Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mannen i gata får regninga til Siv

Eksperter slakter regjeringspartienes skattearbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere eksperter mener mannen i gata må ta regninga for Siv Jensens skattereform. Mens timeglasset renner ut, skal de andre partiene komme med egne forslag.

- Et ankepunkt mot alle forsøk på å skjerme arbeidende kapital, har vært at det er formidable problemer med å trekke opp en grense for hva som skal skjermes og ikke. Det gjelder også denne skissen, som hopper bukk over det store problemet. Vi er egentlig tilbake til start, sier jusprofessor og skatteekspert Fredrik Zimmer til Dagbladet.

Arbeidet med skattereform er svært komplisert, men tilsvarende viktig for norsk økonomi og din privatøkonomi. Skattefritak for arbeidende kapital er ett av stridspunktene, og innebærer altså kapital knyttet til verdiskapning og arbeidsplasser.

Full splid Status i de krevende forhandlingene er som følger:

Onsdag presenterte Høyre og Frp en skisse til forlik på arbeidende kapital i forbindelse med forhandlingene om skatteforlik. Skissen ble umiddelbart forkastet av blant andre Ap og SV, som reagerer på både fordelingsprofil og på at skissen er ufullstendig.

NHO har på sin side kritisert både regjeringspartiene og komiteen generelt for at de ikke har kommet lenger. Etter det Dagbladet får fortalt, endte møtet med at Ap, i forståelse med Høyre, foreslo å legge fram en ny liste over punkter komiteen bør arbeide seg gjennom. Det får de andre partiene også anledning til.

Og nå begynner komiteen å få dårlig tid. Finanskomiteens interne frist for å komme til enighet er skjøvet fra 1. mars til 12. april, og det neste møtet vil ikke bli avholdt før 2. mars etter det Dagbladet erfarer.

Disse får regninga Men hva slags forslag er det som nå egentlig ligger på bordet, og som Høyre og Frp ønsker å få gjennomslag for?

Ekspertene forklarer at kombinasjonen av Siv Jensens forslag til skattereform, og den nye skissen som nå ble lagt fram, er en reform som vil gjøre at statens inntekter går ned, og at den vanlige skattebetaleren på en eller annen måte må ta regninga for skattelettene til bedrifter og investorer.

- En gjennomsnittlig skatteyter vil måtte betale i form av høyere skatt på arbeidsinntekt i dag eller i framtiden, høyere avgifter eller dårligere offentlige tjenester, sier NHH-professor Jarle Møen til Dagbladet, og legger til:

- Det er et fryktelig lite konkret forslag. I realiteten er det et prinsippvedtak om å  avvikle formueskatten eller redusere den sterkt og en fullmakt til regjeringen om å komme tilbake til saken i statsbudsjettet,

Zimmer mener følgende grupper vil få regninga:

- Basert på skissen vil det være de som har utleieboliger som vil bli rammet hardest. Hvis regjeringen ser for seg at personer med bankinnskudd utenfor næring fortsatt skal ha formueskatt, så vil de relativt sett bli hardere beskattet enn i dag, sier Zimmer.

Vil ha trygge arbeidsplasser Saksordfører Siri A. Meling (H) har beskrevet A4-arket som en «intern arbeidsskisse», og understreker at arbeidende kapital bare er ett element i en omfattende reform for norsk næringsliv.

- Vi vil skape flere trygge arbeidsplasser i privat næringsliv, som er sårt tiltrengt i den økonomiske omstillingen vi er inne i. Det betyr også at vi ser på videre reduksjoner i selskapsskatten og andre løsninger for at det skal lønne seg mer å jobbe og å skape arbeidsplasser. Elementene Zimmer og Møen tar opp har vært diskutert mellom partene og vil fortsatt være en del av diskusjonen fremover. Høyre er opptatt av at å gjøre næringslivet mer konkurransedyktig ikke medfører store skatteøkninger for folk flest. Det blir enklere hvis reformen innebærer reelle skattelettelser enn hvis det totale skattetrykket skal stå stille eller økes, skriver hun i en epost til Dagbladet.