Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen i hvitt er fortsatt på frifot, og en av Europas mest etterlyste personer

Nederlandsk politi ble advart mot Bakraoui-brødrene av amerikanske FBI en uke før selvmordsangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han omtales som «mannen i hvitt», for fortsatt er ikke personen som ble avbildet sammen med det belgisk politi tror var Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui på Zaventem-flyplassen like før bombene gikk av den 22. mars, offisielt identifisert.

Mannen antas å være på rømmen, og betegnes som en av de mest ettersøkte personen i Europa for øyeblikket, skiver ABC News.

Nye videoopptak Belgisk politi offentliggjorde i går nye videoopptak av den mistenkte. Disse bildene viser mannen, som er kledd i hatt og hvit jakke, idet han skyver ei tralle med en stor bag gjennom avgangshallen.

Ved siden av ham går de antatte selvmordsbomberne Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui.

MANNEN I HVITT: Siden han ikke er offisielt identifisert, omtales personen i mange medier som "mannen i hvitt". Foto:  EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE/SCANPIX
MANNEN I HVITT: Siden han ikke er offisielt identifisert, omtales personen i mange medier som "mannen i hvitt". Foto: EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE/SCANPIX Vis mer

Politiets teori er at «mannen i hvitt» flyktet fra åstedet da hans bombe ikke detonerte. På flyplassen fant politiet ei udetonert sprengladning i en koffert, som de knytter til ham.

Løslatt Mannen på videoen ble først identifisert som Fayçal Cheffou i belgiske medier, og Cheffou ble pågrepet skjærtorsdag og formelt siktet for å ha deltatt i terroraksjonene lørdag.

I går ble han imidlertid løslatt på grunn av manglende bevis.

- Sporene som førte til pågripelsen av en person ved navn Fayçal C., ble ikke understøttet av etterforskningen, het det ifølge DPA fra påtalemyndigheten.

Og dermed ble «mannen i hvitt» igjen en mystisk ukjent terrorist som politiet leter etter.
 
- Advart mot brødrene I dag opplyste den nederlandske innenriksministeren Ard van der Steur i et brev at nederlandsk politi ble advart mot Bakraoui-brødrene av amerikanske FBI ei uke før de gjennomførte selvmordsangrepet i Brussel.

GJENÅPNES DELVIS: Brussel lufthavn Zaventem tar sikte på å åpne delvis for passasjerflyginger i løpet av de kommende dagene. Flyplassen har nå etablert et provisorisk innsjekkingsområde som midlertidig kan erstatte den ødelagte avgangshallen, skriver NTB. Foto: Het Nieuwsblad/REUTERS/SCANPIX
GJENÅPNES DELVIS: Brussel lufthavn Zaventem tar sikte på å åpne delvis for passasjerflyginger i løpet av de kommende dagene. Flyplassen har nå etablert et provisorisk innsjekkingsområde som midlertidig kan erstatte den ødelagte avgangshallen, skriver NTB. Foto: Het Nieuwsblad/REUTERS/SCANPIX Vis mer

I brevet står det at FBI også hadde informert om at Ibrahim og Khalid El Bakraoui var ettersøkt av belgiske myndigheter, skriver NTB.

Khalid skal ha vært ettersøkt for «terrorisme, ekstremisme og rekruttering», mens belgiske myndigheter angivelig ønsket å få tak i Ibrahim på grunn av hans «kriminelle bakgrunn».

Brødrene ble diskutert i et møte mellom nederlandske og belgiske myndigheter 7. mars, ifølge van der Steur. Dette avvises imidlertid av politiet i Belgia, som i en uttalelse skriver at Bakraoui-brødrene ikke ble nevnt i møtet.

Nedgraderte dødstall Belgiske myndigheter har nedjustert dødstallene etter de koordinerte terrorangrepene. Tidligere ble det opplyst at 35 mennesker ble drept i selvmordsangrepene på flyplassen Zaventem og på T-banen.

- Men etter en grundig gjennomgang er tallet på dødsofre nedjustert til 32. Samtidig ligger fortsatt 94 på sykehus, opplyser den belgiske helseministeren Maggie de Block på Twitter i dag.

Gjenåpnes delvis Brussel lufthavn Zaventem tar sikte på å åpne delvis for passasjerflyginger i løpet av de kommende dagene. Flyplassen har nå etablert et provisorisk innsjekkingsområde som midlertidig kan erstatte den ødelagte avgangshallen, skriver NTB.

- Det vi gjør i dag, er å teste for å se om alle prosedyrene er på plass, sier en talsperson for flyplassen.

Flyplassen kommer til å holde stengt også i morgen,  men kan bli åpnet med sterkt redusert kapasitet seinere i uka.

Det innebærer i første omgang at bare noen få fly fra Brussels Airlines får lette fra Zaventem, skriver NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart