Mannen rører på seg igjen

Flytter seg 2,5 millimeter i døgnet.

FJELLMASSIV: Langs veien kan man se fjellpartiet Mannen hvor geologene varsler at 120 000 kubikkmeter med stein står i fare for å rase nedover fjellsiden. Beboere i området ble i fjor høst evakuert. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FJELLMASSIV: Langs veien kan man se fjellpartiet Mannen hvor geologene varsler at 120 000 kubikkmeter med stein står i fare for å rase nedover fjellsiden. Beboere i området ble i fjor høst evakuert. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bare den siste uken har fjellet beveget seg 6,8 millimeter, viser måleinstrumentene og analysene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), skriver Adresseavisen.

- Fjellet har fortsatt lavt/grønt farenivå, men vi har intensivert overvåkingen til tre kontroller i døgnet mot normalt en gang i døgnet, heter det i en statusrapport fra NVE.

Fjellpartiet har hatt en viss økning i bevegelsene siden begynnelsen av mai og ligger nå i den øvre delen av grønt farenivå. Dette er det laveste nivået på en firetrinns skala: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.

Det er anslått at et steinras som tilsvarer 12.000 lastebillass kan dundre ned og forårsake et av de største skredene i Norge i nyere tid.

- Nå beveger det seg en del i de øvre delene, men vi er fortsatt i en normalsituasjon, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE/Åknes Tafjord beredskap til NRK.

Men blir det varmere i dagene fremover, kan det også bli større bevegelser.

- Det er ikke så veldig langt igjen før vi er over i «gult nivå», en forberedelsesfase for politi og kommuner, men det kommer helt an på temperaturene de neste dagene, sier Blikra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.