Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen som avslørt Quick

Gruvearbeider, journalist og forfatter Dan Larsson var den første som avslørte den falske seriemorderen.

LOT SEG IKKE BLENDE: Journalist og forfatter Dan Larsson var den første som forsto at noe var galt .- Det fantes ikke bevis, likevel var det ingen som stilte spørsmål om Thomas Quick. Da jeg skrev at han var en bløffmaker, en mytoman ble jeg forsøkt latterliggjort, sier Dan Larsson. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet

Foto: Gunnar Hultgreen
LOT SEG IKKE BLENDE: Journalist og forfatter Dan Larsson var den første som forsto at noe var galt .- Det fantes ikke bevis, likevel var det ingen som stilte spørsmål om Thomas Quick. Da jeg skrev at han var en bløffmaker, en mytoman ble jeg forsøkt latterliggjort, sier Dan Larsson. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LULEÅ (Dagbladet): Norske og svenske journalister løp som forvirrede høner etter Thomas Quick. Den eneste som stilte spørsmål og avslørte at seriemorderen var en mytoman var Dan Larsson.

Den tidligere gruvearbeideren fra Malmberget i Norrland jobbet som kriminalreporter i lokalavisa NSD (Norrländska Socialdemokraten) i Luleå i Nord-Sverige, da han Thomas Quick i 1996 ble dømt for å ha drept paret Marinus og Janni Stegehuis — de såkalte Appojaure-morden.

- Jeg jobbet som lokalredaktør i Gällivare i 1984, og dekket drapet på paret fra Nederland. Riksmediene med Aftonbladet og Expressen i spissen sto i kø for å skrive om monsteret. I begynnelsen trodde også jeg at Quick måtte være en seriemorder, sier Dan Larsson til Dagbladet.

- Overgikk hverandre
Journalisten og forfatteren møtte for første gang Quick under en rettssak i Piteå i november 1994.

- Journalistene løp i flokk og overgikk hverandre i groteske skildringer. Ingen stilte spørsmål. Ikke engang Quicks egen advokat forsvarte ham. Alle ville ha ham dømt. Politiet, statsadvokaten, forsvareren og mediene var på samme parti.

- Det som skulle være et monster, visste seg å være et stakkarslig, magert og skallete individ. Jeg reagerte under rettsforhandlingene, og skrev i NSD at noe måtte være galt. Til slutt konkluderte jeg med at tilfellet Thomas Quick ikke var noe annet enn en bløff, sier Dan Larsson.

Ingen bevis
Ved siden av det han beskriver som en velregissert forestilling, reagerte Larsson på at det ikke fantes noen tekniske bevis.

- I retten ble Quick beskrevet som en livsfarlig seriemorder. Alle; politiet, psykologen, terapeuten, en professor, og åklagaren (statsadvokaten) fortalte om hvor farlig Quick var. Ingen protesterte. Forsvareren var stille. Til tross for at det ikke ble lagt fram et eneste bevis, ble Quick dømt, sier Dan Larsson.

Han forteller at kollegene fra de store mediene ristet på hodet av det han skrev. Han måtte da skjønne at Quick var en seriemorder.

- Da rettssaken etter dobbeltdrapet i Appojaure startet, var det like ille. Jeg var på drapsstedet lenge før noen andre medier. Quicks forklaring stemte ikke. Det jeg skrev i NSD ble bare avvist, forteller Dan Larsson.

Ble idiotforklart
I 1998 skrev Dan Larsson boka «Mytomanen».

- Jeg ble idiotforklart av hoffet med journalister som løp etter Thomas Quick, kriminalinspektør Seppo Penttinen og åklagere Christer van der Kwast.

- Men verken mine kolleger eller Penttinen og van der Kwast som gjorde karriere på Quick fant noe feil i boka. Jeg sto helt alene. En av reportere fra Stockholm kunne fortelle at ingen kunne stole på en mann som meg, etter at jeg stilte spørsmål om Quick, forteller Dan Larsson.

AVSLØRTE:  Dan Larsson var den første som avslørte Thomas Quick. - Quick har aldri vært noe annet enn en bløffmaker,sier Larsson. Foto: Gunnar Hultgreen /Dagbladet
AVSLØRTE: Dan Larsson var den første som avslørte Thomas Quick. - Quick har aldri vært noe annet enn en bløffmaker,sier Larsson. Foto: Gunnar Hultgreen /Dagbladet Vis mer

Den tidligere gruvearbeideren setter seg godt tilbake på stolen og legger ikke skjul på hva mener om bedreviterne fra Stockholm:

- Journalistikken som mine kolleger utøvde var teatralsk. Teoretikerne stilte ikke spørsmål, de slukte hvert ord fra van der Kwast. Jeg bruker å si det slik: Jeg har både pressekort og sprengningskort fra min tid i gruvene. Jeg er oppfostret til å forholde meg til fakta, og ikke blindt tro på det jeg hører.

- Skapte et uhyre
Nå — 14 år etter at Dan Larsson ga ut boka «Mytomanen» — blir Larsson hyllet for sin kritiske journalistikk.

- Det verste med tilfellet Quick er den ekstra sorg og belastning de pårørende ble utsatt for. Først ble deres kjære drept.

- Deretter lager politiet og påtalemyndigheten et sirkus, hvor Thomas Quick får rettssalen som arena. Han får utfolde seg og forteller de mest groteske historier hvordan han hadde mishandlet, drept og partert ofrene. Alt var bare tull.

- Det svenske rettsvesenet og mediene skapte et uhyre som ikke eksisterte. Det er mange som i dag bør være flaue, sier Dan Larsson til Dagbladet.

MYTOMAN:   Thomas Quick er nå frikjent for fem av de åtte drapene han ble dømt for. Foto: Lars Granstrand / SVT2 SVT2
MYTOMAN: Thomas Quick er nå frikjent for fem av de åtte drapene han ble dømt for. Foto: Lars Granstrand / SVT2 SVT2 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media