DRAMATISK: Her angriper løven treneren sin, under et sirkusshow med «Buffalo Circus» i Doullens, Frankrike 7.mai. Mannen ble kritisk skadet, men tilstanden skal etter en fem timer lang operasjon være god. Video: Sevda Binici Vis mer

Sirkusdyr:

Mannen fremfører sitt vanlige sirkusnummer. Plutselig angriper løven, mens barna skriker i bakgrunnen

Vi advarer mot sterke scener. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den dramatiske hendelsen skjedde under et sirkusshow i Doullens i Frankrike søndag ettermiddag.

I videoen kan man se hvordan løven angriper den 34 år gamle mannen. Det store dyret står plutselig over ham, mens skrikende barn kan høres i bakgrunnen.

Det var bare et par hundre tilskuere tilstede, ifølge den franske avise La Voix Du Nord. Alle ble evakuert ut av sirkusteltet.

Kunne blitt fatalt

Løven angrep under et rutinenummer hvor den skal gå gjennom trenerens bein, ifølge avisa Courrier Picard.

- Løven tok tak i ham, bet beinet hans, slo ham ned i bakken og plantet sine tenner i hodet og i halsen på ham, i nærheten av hovedpulsåren. Men heldigvis traff han ikke den, sier André Vesse, et sirkusmedlem, til avisa.

Løvetrenerens kone kommer så i full fart inn i ringen med et brannslukningsapparat i hånda, for å skremme løven vekk fra mannen. Løven går så vekk fra mannen, som klarer å reise seg og gå ut av sirkusringen.

Umiddelbart etter angrepet ble han fløyet med helikopter til sykehuset. Tilstanden hans var kritisk, men etter en fem timer lang operasjon søndag er tilstanden god.

Han hadde skader i hodet, nakken og i beina.

Skal fortsette som før

Offeret skal ha trent den seks år gamle løven Chirkane i flere år. Det var snakk om å avlive dyret fra myndighetenes side, men dette avvises av offerets pårørende.

Ifølge avisen France Bleu skal løven i gang igjen med sirkusnummeret sammen med mannen den angrep, så snart han kommer seg etter den dramatiske hendelsen.

Medlemmer av «Buffalo Circus» forteller at løven kan ha vært opprørt og opphisset fordi det er parringssesong, og at det er derfor den angrep treneren sin.

Offerets pårørende har uttalt til den samme avisa at løven alltid har blitt godt behandlet og matet.

- Blir truet

Binici var på sirkuset sammen med sin seks år gamle datter og et annet familiemedlem. Synet, som hun filmet, satte en støkk i datteren.

- Hun har ikke fått sove siden, forteller hun til Dagbladet.

Den franske kvinnen har også fått mange negative tilbakemeldinger etter at hun publiserte videoen på sin private Facebook-side.

- Folk truer meg til å fjerne videoen, da de ikke skjønner hvorfor jeg publiserte den på Facebook.

Videoen av den dramatiske hendelsen har siden gått viralt.

- Kunne ikke skjedd i Norge

- Denne hendelsen viser hvorfor løver ikke burde holde til i sirkus, forteller Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, til Dagbladet.

Hun forteller at en slik hendelse ikke kunne skjedd i Norge, da det ikke er lov å innføre og holde eksotiske dyr.

- Disse dyrene er ville, og de må holdes og trenes i ganske negative betingelser for at de ikke skal være farlige for folk.

Knævelsrud forteller at det ikke finnes en eksakt liste over hvilke dyr som er lov å ha i sirkus i Norge, men at eksotiske dyr ikke er lov uten dispensasjon.

- Sirkusene må søke om tillatelse for å ha dyr. Vår forvaltningspraksis sier at det i prinsippet bare er lov med husdyr som hunder, katter, hest, sauer og griser. Dyreartene som ligger i grenseland er kameler, dromedarer og lamaer. Det ville man nok gitt tillatelse til, om man kan dokumentere at de holdes på en ordentlig måte.

Elefanter er den store diskusjonen

Ifølge Knævelsrud har det ikke fantes elefanter i norske sirkus siden 2013.

- Sirkuselefantene har i stor grad forsvunnet av seg selv, fordi de er nesten umulig å avle i fangenskap. De elefantene som ennå finnes i Europa er innført fra Asia, og på grunn av internasjonale regler om handel av truede arter, så er ikke dette tillatt lengre.

- Elefantene som finnes i europeiske sirkus i dag begynner å bli ganske gamle. Det er svært vanskelig å gi elefanter et godt nok miljø under sirkusforhold, så det skal mye til for å få tillatelse.

Knævelsrud forteller at Frankrike har egne krav til kompetanse for dem som driver med dyr i sirkus. Men som videoen øverst i saken viser, er ikke dette alltid tilstrekkelig.

- Disse dyrene er ikke tamme slik som en huskatt er, selv om de er dressert.