Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VALG I STORBRITANNIA

Mannen med den svarte bøtta på hodet forsøkte å avsette Theresa May. Han fikk 249 stemmer

Han «liker å ta over planeter, å dominere mindreverdige arter».

VALG: Theresa May (i rødt til venstre) vant sin egen valgkrets. «Lord Buckethead» måtte ta til takke med 249 stemmer mot statsministerens 37 718. Foto: AFP PHOTO / Geoff CADDICK / NTB Scanpix
VALG: Theresa May (i rødt til venstre) vant sin egen valgkrets. «Lord Buckethead» måtte ta til takke med 249 stemmer mot statsministerens 37 718. Foto: AFP PHOTO / Geoff CADDICK / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Theresa May i april utlyste nyvalg, hadde hun neppe sett for seg at hun skulle gå på en real valgsmell slik nattens resultater viser.

Selv om De konservative fortsatt er størst, mister de flertallet i parlamentet, og valget, som var ment å sementere Mays makt, ble i stedet et nederlag.

Hun vant riktignok i sin egen valgkrets, men også her møtte hun motstand. Av det noe uvanlige slaget.

Ny rekord

En av de som stilte mot statsministeren i valgkretsen Maidenhead er en kappekledd karakter som bare går under navnet «Lord Buckethead».

Kandidaten, hvis navn ikke er kjent, fikk 249 stemmer i nattens valg. Til sammenlikning fikk May 37 718 stemmer.

Selv om Buckethead innrømmet nederlag i ettertid, synes han likevel det var verdt en aldri så liten feiring.

Twitter skrev kandidaten: «249! En ny Buckethead-rekord! Det er vel noe å feire?»

Han har også forklart at han er en «intergalaktisk romherre», og at han «liker å ta over planeter, å dominere mindreverdige arter og Lovejoy (britisk tv-serie)».

USTABIL?: Under valgkampen har han delt ut nesten 40 000 flygeblader under slagordet «Sterk, men ikke helt stabil» som et spark til Mays slagord «Sterk og stabil». Foto: REUTERS/Toby Melville / NTB Scanpix
USTABIL?: Under valgkampen har han delt ut nesten 40 000 flygeblader under slagordet «Sterk, men ikke helt stabil» som et spark til Mays slagord «Sterk og stabil». Foto: REUTERS/Toby Melville / NTB Scanpix Vis mer

«Sterk, men ikke helt stabil»

Dette er heller ikke første gang en «Lord Buckethead» stiller til valg mot den sittende statsministeren i Storbritannia.

I 1987 sikret vedkommende seg 131 stemmer mot Margaret Thatcher, og det ble et tilsvarende forsmedelig nederlag mot John Major i 1992. The Telegraph skriver at det er uvisst om dette er den samme «Lord Buckethead», eller om noen har videreført dynastiet.

Under valgkampen har han delt ut nesten 40 000 flygeblader under slagordet «Sterk, men ikke helt stabil» som et spark til Mays slagord «Sterk og stabil».

POPULÆR: Labour-leder Jeremy Corbyn ble hyllet av tilhengere da han møtte opp i hjemkretsen Islington nord i London onsdag kveld. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Vil danne regjering

Tross det svake valgresultatet, kunngjorde May i ettermiddag at hun vil danne regjering.

May forlot statsministerboligen klokka 13.20 fredag for samtaler med dronning Elizabeth i Buckingham Palace. May skulle etter planen holdt pressekonferanse klokka 11 fredag.

Storbritannia-eksperten og pressemannen Per Edgar Kokkvold sa tidligere i dag til Dagbladet at han mener May har mistet den autoriteten hun hadde.

- Hun har jo ikke noen autoritet igjen, hun ville ha et personlig mandat og fikk ikke noe mandat men fikk tvert imot et slag i trynet og har mistet all autoritet, sier Kokkvold.

- Brutal gjeng

Kokkvold forteller at han har fulgt valgkamper i Storbritannia siden 1970.

- Det er 13 valg, og jeg har ikke sett en statsministerkandidat til noen av partiene som har fungert så dårlig i en valgkamp som Theresa May.

Kokkvold sier at hun åpenbart har trivdes dårlig blant folk, og svart dårlig på spørsmål. Nå ser han for seg en periode med innbyrdes kamp mellom de konservative, hvor Boris Johnson er en av dem som viser sin interesse for å bli ny leder.

- Det er en brutal gjeng. De leker gentlemen, men har liten sans for tapere, sier han til Dagbladet.

De unge

Professor Kevin Featherstone ved London School of Economics mener denne splittelsen virkelig kom til overflaten under valget, der May ser ut til å tape elleve seter i parlamentet.

- Jeg tror det er to grunner til velgerbevegelsene. Én: det er hevn fra velgerne som ville bli i EU. Det kan man se på de geografiske forskjellene i valget. I London var det høyere andel som ville bli i EU. Her gjør Labour det overraskende bra. Labour gjør det også utrolig bra i sørøst der mange stemte for å bli i EU, samtidig som de har mange konservative representanter, sier Featherstone til Dagbladet.

Han er leder for prestisjeskolens Europaavdeling, og peker på et annet moment som gjør at Jeremy Corbyn og Labour gjør det langt bedre enn så godt som alle meningsmålinger har vist.

- I valgkretsene med universiteter, har Labour gjort det veldig bra. Vi har en Brexit-hevn, og de unge har brukt sin politiske stemme. I 20 år har vi trodd de unge ikke ville stille opp, men det ser det ut til at de har gjort, sier han.

Hele Norges coronakart