Mannen i kulissene

Da lederen for organisasjonen Muslim World League skulle på fredsturné i Skandinavia, sto Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh og tok ham imot. I kulissene finner vi en omstridt, religiøs leder - med gode kontakter og en brokete forhistorie.

GOD STEMNING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Hussein al-Daoudi i Holmenkollen. Dagbladet forteller i dag historien om den kontroversielle religiøse lederen Hussein al-Daoudi, og hans kontakt med Sheikh og Kjell Magne Bondevik. Foto: Fra Hussein al-Daoudis Facebook-side
GOD STEMNING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Hussein al-Daoudi i Holmenkollen. Dagbladet forteller i dag historien om den kontroversielle religiøse lederen Hussein al-Daoudi, og hans kontakt med Sheikh og Kjell Magne Bondevik. Foto: Fra Hussein al-Daoudis Facebook-side Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med Holmenkollbakken i bakgrunnen sto tre menn og smilte. Foran i bildet, med kameraet i selfiemodus, sto Høyre-politiker Aamir Sheikh.

Bak ham sto den svenske religiøse lederen Hussein al-Daoudi – som svenske forskere knytter til et konservativt islamsk miljø med saudiarabiske penger i ryggen. Han har drevet en religiøs skole som tre ganger er bøtelagt av svenske skolemyndigheter.

I Holmenkollen var stemningen meget god.

«Oslo with my ❤️ AMIR (...)», meldte al-Daoudi på Facebook da han la ut bildet.

Privatflyet

November 2019: Under en høstgrå himmel sto en velkomstkomité på fire menn og så et privatfly lande på norsk jord.

Ut av flyet steg Mohammad al-Issa, leder for den religiøse organisasjonen Muslim World League (MWL) og tidligere justisminister i oljediktaturet ved Rødehavet.

Nå skulle Muslim World League, som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime, på fredsturné i Skandinavia.

To av de fire mennene i velkomstkomiteen på flystripa var kjente norske politikere: tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere bystyremedlem og leder av 17. maikomiteen i Oslo, Aamir J. Sheikh (H).

Sheikhs stiftelse dokumenterte seansen på nettsidene sine.

Tredjemann på flyplassen representerte Saudi-Arabia: Diplomaten Majid Alharazi var på det tidspunktet kongedømmets høyest rangerte diplomat i Norge. Dagbladet har dokumentert at han har hatt tett kontakt med Aamir J. Sheikh.

Fjerdemann på flystripa var Hussein al-Daoudi.

Al-Daoudi har ikke svart på gjentatte henvendelser og spørsmål fra Dagbladet til denne saken. Sheikh skriver i en e-post at al-Daoudi kontaktet ham fordi han ønsket «assistanse for planlegging og gjennomføring av konferanser om interreligiøst samarbeid i Norden» - og at de ikke har samarbeidet utover det. Kjell Magne Bondevik skriver i en e-post at han aldri har samarbeidet med al-Daoudi, og at Dagbladet mistenkeliggjør ham uten grunn.

Hvem er Hussein al-Daoudi? Og hvorfor sto han på flystripa da Muslim World Leagues leder landet i Norge?

- Sentral rolle

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er tydelig at Hussein al-Daoudi fyller en sentral rolle i kontakten mellom Saudi-Arabia og Skandinavia.

Det sier Magnus Normark, senioranalytiker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Stockholm, til Dagbladet.

- Han har også hatt hyppig kontakt med andre organisasjoner og stiftelser med bånd til Saudi-Arabia, sier Normark.

FORSKER: Magnus Normark ved Forsvarshögskolan. Foto: Privat
FORSKER: Magnus Normark ved Forsvarshögskolan. Foto: Privat Vis mer

Normark er en av forskerne bak en omfattende kartlegging av svensk ekstremisme publisert i fjor av Forsvarshögskolan i Stockholm. I rapporten plasseres Hussein al-Daoudi i en sentral rolle i kontakten mellom Saudi-Arabia og skandinaviske muslimske miljøer. Han har også hatt tett kontakt med den religiøse organisasjonen Muslim World League (MWL) i Saudi-Arabia, ifølge rapporten.

Nå kan Dagbladet fortelle at:

  • Hussein al-Daoudi var sentral i kulissene da Mohammad al-Issa og MWL hadde møter med Sheikh og Bondevik i 2019.
  • Al-Daoudi ble invitert da Sheikh arrangerte konferanse med MWL på Litteraturhuset i Oslo i fjor sommer, der Erna Solberg deltok.
  • Hussein al-Daoudi var også til stede i Aamir J. Sheikhs bursdagsfeiring i mars i fjor.

Sheikh henviser til advokat John Christian Elden for videre spørsmål - men bekrefter på e-post at Hussein al-Daoudi var med på å arrangere turneen med MWL i 2019:

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at han «føler at Dagbladet med mange av sine spørsmål ønsker å skade mitt arbeid for dialog og fred».

Bildet er hentet fra al-Daoudis Facebook-side, og viser de to på konferanse i København.

- Når det gjelder al-Daoudi så ble jeg kontaktet fordi han ønsket assistanse for planlegging og gjennomføring av konferanser om interreligiøst samarbeid i Norden. Utover dette har jeg ikke hatt noe samarbeid med al-Daoudi, skriver Aamir J. Sheikh.

Al-Daoudi har ikke besvart Dagbladets spørsmål til denne saken. Ei heller ville han svare på spørsmål da Dagbladet i 2020 skrev om hans tidligere kontakt med saudiarabiske interesser. Dagbladet har forsøkt å nå ham på telefon, e-post, via hans kone og via hans arbeidsgiver - uten hell.

Kjell Magne Bondevik skriver i en e-post at han mener seg utsatt for mistenkeliggjøring:

- Jeg har ikke samarbeidet med Hussein al-Daoudi. I 2019 møtte jeg ham et par ganger i Oslo, blant annet på en konferanse med mange deltakere med ulik bakgrunn. Vi inngikk ikke noe samarbeid, jeg har ikke møtt han siden og jeg samarbeider altså ikke med ham, skriver Bondevik.

Han skriver videre:

- Jeg har svart på flere liknende spørsmål fra Dagbladet tidligere. Flere av dem legger opp til å mistenkeliggjøre det interreligiøse arbeidet jeg og flere er engasjerte i.

Bondevik slår fast:

- Hovedpoenget mitt er at det ikke er noen politisk binding til noen av de honorarer jeg får. Det samme gjelder all støtte Oslosenteret mottar. Uansett hva andre sier vil vi aldri sette oss i en situasjon hvor vi ikke kan si det vi vil.

- Mistenkeliggjøring

Dagbladet har avslørt at Bondevik og Sheikh skal ha fått totalt 12,8 millioner fra Muslim World League. Av dette fikk Bondevik 1,4 millioner kroner personlig, og 5,4 millioner kroner gikk til Oslosenteret. Pengene skal ha gått via Sheikhs stiftelse Dialog for fred. Bondevik og Sheikh mener MWL opererer uavhengig av saudiarabiske myndigheter, mens eksperter knytter MWL tett til regimet i den autoritære oljestaten.

Bondevik og Sheikh har fastslått overfor Dagbladet at de jobber for fred og dialog mellom religionene – og at de mener kontakten med Muslim World League er uproblematisk.

Bondevik og Sheikh har introdusert Muslim World Leagues leder for fire norske statsråder – blant dem statsminister Erna Solberg (H). De to har fått sterk kritikk fra både Ap, Frp, SV og Rødt.

Amnesty International advarte i Dagbladet mot at politikeres kontakt med MWL kunne bidra til å hvitvaske menneskerettighetsbruddene til regimet i Riyadh. Bondevik og Sheikh har vært tydelige på at de mener de ikke jobber for det saudiarabiske regimet.

Majid Alharazi, den saudiarabiske diplomaten på flystripa, har ikke villet svare på spørsmål fra Dagbladet. Saudi-Arabias nåværende ambassadør, Amal al-Moallimi, har sagt til Dagbladet at hun ikke kjenner til Hussein al-Daoudi.

Da Dagbladet konfronterte Kjell Magne Bondevik med betalingene fra Muslim World League, under en storstilt MWL-konferanse i Genéve, sa Bondevik at det gikk inn på ham at det ble reist kritiske spørsmål ved pengeoverføringene:

- At jeg nærmest blir framstilt som en skjult, betalt agent for Saudi-Arabia. Det er en grov og uakseptabel mistenkeliggjøring.

Svensken

KRITISK: Kjell Magne Bondevik blir intervjuet av Dagbladet i Genève. Der forsvarte han støtten fra Muslim World League. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Kjell Magne Bondevik blir intervjuet av Dagbladet i Genève. Der forsvarte han støtten fra Muslim World League. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hussein al-Daoudi har i en årrekke vært leder for den svenske stiftelsen Scandinavian Foundation for Education (SFFE).

Organisasjonen het tidligere al-Risalah, ble etablert i 2003, og har ifølge Svenska Dagbladet fått flere millioner kroner direkte fra det saudiarabiske kongehuset. Al-Daoudi har bekreftet finansieringen.

Ifølge rapporten fra Forsvarshögskolan fikk al-Risalah også støtte fra den saudiarabiske organisasjonen al-Haramain. Organisasjonen hadde base i Riyadh og en rekke avdelinger - men er i dag totalforbudt av FN fordi dens indonesiske og pakistanske fløyer har støttet al-Qaida og Osama bin Laden med penger.

FORBUDT: Et bilde tatt på pressekonferanser der den saudiarabiske organisasjonen al-Haramain ble vedtatt lagt ned etter at amerikanske myndigheter anklaget den for terrorfinansiering. Foto: AP / NTB
FORBUDT: Et bilde tatt på pressekonferanser der den saudiarabiske organisasjonen al-Haramain ble vedtatt lagt ned etter at amerikanske myndigheter anklaget den for terrorfinansiering. Foto: AP / NTB Vis mer

Med de saudiarabiske pengene i ryggen begynte al-Risalah utdanning av imamer og oppbygging av koranundervisning i Sverige.

I rapporten fra Forsvarshögskolen framgår det også at al-Daoudi har vært involvert i ulike stiftelser med bånd til Saudi-Arabia. Og at han har en tett relasjon til Muslim World League.

Dagbladet har stilt Muslim World League spørsmål om kontakten med Hussein al-Daoudi. De skriver i et leserinnlegg at Dagbladet har «publisert en rekke ensidige og tungt vektede artikler som i sterk grad er egnet til å svekke det gode omdømmet til interreligiøse ledere som nyter stor anerkjennelse for sitt arbeid som kulturelle brubyggere» - les hele innlegget nederst i saken.

Pengeoverføringer

Muslim World Leagues hjemmesider går det fram at en svensk stiftelse ved navn Scandinavian Council for Relations var involvert i gjennomføringen av MWLs fredsturné i 2019.

Scandinavian Council for Relations er ifølge sin egen hjemmeside «en uavhengig institusjon uten noen politiske eller økonomiske tilknytninger». Det er ikke oppgitt hvem som styrer organisasjonen. Men søker du på telefonnummeret som oppgis på nettsidene, får du opp Hussein al-Daoudis navn.

Hos Länsstyrelsen i Dalarnas län i Sverige har Dagbladet fått innsyn i samtlige transaksjoner inn og ut av bankkontoen til al-Daoudis organisasjon - Scandinavian Foundation For Education - i 2019 og 2020.

Der framgår det flere transaksjoner til nettopp Scandinavian Council For Relations, organisasjonen som var involvert i Muslim World Leagues fredsturné i Skandinavia i 2019. Det er også betaling av flere opphold i Saudi-Arabia.

ARRANGØR: Muslim World League trekker fram Hussein al-Daoudis rolle under turneen deres i 2019. Faksimile: Twitter
ARRANGØR: Muslim World League trekker fram Hussein al-Daoudis rolle under turneen deres i 2019. Faksimile: Twitter Vis mer

Salafisme

- Al-Daoudis stiftelse Scandinavian Foundation For Education i Örebro er en av flere stiftelser jeg har undersøkt. Den er interessant, sier seniorforsker Magnus Normark ved Forsvarshögskolan.

Han forsker på utenlandsk finansiering av salafistiske miljøer i Sverige. Salafismen er en streng, konservativ og «ren» form for islam. De troende skal vende tilbake til «islams opprinnelige budskap». Saudi-Arabias statsreligion, wahhabismen, anses å være en form for salafisme.

- Al-Daoudi har i alle fall hatt personer ansatt som helt åpenbart representerer den salafistiske retningen av islam. De granskninger som er gjort av skolevirksomheten han har, viser at den også er preget av salafisme, sier Normark og utdyper:

- Al-Risalah-stiftelsen som al-Daoudi står bak, ble opprettet for å forme den muslimske befolkningen i Sverige og Skandinavia etter det tradisjonelle synet på religion. Det gjelder fra barn opp til voksne, helt opp til imamutdanning. Den formelle koblingen til Saudi-Arabia ble brutt i 2017. Da gikk de saudiarabiske styremedlemmene ut. Men al-Daoudi hadde da opprettet et annet firma med et av styremedlemmene, som drives fortsatt.

Møter og middager

Vi går tilbake til Muslim World Leagues Skandinavia-besøk i 2019.

I sosiale medier framgår det at Hussein al-Daoudi var med i en rekke møter og middager under turneen.

Hussein al-Daoudi har selv dokumentert på Facebook at han hadde et møte med Bondevik på tomannshånd, et møte al-Daoudi i etterkant omtalte som «fruktbart».

- Jeg møtte al-Daoudi i Oslo, men innledet ikke noe samarbeid med ham og var ikke med på denne turneen, skriver Bondevik i en e-post.

Den 25. november 2019 sto al-Daoudi på scenen i Stockholm. MWL bejublet talen hans:

MØTTES: Hussein al-Daoudi har selv dokumentert på Facebook at han hadde et møte med Bondevik på tomannshånd, et møte al-Daoudi i etterkant omtalte som «fruktbart». Foto: Privat
MØTTES: Hussein al-Daoudi har selv dokumentert på Facebook at han hadde et møte med Bondevik på tomannshånd, et møte al-Daoudi i etterkant omtalte som «fruktbart». Foto: Privat Vis mer

- Hussein al-Daoudi, leder av Scandinavian Council for Relations delte sin takknemlighet for at His Excellency Mohammad al-Issa og Muslim World League kaster lys over kritiske spørsmål som samfunnet står overfor, skrev Muslim World League på Twitter etter talen.

Sheikh er i 2019-regnskapene til Dialog For Fred åpen om at de fikk pengestøtte fra MWL – og at de var involvert i fredsturneen i 2019. Sheikh skriver at Dialog for fred har «gjennomført dialogkonferanser i Oslo, Danmark, Sverige og Finland i samarbeid med HE Al-Issa, som vi har bidratt med å gi rådgivning og har mottatt økonomisk støtte som gikk til Stiftelsen Dialog for fred».

Aamir J. Sheikh bekrefter overfor Dagbladet at Hussein al-Daoudi ble invitert da Dialog for fred og Muslim World League i juni i fjor arrangerte konferanse på Litteraturhuset i Oslo i fjor sommer - statsminister Erna Solberg på talerstolen.

- Jeg kan bekrefte at han var invitert, men han ble forhindret til å delta, skriver Sheikh i en e-post.

Mellomledd

Erna Solberg stilte opp på Muslim World League-konferanse i Oslo i fjor. Hussein al-Daoudi var også invitert.

I Norge har Aamir J. Sheikhs stiftelse, Dialog for fred, vært mellomledd for pengene fra MWL i Saudi-Arabia.

I 2019 hadde Dialog for fred totale inntekter på 600 000,-. Ifølge regnskapene kom 25 000,- fra velferdsetaten i Oslo kommune. I regnskapet står det at de resterende 575 000,- kom fra noe som heter «European Business & Legal». I det svenske selskapsregisteret finner vi et selskap med det navnet.

Selskapet ble registrert i 2019, og oppgir i årsregnskapet for 2019 at det skal bedrive «konsulenttjenester innen selskapsetablering, bygging av kontaktnett i Midtøsten og Sverige, juridisk og skatterettslig utdanning og rådgivning».

Videre viser Dagbladets dokumentasjon at Stiftelsen dialog for fred fakturerte European Business & Legal Consulting rundt 32 000 euro (omkring 323 000 kroner) i november 2019.

Kostnadene var knyttet til MWL-leder al-Issas besøk i Norge, Sverige og Finland, viser dokumentasjonen.

Forretningsmannen Mikael Laulaja, som driver European Business & Legal, dukker også opp på Facebook-vennelista til Hussein al-Daoudi.

Laulaja bekrefter overfor Dagbladet at «European Business & Legal» overførte penger til Dialog for fred i 2019.

- Vi hadde en event høsten 2019, så vidt jeg husker. Men jeg må sjekke med de andre før jeg svarer på spørsmålene dine.

- Var dette relatert til Muslim World League?

- Du kan ringe meg i morgen eller i overmorgen. Da kan jeg svare på spørsmålene dine, sier Mikael Laulaja og legger på.

Siden har han ikke tatt telefonen.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Moskeen i Tromsø

Hussein al-Daoudi har vært i medienes søkelys i Norge før.

I 2006 tiltrådte han som styreleder i moskeen Alnor i Tromsø. Kort tid etter fikk den norske moskeen milliontilskudd fra Saudi-Arabia, gjennom at den saudiarabiske forretningsmannen Sulaiman al-Shiddi kjøpte et flunkende nytt lokale til moskeen i Storgata i Tromsø. I fjor avslørte Dagbladet at Alnor fikk penger fra al-Risalah, Hussein al-Daoudis stiftelse i Sverige, så seint som 2016.

Al-Daoudi har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Til Nordlys sa han i 2010 at det var uproblematisk å få finansiering fra Saudi-Arabia:

- Det er ingen problemer. Hva skulle det være? Vi er svenske muslimer. I Tromsø er de norske muslimer. Hva er problemet? Hva er problemet?

- At det følger krav om styring og innflytelse i etterkant av gavene, spurte lokalavisa.

- Nei, nei, nei, det er ikke noe sånt. Vi muslimer gir når vi har noe å gi. Det blir vi belønnet for av Allah, svarte al-Daoudi.

Til Sveriges Radio sa al-Daoudi dette om at saudiarabiske myndigheter sponset en moské i Göteborg:

- Vi takker dem.

Norske politikere – fra SV til FrP – har overfor Dagbladet vært kritiske til slik pengestøtte. Frykten er at pengestøtte fra autoritære regimer bringer med seg konservativt religiøst tankesett.

.

Lærerne slo alarm

I en årrekke samarbeidet Alnor i Tromsø også med Alsalam-skolen i Örebro, som Hussein al-Daoudi sto bak.

I 2015 anklaget tidligere lærere ved Alsalam-skolen skolens ledelse - ved Hussein al-Daoudi - for overvåkning og diskriminering.

Lærerne varslet om både diskriminering til fordel for arabisk-ættede elever, sensur av pensum i seksualundervisningen og i undervisning om ikke-muslimske høytider, om overvåking av ansattes e-post og avlytting av personalrom.

VARSLET: I 2015 anklaget tidligere lærere ved Alsalam-skolen skolens ledelse - ved Hussein al-Daoudi - for overvåkning og diskriminering. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
VARSLET: I 2015 anklaget tidligere lærere ved Alsalam-skolen skolens ledelse - ved Hussein al-Daoudi - for overvåkning og diskriminering. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT Vis mer

I 2017 fikk Alsalam-skolen to ganger forelagt 30 forbedringspunkter fra Skolinspektionen – svenske myndigheters tilsynsorgan for skoler, og i 2017 og 2018 ble skolen bøtelagt tre ganger. Siden har skolen endret praksis, ifølge Skolinspektionen, som seinere ikke har uttalt seg kritisk om virksomheten.

Etter avsløringene trakk al-Daoudi seg helt ut av Tromsø-moskeen, som i dag ikke har formelle bindinger til al-Risalah.

Alnor er orientert om saken, og ønsker ikke å gi noen kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer