- Mannen i gata blir dømt

Det er forskjell på Jørgen hattemaker og kong Salomo. Det konstaterer advokat Hans-Erik Thorsberg, som ofte ser klienter få fengselsstraff fordi de har mottatt trygd mens de hadde annen inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I saken med Tore Tønne er Statsministerens kontor (SMK) å sammenlikne med en offentlig etat som Aetat eller sosialkontoret. For vanlige folk som får offentlig hjelp samtidig som de har hatt noe inntekt, er veien kort til tiltale og dom, sier advokat Thorsberg.

Likhet for loven

Tønne lover å betale tilbake etterlønnen han urettmessig fikk. At saken tilsynelatende kan løses så enkelt for Tønne, reagerer vanlige folk kraftig på. Det er ikke likhet for loven, mener mange som har kontaktet Dagbladet.

Thorsberg forsvarer vanlige folk som blir dømt for urettmessig å ha mottatt trygd eller sosialhjelp.

- Ofte har de ikke kjent reglene, de har misforstått skjemaet eller ikke visst hva som regnes som inntekt. Retten svarer at de har plikt til å søke hjelp, sier advokaten.

Dyslektiker

Thorsberg viser til tre dommer, som alle førte til fengselsstraff for den involverte:

Mann (32), opprinnelig fra Irak, fikk 30 dagers fengsel. Han opplyste ikke sosialkontoret om at han også hadde noe inntekt i løpet av de sju månedene han fikk 40498 kroner i sosialhjelp.

- Han sa han hadde fylt ut søknads-skjemaene slik han var blitt forklart av sin saksbehandler. Retten trodde ham ikke, sier advokat Thorsberg.

Mann (37), opprinnelig fra Somalia, fikk 50 dagers fengselsstraff fordi han fikk utbetalt ca. 130000 kroner for mye i sosialhjelp. Mannen hadde studielån og kona fikk fødselspenger i samme periode, noe mannen ikke opplyste.

- Han sa han ikke visste at dette ble regnet som inntekt, sier advokat Thorsberg.

Mann (29) fikk 24 dager betinget fengsel fordi han urettmessig mottok arbeidsledighetstrygd. Han hadde ikke ført opp timene han hadde jobbet.

- Mannen sa han som dyslektiker ikke hadde skjønt skjemaene, sier advokat Thorsberg.