Savner pappa: Hjemme i stua i Trondheim blar Obo Adwo Omot (37) i familiealbumet sammen med sine barn Akway Okello Akway (t.v.), Marho Okello Akway (10) og Nuye Okello Akway (12). Faren i huset sitter fengslet for terror i Etiopia. 15 år gammel sønn ikke med på bildet. Foto: Ole Morten Melgård
Savner pappa: Hjemme i stua i Trondheim blar Obo Adwo Omot (37) i familiealbumet sammen med sine barn Akway Okello Akway (t.v.), Marho Okello Akway (10) og Nuye Okello Akway (12). Faren i huset sitter fengslet for terror i Etiopia. 15 år gammel sønn ikke med på bildet. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

- Mannen min er politisk fange

Familien til den terrortiltalte nordmannen fortviler i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): I en liten leilighet i Trondheim sitter familien til den terrortiltalte nordmannen Okello Akuay Ochalla. Her bor kona Obo Adwo Omot (37) sammen med de fire barna på 18, 15, 12 og 10 år. Likevel føles leiligheten tom.

- Jeg vet ikke hva som skjer eller om noen hjelper ham. Jeg håper på at Norge kan hjelpe oss men jeg vet ingen ting her jeg sitter, sier kona.

Politisk fange Dagbladet kunne i går fortelle at en nordmann og seks andre personer er tiltalt for terror i Etiopias hovedstad Addis Abeba. I følge tiltalen skal han ha samlet inn penger og vervet rekrutter til kamp for selvstendighet for Gambella - en region helt vest i Etiopia. Denne mannen er altså Okello Akuay Ochalla. Kona benekter at han er terrorist.

- Mannen min er politisk fange. Det er krig der og regjeringen dreper for ingen ting. Det er veldig farlig for ham nå. Det som kan hjelpe ham er at Norge engasjerer seg, sier hun.

Hun forteller at hun snakket med mannen for et par uker siden, da han fikk låne en telefon i fengselet og ringte hjem.

- Han spurte om alt var bra med barna og jeg sa at vi levde og hadde det bra. Han sa at han i hvert fall var i live fortsatt.

Sønnen Marho (10) og datteren Nuye (12) fikk også snakke med faren i telefonen.

- Pappa spurte meg hvordan det gikk med meg. Han sa jeg ikke skulle bekymre meg, men jeg er jo bekymret for hvordan det går med ham, sier Nuye..

Kona forteller at mannen insisterte på å reise tilbake til Afrika i 2012.

- Jeg skjønner ikke hva han skulle dra dit for. Jeg sa at han kom til å bli drept og nå får jeg kanskje rett. Det er veldig vanskelig å forklare, men de dreper folk for ingen ting der.

Stemplet Ochalla var president i Gambella-regionen fra 2003 til 2004. Så kom han på kant med sentralmakten i Addis Abeba og flyktet over grensa til Sør-Sudan. Han flyktet videre til Norge og fikk statsborgerskap her i 2011.

- Det er ikke noen tvil om at han er en politisk fange. Han er ingen terrorist, sier Fassil Alebachew (39) som leder Den etiopiske foreningen i Norge.

Han forteller om en region der den opprinnelige befolkningen blir skviset av de som styrer i hovedstaden. I Etiopia er det tradisjonelt konflikt mellom de som kommer fra høylandet og de som kommer fra lavlandet. Gambella er lavland og Addis Abeba er høyland.

- Hvis du ikke har formelle papirer på at du eier den jorda som du alltid har hatt tar myndighetene å selger jorda til kinesere eller arabere. Ochalla kunne ikke akseptere det som skjedde og flyktet over grensa til Sør-Sudan, sier han.

Alebachew sier at situasjonen nå er veldig farlig for nordmannen.

- Alle som setter seg opp mot regimet blir stemplet som terrorist, og fordi de kaller det det terror risikerer han å aldri komme ut, sier han.

Den etiopiske ambassaden i Stockholm har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Uten forsvarer I følge avisa The Reporter er rettssaken berammet til å starte 1. juli i Addis Abeba. De sju tiltalte er i følge avisa fratatt retten til forsvarere. Utenriksdepartementet jobber nå med å kartlegge de faktiske forholdene rundt rettsprosessen.

- Utenriksdepartementet er kjent med saken og har i lengre tid jobbet med den. Vår ambassade i Addis Ababa hadde senest et møte i dag med etiopiske myndigheter om denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til Dagbladet.

I Trondheim lurer fire barn på om og når de får se pappaen sin.

- Barna spør hele tiden «når komme pappa hjem», men jeg har ikke noe svar å gi dem, sier Omot.

Sammen: Familiefaren Okello Akuay Ochalla (52) er arrestert i Etiopia.Her er han sammen med kona Obo Adwo Omot. Foto: Privat
Sammen: Familiefaren Okello Akuay Ochalla (52) er arrestert i Etiopia.Her er han sammen med kona Obo Adwo Omot. Foto: Privat Vis mer