SPESIELT MØTE: Randy Furniss marsjerte gjennom en antinazistisk demonstrasjon i Florida iført en t-skjorte med hakekors. En demonstrant gjorde noe helt spesielt, og ga den «hvite nasjonalisten» en klem. Video: Adam Samei, Splash News, AP / Foto: Adam Samei / AFP Vis mer

Mannen med naziskjorta går gjennom demonstrasjonen. Det som så skjer, går «verden rundt»

Fikk en klem av afroamerikansk motdemonstrant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under en antinazistiske demonstrasjon ved University of Florida torsdag, skjedde det noe helt spesielt.

Demonstrasjonen ble holdt i forbindelse med at den kjente høyreekstreme Richard Spencer skulle tale ved universitetet.

Demonstrantene ropte «Gå hjem nazister», og hundrevis av politibetjenter forsøkte å forhindre sammenstøt mellom Spencers tilhengere og de rundt 2 500 motdemonstrantene, skriver nyhetsbyrået AP.

Fikk klem av afroamerikaner

Likevel klarte en mann, som seinere er blitt identifisert som Randy Furniss fra Idaho, å marsjere gjennom motdemonstrasjonen i en t-skjorte med hakekors på. Mange av demonstrantene ropte «fuck you», og forsøkte å slå etter Furniss.

Plutselig valgte en ikke-navngitt afroamerikansk mann en helt annen taktikk.

- Gi meg en klem, roper mannen, og legger armene rundt Furniss.

- Hvorfor liker du meg ikke? Hva er det? fortsetter den afroamerikanske mannen.

Se hvordan Furniss reagerer i video øverst i saken.

Klippet, filmet av jusstudent Adam Samei, har seinere blitt delt og omtalt av flere internasjonale medier.

Ble slått til blods

I et intervju med den lokale TV-kanalen News4jax, gjort i forkant av hendelsen, beskriver Furniss seg selv som en hvit nasjonalist.

<strong>SLÅTT:</strong> Furniss ble senere slått til blods av motdemonstrantene. Foto: Bob Self/The Florida Times-Union via AP
SLÅTT: Furniss ble senere slått til blods av motdemonstrantene. Foto: Bob Self/The Florida Times-Union via AP Vis mer

På tross av at Furniss fikk en klem, ble han langt ifra tatt godt imot av folkemassen. I flere bilder fra demonstrasjonen kan en se hvordan den kortklippede mannen seinere blir slått i ansiktet og blør fra overleppa.

Han ble seinere bortvist av politiet, for å forhindre enda verre sammenstøt.

Mannen som skulle tale ved universitetet, Richard Spencer, er lederen for det høyreekstreme National Policy Institute, og var blant annet mannen som fant opp begrepet alternativhøyre eller alt-right om bevegelsen på ytterste høyre, som har en noe mer intellektuell framtoning.

Arrangementet på torsdag ble rast overdøvet av motdemonstrantene, og bare rundt 30 av Spencers tilhengere skal ha møtt opp.

Dette var den første offentlige opptredenen til Spencer etter at han i august ledet an i under nazimarsjen i Charlottesville. Her skal én motdemonstrant ha blitt drept, og mange skadd.

Denne hendelsen skapte voldsom debatt i USA, spesielt etter at president Donald Trump hevdet at begge sider hadde skyld i det som skjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer