Facebook-skandalen:

Mannen som avslørte skandalen: - Facebook gjemmer seg bak sannheten

Christopher Wylie varslet om misbruk av persondata. Han sier han målet hans ikke var å angripe Facebook.

VARSLET: Christopher Wylie varslet om Facebook bruk av persondata. Foto: Justin Griffiths-Williams/REX/Shutterstock, NTB scanpix
VARSLET: Christopher Wylie varslet om Facebook bruk av persondata. Foto: Justin Griffiths-Williams/REX/Shutterstock, NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt Facebook etter avsløringene om at dataanalyseselskapet Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger om millioner av brukere verden over.

Analyser av materialet ble blant annet solgt til Donald Trumps valgkampstab.

I starten av april opplyste Facebook at opp mot 87 millioner Facebook-brukere ble berørt av skandalen.

Christopher Wylie, som selv var ansatt i CA, er mannen som varslet pressen om saken.

- Gjemt seg bak sannheten

Ifølge ham ble informasjonen de samlet inn brukt til å lage algoritmer som skulle påvirke amerikanske velgere. Han hevder at algoritmene identifiserte velgere som muligens kunne påvirkes, og at de målrettet foret dem med en blanding av falskt og ekte innhold.

I en kronikk i avisa The Guardian skriver Wylie selv om hvordan han i januar fortalte britiske myndigheter om den kommende skandalen.

- Fra første stund, har Facebook - hvor jeg fortsatt er sperret ute - gjemt seg bak sannheten. Det var først da jeg viste fram dokumenter som kontrakter og fakturaer, som viste at CA hadde finansiert innhenting av personopplysninger fra Facebook-profiler, at selskapet ble nødt til å innrømme feilen, skriver Wylie i The Guardian.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Da Wylie først varslet om persondataene, trodde han at Facebook ville bidra til å avdekke skandalen og endre innstillingen til personvern, skriver Aftenposten.

- Målet mitt var ikke å angripe Facebook. Facebook har bare vært helt utrolig lite samarbeidsvillig, har Wylie uttalt til The Washington Post.

- Påvirket Brexit

Wylie har tidligere sagt at han tror CAs innhenting av persondata fra Facebook bidro til at Brexit-forkjemperne vant folkeavstemningen i Storbritannia.

Han har vært til høring i det britiske parlamentet for å svare på spørsmål om Facebook-skandalen.

Under høringen sa han at han regnet med at det kanadiske konsulentselskapet AggregateIQ (AIQ), som jobbet for nei til EU-siden under valgkampen i 2016, brukte Cambridge Analyticas databaser i sitt arbeid. Med disse dataene vil AggregateIQ ifølge Wylie ha kunnet målrette budskap mot velgerne i avstemningen som endte med at neisiden vant hårfint med 51,9 prosent av stemmene, skriver NTB.

- I Storbritannia har vi strenge regler for valg. Det er det som gjør at vi ikke følger etter USA, hvor valgene har utviklet seg til å bli en sport for millionærer og bedriftenes interesser, skriver Wylie i The Guardian.

Innrømmet feilen

Han viser til at Facebook har suspendert AIQ, mens selskapets forhold til CA undersøkes og kritiserer mediene i enkelte land for ikke å gi saken nok oppmerksomhet.

- At vårt demokrati kan ha blitt skadet, er et ubehagelig tema. De potensielle forbrytelsene som har funnet sted, noen av dem på Facebook-servere, kan være utenfor lovens rekkevidde. Derfor valgte jeg å vitne i det britiske parlamentet. Det er derfor jeg har gitt tre permer med bevis om Vote Leave-kampanjen til den britiske valgkommisjonen.

Facebooks regler tillater ikke en tredjepart å bruke data til kommersielle forhold. I slutten av mars erkjente Facebook-gründer Mark Zuckerberg at selskapet hadde gjort en feil.

Han ba da brukerne om å være tålmodige, mens Facebook jobber med å rette feil og bygge en bygge en bedre tjeneste på lang sikt.

Misbruk av data

Zuckerberg har sagt seg villig til å forklare seg for en amerikanske kongressen, men vil så langt ikke forklare seg for det britiske parlamentet.

Fredag denne uka uttalte Facebook-topp Sherly Sandberg at selskapet ikke utelukker flere tilfeller av systematisk misbruk av persondata.

Facebook var kjent med kommunikasjonsbyrået Cambridge Analyticas (CA) misbruk av personopplysninger allerede i 2016, men da skal byrået ha fortalt Facebook at alle personopplysningene brukt av CA ble slettet, skriver NTB.

- Vi forsøkte ikke å verifisere den påstanden, og det er vår feil. Spesielt når vi i etterkant ser at opplysningene skal ha blitt brukt i den amerikanske valgkampen, sier Sandberg.