaksjonene du kan vente deg dersom du bryter loven.

Landet er godt kjent for sine strenge lover. For de minst alvorlige forbrytelsene, som å spise eller drikke om bord på offentlig transport, kan du regne med bøter på godt over 20 000 kroner.

Mer alvorlige forbrytelser kan straffes med lange fengselsstraffer og opp mot 24 stokkeslag.

Det siste har en 49 år gammel norsk mann fra østlandsområdet smertelig fått erfare.

VENTER: Bak fengselsmurene i Changi fengsel i Singapore, sitter den 49 år gamle nordmannen og venter på å få vite om han skal utsettes for torturer. Foto: Wikimedia Commons
VENTER: Bak fengselsmurene i Changi fengsel i Singapore, sitter den 49 år gamle nordmannen og venter på å få vite om han skal utsettes for torturer. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

«Bevisstløs»

Det var 11. august i fjor at den norske mannen, som var på jobbreise i Singapore, møtte en 24 år gammel kvinne utenfor den verdenskjente nattklubben Zouk, i utestedsområdet Clarke Quay i nærheten av millionbyens finansdistrikt.

Kvinnen hadde drukket en hel del og følte seg så dårlig at hun hadde forlatt nattklubben alene for å kaste opp. Den norske mannen, som selv hadde drukket, gikk bort til kvinnen, tilsynelatende for å hjelpe henne.

Etter at kvinnen hadde kastet opp, tok nordmannen henne med seg til en benk rundt 200 meter unna.

NATTKLUBB: Det var utenfor den populære nattklubben Zouk i Singapore, at mannen skal ha møtt den 24 år gamle kvinnen. Foto: AFP
NATTKLUBB: Det var utenfor den populære nattklubben Zouk i Singapore, at mannen skal ha møtt den 24 år gamle kvinnen. Foto: AFP Vis mer

Idet de kom fram dit ble kvinnen oppringt av en slektning, som hadde blitt bekymret etter å ha hørt hennes usammenhengende svar i en annen telefonsamtale tidligere på kvelden. Det var imidlertid nordmannen som svarte. Han fortalte hvor de befant seg, før han la på.

Han begynte så å stryke den overstadig berusede kvinnen over ryggen. Da hun ikke responderte på dette, førte han hånda opp under kvinnens bluse og løsnet BH-en, før han begynte å beføle brystene hennes.

Da hun fortsatt ikke reagerte stakk mannen hånda ned i kvinnens truser, og befølte underlivet i det som har blitt beskrevet som «noen få minutter».

På dette tidspunktet var kvinnen «bevisstløs og hodet hennes hang ned mot bakken», ble det slått fast i retten forrige måned.

Etter noen minutter dukket offerets kusine opp. Da hun så kvinnen sammen med nordmannen, sørget hun for å gripe inn umiddelbart ved å føre kvinnen bort.

Politiet ble tilkalt og mannen ble hentet inn til avhør.

DØMT: Det var her i Singapores State Courts-bygning at nordmannen ble dømt. Foto: Chensiyuan / Wikimedia Commons
DØMT: Det var her i Singapores State Courts-bygning at nordmannen ble dømt. Foto: Chensiyuan / Wikimedia Commons Vis mer

- Urimelig

Nordmannens advokat bekrefter hendelsesforløpet, som kom fram under rettssaken.

I nesten ett år har mannen sittet i Singapore med utreiseforbud og ventet på at saken skulle komme opp for retten. I mai i år erkjente nordmannen straffskyld etter tiltalen, i håp om at det skulle føre til en mildere straff, har mannens norske advokat, Marius Dietrichson, tidligere opplyst.

Straffen ble ikke noe mildere.

- Han føler derfor straffen er urimelig og uriktig, sa Dietrichson til NRK i slutten av mai.

For 25. mai ble nordmannen dømt til ett års fengsel og tre stokkeslag for «Outraging of Modesty», som kan oversettes til norsk som krenkelse av et annet menneskes anstendighet.

- Aksepterte dommen

Bare et par steinkast unna stedet der overgrepet skal ha funnet sted, i øverste etasje i Singapores nest høyeste skyskraper, jobber nordmannens singaporske advokat innstendig med å få den brutale straffen omgjort.

FORSVARER: Chandra Mohan K. Nair jobber for å få omgjort den brutale straffen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FORSVARER: Chandra Mohan K. Nair jobber for å få omgjort den brutale straffen. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Min klient erkjente straffskyld for å ha krenket et annet menneskes anstendighet. Etter at alle formildende omstendigheter var tatt i betraktning, fant retten ham skyldig og dømte ham til ett år i fengsel, samt tre stokkeslag, sier Chandra Mohan K. Nair.

Forsvareren forteller at straffeutmålingen er i tråd med liknende dommer i Singapore.

Han forteller videre at den norske mannen tok dommen med relativ fatning.

- Han var modig den dagen dommen kom. Han er en veldig sterk mann, etter mitt syn. Han aksepterte dommen. Han var selvfølgelig skuffet (over stokkeslagene, red.anm.), men jeg hadde forberedt ham på hva slags type straff han kunne forvente - både det positive og det negative. Så han aksepterte det ganske greit, forteller han.

Nå sitter nordmannen i Changi fengsel, like ved Singapores hovedflyplass ved samme navn, og venter på en endelig beskjed om hvorvidt han vil bli slått med stokk av en godt trent voksen mann til huden revner - eller om hans forsvarer vinner fram med en anke av straffeutmålingen.

Den fysiske avstraffelsen vil ikke bli gjennomført før tidligst etter en ny rettshøring.

- For å vinne fram må vi vise høyesterett at dommen var åpenbart overdreven. Vi blir nødt til å kjempe hardt for dette, sier Nair.

STROPPES FAST: Straffedømte som skal utsettes for stokkeslag i Singapore, blir stroppet fast ved armer og bein til en a-formet ramme. Vedkommende blir så påført en beskyttelsesmatte over korsryggen, som skal beskytte nyrene mot slagene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
STROPPES FAST: Straffedømte som skal utsettes for stokkeslag i Singapore, blir stroppet fast ved armer og bein til en a-formet ramme. Vedkommende blir så påført en beskyttelsesmatte over korsryggen, som skal beskytte nyrene mot slagene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Tortur

FN og en rekke lands myndigheter har gjentatte ganger fordømt de brutale avstraffingsmetodene som benyttes i Singapore.

- Bruken av stokkeslag er tortur og en grusom nedverdigende behandling. Amnesty jobber for at det skal ut av lovverket i alle land. Det er ikke mulig, innen noen av menneskerettighetsrammene, å forsvare fysisk avstraffelse. Det er i sin natur tortur, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge, til Dagbladet.

Egenæs' kollega, politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty, har jobbet med tematikken i lang tid.

- Det er ikke uvanlig at man i Singapore dømmes til fengsel og stokkeslag dersom man har begått en seksualforbrytelse. Men som straffesanksjon er det helt klart tortur, sier Folkvord.

STOKKESLAG: I Singapore kan alle kriminelle menn under 50 dømmes til stokkeslag, en brutal og skremmende straff. Video: Marie Røssland / Foto: Vivek Prakash / Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Han forteller at stokken som brukes er 1,2 meter lang og skal være laget av rattan. Rattanstammen er sterk og fleksibel, og den beskrives derfor som et utmerket materiale for kurvmøbler. I deler av Sørøst-Asia har man også funnet at materialet kan brukes til å påføre stor smerte.

- Det skal slås med full kraft. De langvarige fysiske skadene som følger av stokkeslag, vil variere avhengig av flere ting, som for eksempel hvor mange slag man utsettes for. Men fysisk avstraffelse har også psykiske innvirkninger. En viktig del av straffen er at man skal grue seg, og resten av befolkningen skal vite at du er en person som fortjener det. Hele prosessen som leder opp til stokkeslagene er grusom, sier Folkvord.

Det er bare menn under 50 år som er ved beviselig god helse, som kan idømmes stokkeslag.

- En lege vil alltid være til stede under stokkeslagene og vil sørge for at den dømte tåler slagene. Det brukes mye beskyttelse. Kroppen dekkes til slik at bare rumpeballene blir truffet av slagene, sier Nair.

MÅ KJEMPE: Den fysiske avstraffelsen vil ikke bli gjennomført før tidligst etter en ny rettshøring. «For å vinne fram må vi vise høyesterett at dommen var åpenbart overdreven. Vi blir nødt til å kjempe hardt», sier Nair. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
MÅ KJEMPE: Den fysiske avstraffelsen vil ikke bli gjennomført før tidligst etter en ny rettshøring. «For å vinne fram må vi vise høyesterett at dommen var åpenbart overdreven. Vi blir nødt til å kjempe hardt», sier Nair. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ber Singapore snu

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet (UD), Siri R. Svendsen, sier til Dagbladet at utenrikstjenesten er kjent med at nordmannen har mottatt en dom i Singapore.

- Ambassaden i Singapore er i kontakt med vedkommende og gir konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier Svendsen.

Utenrikstjenesten kommer ikke til å kommentere ytterligere enkeltdetaljer i sin oppfølging av en pågående konsulærsak.

- Norge sluttet seg til FN-konvensjonen mot tortur for over 30 år siden og deler FNs mål om å kjempe mot tortur og annen inhuman straff verden over. Singapore er ikke tilsluttet konvensjonen, og vi oppfordrer Singapore så vel som andre land, til å slutte seg til konvensjonen og avvikle praksisen med stokkeslag, forteller Svendsen.

EKSTREME STRAFFER: Singapore beskrives som et trygt land for turister, i stor grad som følge av de ekstreme straffene. Politiet advarer likevel mot overgrep og tyverier i nattklubbområdet Clarke Quay. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
EKSTREME STRAFFER: Singapore beskrives som et trygt land for turister, i stor grad som følge av de ekstreme straffene. Politiet advarer likevel mot overgrep og tyverier i nattklubbområdet Clarke Quay. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Venter på bursdag

Fra 2006 til 2016 ble 32 753 personer blitt dømt til stokkeslag i Singapore. Hele 92 prosent av de dømte ble faktisk utsatt for den fysiske avstraffelsen.

- Det kan være ganske brutalt. Huden kan bli revet opp. Jeg har ikke hatt personlig erfaring med det, men det kan være ganske skummelt, sier Nair til Dagbladet.

Det var Storbritannias ekspansjon som for noen århundrer siden førte til at stokkeslag ble innført som straff i store deler av verden. Men til tross for at britene kvittet seg med stokkeslag som avstraffing allerede i 1948, benyttes fortsatt straffemetoden i mange av de tidligere koloniene - som Singapore.

- Det brukes først og fremst for å virke avskrekkende. Stokkeslag er veldig voldsomt, og det kan bli sett på som umenneskelig i mange land - også i Singapore. Samtidig mener myndighetene at det er effektivt, og folket har ennå ikke ytret sterk motstand mot det, sier advokaten videre.

I Singapore er det kun menn under 50 som kan straffes juridisk med stokkeslag i, uavhengig av hvor gammel mannen var da dommen falt. Dagbladet er kjent med at den 49 år gamle nordmannen nå håper at saken skal treneres lenge nok til at han fyller 50 før slagene skal administreres.

Det andre håpet er at norske myndigheter lykkes med å få på plass en avtale som sørger for at nordmannen kan sone sin straff i Norge.

- Singapore er ikke part til den europeiske soningsoverføringskonvensjonen, og det foreligger ikke andre generelle avtaler om soningsoverføring mellom Singapore og Norge. En eventuell soningsoverføring vil derfor måtte baseres på en såkalt ad hoc-avtale. Hvorvidt dette vil være aktuelt, beror på en rekke forhold, skriver Justisdepartementet i en uttalelse til Dagbladet.

Tortur

  • Store Norske Leksikon definerer tortur som legemlig eller åndelig mishandling, særlig når den utøves som tvangsmiddel av politi, domstoler eller andre myndigheter.
  • Former for tortur har også blitt benyttet som straff, for eksempel pisking.
  • En rekke menneskerettsorganisasjoner og land, deriblant Tyskland og Frankrike, har krevd at Singapore umiddelbart avslutter all bruk av juridisk fysisk avstraffelse. Norske myndigheter oppfordrer Singapore til å slutte seg til FN-konvensjonen mot tortur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer