Irak etter IS-kalifatet:

Mannen som avslørte IS' grusomme forbrytelser

Selv flere år etter at det såkalte IS-kalifatet ligger i ruiner må Omar Mohammad (33) ennå leve i skjul. Til Irak kan han bare drømme om å dra.

DOBBELT-LIV: I over tre år dokumenterte Omar Mohammed (33) IS' forferdelige forbrytelser på bloggen Mosul Eye, mens han latet som at han var alt mulig annet overfor andre. Dobbeltlivet ble så tøft at han flyktet fra Irak i 2017. I dag lever han et liv i eksil, under pseudonymet Omar Mohammed. Foto: Ap / NTB Scanpix
DOBBELT-LIV: I over tre år dokumenterte Omar Mohammed (33) IS' forferdelige forbrytelser på bloggen Mosul Eye, mens han latet som at han var alt mulig annet overfor andre. Dobbeltlivet ble så tøft at han flyktet fra Irak i 2017. I dag lever han et liv i eksil, under pseudonymet Omar Mohammed. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omar Mohammed skulle egentlig bli kjemiker. Men historien ville det annerledes: I 2003, da Mohammad var 17 år, angrep USA landet hans, Irak.

- Alt ble endret, og det som skjer nå er et resultat av 2003-invasjonen. Jeg er helt enig i at Saddam Hussein og hans regime burde fjernes. Men ikke som amerikanerne gjorde, sier 33-åringen i dag.

Født i krig

Mohammed ble født under Irak-Iran-krigen i 1986. Han vokste opp Mosul, en multietnisk by der kristne, ulike typer muslimer, yezidier og folk med andre religiøse bakgrunner levde godt sammen. Så kom amerikanerne til landet i 2003.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer