Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen og jenta

Hvem vil retten tro på?

TILTALT: Ordfører i Vågå kommune, Rune Øygård, er tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILTALT: Ordfører i Vågå kommune, Rune Øygård, er tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier det selv. Skjevheten i maktforholdet mellom tiltalte og fornærmede er åpenbar. Han er den populære, verdensvante ordføreren med det store nettverket. Hun er skolejenta, snart 17 år gammel, som gråter med hodet i hendene i det tiltalte kommer inn i retten og gjennom hele aktors innledningsforedrag. Belastningen er stor. Det siste året har vært tøft, forteller bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Tiltalte er tilsynelatende rolig. Han har et høflig lite smil mot pressebenken, han noterer underveis. Dette er voldsomt belastende for tiltalte også, ber Larsen presse huske. Han er her som privatperson, ikke som ordfører. Hun advarer mot å dømme på forhånd.

- Straffesak løses ikke på face value, men ved å gå inn i begge historiene, påpeker hun.
- Dere skal være helt sikre, hvis dere skal kunne domfelle Rune Øygard.

Det finnes ikke biologiske beviser i saken. Det finnes to versjoner av historien. Hennes ord mot hans. I tillegg finnes det beviser som skal sannsynliggjøre at relasjonen har vært slik mannen og jenta hver for seg beskriver. 52-åringens versjon: Et far/datter-aktig forhold. 16-åringens: Et seksuelt forhold. Bevisene inkluderer flere tusen sms-er tatt ut fra mobiltelefonene, intime bilder av Rune Øygard, utskrift fra chat på skype og 62 (64 inkludert fornærmede og tiltalte) vitner. De mange vitnene, der over halvparten tilhører Øygards side, er alt fra politifolk til venner, naboer, lærere, rektorer, eksvenninner, ekskjærester og ekskjæresters mødre. Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil ha bort to av aktors vitner. Aktor Thorbjørn Klundseter vil ha bort 11 av forsvarerens. Larsen bedyrer at det ikke handler om å forsøke å sverte jenta.

- Hvis en fornærmedes troverdighet er så sentral i forhold til skyldspørsmålet, er det åpenbart at det er en del av bevisførselen. Det er ikke snakk om sverting. Men den tiltalen han er satt under, er den verste formen for sverting dersom han er uskyldig, sier hun.

Det blir et spørsmål om hvem retten til sjuende og sist tror på. Nå forteller jenta sin historie for første gang. Rune Øygard har fortalt sin mange ganger allerede, i flere medier. Fordi hun mener at hun selv ikke har hatt samme mulighet, har hun ønsket å forklare seg for åpen rett, med tiltalte tilstede. Hun husker mye. Datoer, steder, gaver, hendelsesforløp, dialoger, detaljer, navn. Hun bryter ut i gråt i det hun forteller om det første angivelige overgrepet. Gråter i bistandsadvokatens favn i pausen.

Siden går det bedre. Stemmen blir gradvis tryggere etter hvert som hun forklarer seg om flere titalls samleier mellom henne og den 36 år eldre mannen:

- Så skjedde det vanlige.