Mannen som ble funnet drept er selv dømt for flere drapsforsøk

Ble etterlyst og omtalt som «Oslo-desperadoen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som i går kveld ble funnet drept på Lindeberg i Oslo, er selv dømt for drapsforsøk. 

Han ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre drapsforsøk utført i løpet av tre og en halv time i Oslo i 1996. Den gang ble han etterlyst og omtalt som «Oslo-desperadoen». 

Mannen er ikke blitt dømt igjen etter at han slapp ut fra soning den gang. Tvertimot stiftet han familie, fikk tre barn og begynte å jobbe som t-banefører.

- Han er en rolig og snill mann, sier en slektning til Dagbladet.

Hevntanker Av dommen fra 1997 framgår det at mannen hadde hatt hevntanker mot de tre mennene han skjøt, på grunn av opplevelser i ungdomsårene. Han kjente alle tre.

Dommeren beskrev det som tvangstanker. Rettspsykiaterne mente han ikke var sinnssyk verken på domstidspunktet eller gjeringstidspunktet.

Han brukte fire forskjellige leiebiler i forbindelse med drapsforsøkene. Den første mannen ble skutt i nakke og rygg ved Tveita-senteret i Oslo. Etter drapsforsøket kjørte han til Teisen, hvor han skiftet leiebil. Derfra kjørte han til Peppes Pizza på Brynseng, og ventet på det neste offeret.

Han hjalp ham med å lesse varer, og ventet mens mannen kjørte ut pizza. Da han kom tilbake og lesset inn varer igjen, ble mannen skutt i ryggen og låret. Etter drapsforsøket kjørte den nå drepte mannen til Statoil-stasjonen på Brynseng, hvor han hadde nok en leiebil. Der skiftet han til taxiuniform, og avtalte å møte det som skulle bli det tredje skuddofferet.

De møttes i krysset Ekeberg-veien - Konowsgate, hvor de pratet. Etter at de avsluttet samtalen fulgte den nå drepte mannen etter, og skjøt ham i ryggen og låret.

Ingen mistenkte Mannen på 40 år ble skutt og drept utenfor sitt hjem på Lindeberg.

- Politiet har så langt ikke grunn til å tro at mannen er et tilfeldig offer, men så tidlig i en etterforskning holder vi alle muligheter åpne, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.

Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken, men krimteknikere fra politiet undersøker nå et våpen som er funnet ved et drapsåsted på Lindeberg i Oslo.

Metlid kaller automatvåpenet som ble funnet som «et svært interessant funn»

Ønsker tips Politiet ber om at noen unge gutter som gikk på buss nr. 79 mot Holmlia ved Lindebergsenteret ca. klokka 00:07 natt til lørdag om å ta kontakt med politiet.

 UNDERSØKELSER:  Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken, men krimteknikere fra politiet undersøker nå et våpen som er funnet ved et drapsåsted på Lindeberg i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken, men krimteknikere fra politiet undersøker nå et våpen som er funnet ved et drapsåsted på Lindeberg i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Politiet presiserer at guttene kun er vitner som kan ha gjort observasjoner som er viktige for politiet.  

Politiet ønsker også å komme i kontakt med andre vitner som kan ha gjort observasjoner, eller vært i området rundt Lindeberg skole og Lindebergveien ved midnatt og i timene før dette.

I tillegg er det svært viktig at personer som kan vite noe om hva som kan ha skjedd, eller har opplysninger om mulig gjerningsperson(er) og motiv, om å kontakte politiet. Det er også viktig å komme i kontakt med personer som har vært i området, selv om de ikke har gjort noen konkrete observasjoner.

Kontaktinformasjon ved tips til politiet: 22 66 96 00 eller kriminalvakten.oslo@politiet.no

Avdødes pårørende ble tidlig varslet, og blir fulgt opp av politiet videre.

 KRIMTEKNIKERE:  Jobber ved åstedet. Foto: Sindre G. Meldalen / Dagbladet.
KRIMTEKNIKERE: Jobber ved åstedet. Foto: Sindre G. Meldalen / Dagbladet. Vis mer
 IKKE DØMT IGJEN:  Mannen er ikke blitt dømt igjen etter at han slapp ut fra soning på 90-tallet. Tvertimot stiftet han familie, fikk tre barn og begynte å jobbe som t-banefører. Foto: Sindre G. Meldalen.
IKKE DØMT IGJEN: Mannen er ikke blitt dømt igjen etter at han slapp ut fra soning på 90-tallet. Tvertimot stiftet han familie, fikk tre barn og begynte å jobbe som t-banefører. Foto: Sindre G. Meldalen. Vis mer