Mannen i reprise

Den evinnelige debatten om Mannen i krise har svært lite for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lesere av avisa Klassekampen har den siste tida kunnet følge den merkverdige artikkelserien «Mannen i krise», der diverse menn har beskrevet hverdagslivene sine og fått spørsmål som «Hva er et skikkelig mannfolk?» og «Hvilke forventninger møter du hos kona?». Samtidig har avisas redaktør, Bjørgulv Braanen, erklært seg selv som «maskulinist». Han har alltid lurt på hva han skal si hvis noen spør om han er feminist, skrev han i en kommentar i forrige uke, og fortalte: «Å kalle seg feminist har alltid føltes litt rart, litt uærlig kanskje, litt som å kalle seg svart fordi man er mot etnisk diskriminering. (…) Men her en natt kom jeg på hva jeg skal svare: Nei, jeg er ikke feminist, jeg er maskulinist!»

Det er mulig det er forløsende for Braanen å gi seg selv merkelappen maskulinist, men hva i all verden innebærer det? Hva har hans nattlige Eureka! å si for diskusjonene om maktforholdene mellom kvinner og menn i vårt samfunn? «Vi trenger maskulinister som kan tale ’vår’ sak, som kan se verden fra vårt mannlige hjørne», skriver Braanen. Men det Braanen skuer fra sitt mannehjørne er det er svært vanskelig å kjenne seg igjen i: «Det snakkes om at den moderne mannen er kvinnen underlegen i nesten alt.» Jaha? Det er mulig «det snakkes» om det, men en rask reality check viser selvfølgelig det motsatte: Kvinner er fortsatt underlegne menn i nesten alt, ikke minst på de avgjørende områdene – lønn, eiendom, makt og innflytelse. Hvis man tar inn over seg disse enkle fakta ligger man ikke søvnløs og grunner på om man kan kalle seg feminist, da er svaret rimelig åpenbart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer