Mannen med svaret

Det er ventet at Hans Blix vil be om mer tid til våpeninspeksjoner i Irak. Det får han neppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både krigsvillige briter og amerikanere og mer tilbakeholdne europeere venter spent på det Hans Blix har å fortelle. I formiddag redegjør lederen for våpeninspektørene for tredje gang om inspeksjonene i Irak. Forrige gang sa Blix seg forholdsvis tilfreds med samarbeidsklimaet, bortsett fra spørsmålet om al-Samoudrakettene. Nå er destruksjonen av også disse i gang, og BLix vil gi sin mest positive redegjørelse om Iraks samarbeid om nedrustning, skriver The Times.

Det vil gjøre det vanskeligere for USA og Storbritannia å få flertall for en ny FN-resolusjon, men det spørs om Blix får mer tid til inspeksjoner likevel.

Dommen

EUs utenriksminister Javier Solana tok i går til orde for å avvente Blix' redegjørelse før man eventuelt gjør seg klar til krig. Men hva kan Blix si i dag som han ikke allerede har sagt?

- Vi gjør framskritt. Det er ingen grunn til å forpurre prosessen, sa Blix i går.

Det er neppe egnet til å stagge krigshissige Tony Blair og George W. Bush. I løpet av det siste døgnet har de kommet med utvetydige signaler om at de er villige til å gå til snarlig angrep på Irak, med eller uten FN i ryggen.

I en debatt hos musikkanalen MTV i går sa Blair at han ikke vil la seg stanse av et veto fra Frankrike eller Russland.

Under nattas pressekonferanse mente Bush at Saddam Hussein leker med våpeninspektørene og verdenssamfunnet.

- Vi har kommet til det viktige tidspunktet at vi må møte trusselen som Saddam Husseins terrorvåpen utgjør mot vår nasjon og freden, sa Bush i natt.

Han mener Blix må besvare ett enkelt spørsmål: «Har Iraks regime fullstendig og forbeholdsløst avvæpånet?» Svaret på det kommer kanskje klokka 16.30, når Blix starter sin redegjørelse. Dagbladet.no følger FN-prosessen.

Dette er en foreløpig tidsplan:

15.00 Medlemmer av Sikkerhetsrådet ankommer hovedkvarteret.

16.30 Hans Blix og Mohamed ElBaradei avgir sine rapporter

17.30 Utenriksministrene fra Sikkerhetsrådets medlemmer gir sine reaksjoner på rapportene.

19.00 Medlemmene trekker seg tilbake i private møter

ETT SPØRSMÅL: USA vil at Hans Blix skal svare på ett spørsmål.