SKUTT AV POLITIET: Det var på denne adressen i Reykjavik politiet skjøt og drepte en 59 år gammel mann. Ifølge islandske avsier har mannen langt rulleblad, og er kjent av både islandsk og norsk politi. Foto: AFP Photo/Halldor Kolbeins/NTB Scanpix
SKUTT AV POLITIET: Det var på denne adressen i Reykjavik politiet skjøt og drepte en 59 år gammel mann. Ifølge islandske avsier har mannen langt rulleblad, og er kjent av både islandsk og norsk politi. Foto: AFP Photo/Halldor Kolbeins/NTB ScanpixVis mer

- Mannen som ble drept av islandsk politi har blitt utvist fra Norge

59-åringen skal ha truet norsk politi med automatvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (59) som ble skutt og drept av væpnet politi i en sjelden politiaksjon i Reykjavik i går knyttes til en rekke kriminelle forhold i Norge.

Siktet på norsk politi Islandske medier skriver at 59-åringen ble utvist fra Norge etter en rekke rekke tyveri. Avisa Fréttabladid skriver at norsk politi utviste mannen til Island i 1982. Mannen skal likevel ha returnert til Norge, ifølge avisa.

Da han ble pågrepet pågrepet av norsk politi i 1985 skal ha siktet mot politiet med et automatvåpen, melder avisa DV.

De islandske avisene skriver at mannen skal ha blitt siktet for drapsforsøk, i tillegg til flere andre forhold.

Skjøt to politifolk Det var dermed ikke uten grunn at det ble sendt spesialtrente politifolk i den væpnede politiaksjonen i den islandske hovedstaden i går kveld. Rundt 20 tjenestemenn var involvert i aksjonen, der 59-åringen skal ha forskanset seg med våpen.

Politifolkene skal først ha forsøkt å få kontroll på mannen ved bruk av tåregass, men stormet til slutt boligen. Da skal mannen ha løsnet skudd fra et haglegevær som traff to politifolk, henholdsvis i ansiktet og i ei hånd.

Politiet skjøt tilbake, og mannen ble erklært død kort tid etterpå.

Det er første gang noensinne at politiet på Island har brukt skytevåpen med dødelig utgang mot noen av landets drøyt 322 000 innbyggere.

- Politiet beklager denne hendelsen og uttrykker sine kondolanser til denne mannens familie. Dette er uten sidestykke på Island, sier politisjef Haraldur Johannesen.

Hendelsesforløpet blir nå etterforsket nærmere, og det er ikke kjent hva som skapte den livsfarlige situasjonen i utgangspunktet.

Sjeldent Den sjeldne episoden gikk mandag verden rundt.

Også i Norge løsner politiet skudd svært sjelden, de siste åra fra null til seks ganger i året, ifølge Politidirektoratet. Det går gjerne flere år mellom hendelser der noen blir drept.

I Sverige og Danmark, der politipatruljene er bevæpnet i alle situasjoner, er tallene på skudd mange ganger høyere, men statistikkene i de nordiske landene er likevel svært fjerne fra USA.

Der blir noen skutt av politiet hver eneste dag. I fjor ble 409 mennesker skutt og drept av amerikansk politi, ifølge FBIs statistikk.

FØRSTE GANG: Islandsk politi har aldri skutt og drept noen før nå. Foto: AFP Photo/Halldor Kolbeins/NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Islandsk politi har aldri skutt og drept noen før nå. Foto: AFP Photo/Halldor Kolbeins/NTB Scanpix Vis mer