Mannen i kulissene

Da lederen for organisasjonen Muslim World League skulle på fredsturné i Skandinavia, sto Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh og tok ham imot. I kulissene finner vi en omstridt, religiøs leder - med gode kontakter og en brokete forhistorie.

GOD STEMNING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Hussein al-Daoudi i Holmenkollen. Dagbladet forteller i dag historien om den kontroversielle religiøse lederen Hussein al-Daoudi, og hans kontakt med Sheikh og Kjell Magne Bondevik. Foto: Fra Hussein al-Daoudis Facebook-side
GOD STEMNING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Hussein al-Daoudi i Holmenkollen. Dagbladet forteller i dag historien om den kontroversielle religiøse lederen Hussein al-Daoudi, og hans kontakt med Sheikh og Kjell Magne Bondevik. Foto: Fra Hussein al-Daoudis Facebook-side Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med Holmenkollbakken i bakgrunnen sto tre menn og smilte. Foran i bildet, med kameraet i selfiemodus, sto Høyre-politiker Aamir Sheikh.

Bak ham sto den svenske religiøse lederen Hussein al-Daoudi – som svenske forskere knytter til et konservativt islamsk miljø med saudiarabiske penger i ryggen. Han har drevet en religiøs skole som tre ganger er bøtelagt av svenske skolemyndigheter.

I Holmenkollen var stemningen meget god.

«Oslo with my ❤️ AMIR (...)», meldte al-Daoudi på Facebook da han la ut bildet.

Privatflyet

November 2019: Under en høstgrå himmel sto en velkomstkomité på fire menn og så et privatfly lande på norsk jord.

Nå skulle Muslim World League, som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime, på fredsturné i Skandinavia.

To av de fire mennene i velkomstkomiteen på flystripa var kjente norske politikere: tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere bystyremedlem og leder av 17. maikomiteen i Oslo, Aamir J. Sheikh (H).

Sheikhs stiftelse dokumenterte seansen på nettsidene sine.

Tredjemann på flyplassen representerte Saudi-Arabia: Diplomaten Majid Alharazi var på det tidspunktet kongedømmets høyest rangerte diplomat i Norge. Dagbladet har dokumentert at han har hatt tett kontakt med Aamir J. Sheikh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer