- Mannen skulle fortsette et normalt liv

Den psykiatriske pasienten som skjøt to politimenn på øya Austbø i Nordland, var i en utskrivningsfase og skulle fortsette et normalt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble lagt inn ved Salten psykiatriske senter ved Nordland Psykiatriske Sykehus i desember 1997. Permisjonen han fikk 3. mars i år, gikk ut onsdag denne uken.

- Mannen var i en utskrivningsfase, sier avdelingsoverlege Olav Andresen.

- Når vi gir pasienter permisjoner over flere dager, skjer det ofte i en utskrivningsfase. Den lengre permisjonen var et ledd i å skrive mannen ut. Han skulle fortsette et normalt liv, eventuelt med poliklinisk behandling fra sykehuset, sier Andresen til NTB.

Pasienten som er i slutten av 40-årene, er hjemmehørende i Salten-distriktet, men har tilknytning til øya Austbø i Nordland.

- Alt virket normalt

- Alt virket normalt inntil tirsdag ettermiddag. Da ringte pasienten til legevakten her på sykehuset. Han kom med opplysninger som var foruroligende. Derfor ba jeg personen som hadde legevakt om å ringe politiet i Bodø for å finne ut hvor mannen oppholdt seg, sier Andresen til NTB.

Han sier at pasienten viste god bedring og var i god psykisk form da han dro på permisjon 3. mars.

- Alle som hadde møtt ham og snakket med vedkommende ville ha oppfattet ham som normal, sier Andresen.

Sykehusdirektør Atle Aas sier til NTB at sykehuset etter avtale har hatt jevnlig kontakt med pasienten på telefon i løpet av den siste uken.

- Inntil tirsdag ettermiddag viste pasienten ingen negative forhold eller symptomer som skulle tilsi at vi kunne anta at noe som dette kunne skje, sier Aas.

Sinnstilstanden

Andresen sier at pasienten også har vært i kontakt med sykehuset før desember 1997 for å få behandling for en psykisk lidelse.

Avdelingsoverlegen sier at spørsmålet om pasienten er strafferettslig ansvarlig for det han skal ha gjort ikke kan besvares før det er gjort en vurdering av mannens mentaltilstand. Sakkyndige gjør en vurdering av sinnstilstanden i gjerningsøyeblikket, sier Andresen.