<strong>BEKYMRET BLIKK:</strong>
Konsernsjef Rune Bjerke ser på småaksjonær Odd Dag Bjørndal som ville bruke sin ene aksje til å felle styreleder Anne Carine Tanum under DNBs generalforsamling. Likevel fikk DNBs styre fornyet tillit av aksjonærene på tirsdagens generalforsamling. Styret ble dermed gjenvalgt til tross for Panama Papers-avsløringene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKYMRET BLIKK: Konsernsjef Rune Bjerke ser på småaksjonær Odd Dag Bjørndal som ville bruke sin ene aksje til å felle styreleder Anne Carine Tanum under DNBs generalforsamling. Likevel fikk DNBs styre fornyet tillit av aksjonærene på tirsdagens generalforsamling. Styret ble dermed gjenvalgt til tross for Panama Papers-avsløringene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Mannen som eier én aksje i DNB og vil kaste styrelederen: - I dag ga jeg ikke Rune Bjerke en klem

Odd Dag Bjørndal foreslo å kaste styreleder Anne Carine Tanum på tirsdagens generalsforsamlingsmøte i DNB. Han putter DNB i samme bås som menneskesmuglere og narkobaroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): DNB-styret ble på gårsdagens stappfulle generalforsamlingsmøte gjenvalgt.

Men ifølge NTB måtte styret tåle kritikk for Panama Papers-saken fra flere småaksjonærer. Blant dem, var standhaftige Odd Dag Bjørndal fra Sjusjøen, som har vært aksjonær i DNB siden 1998. Han kritiserer håndteringen av bankens innblanding i Panama-saken.

På generalforsamlingsmøter opp igjennom åra har han kritisert DNB for grådighet, fete bonuser og høye lederlønninger. Etter hver eneste batalje med konsernsjef Rune Bjerke, sier Bjørndal at de to har gitt hverandre en klem.

Men Panama-avsløringene ble dråpen som fikk begeret til å renne over for 72-åringen.

- Det ble ingen klem denne gangen, sier Bjørndal til Dagbladet.

Ville kaste styrelederen Da han gikk opp på talerstolen, var hovedbudskapet at DNB må følge opp de intensjonene som står skrevet i årsmeldingen. Han sa ifølge NTB at «det får være grenser for hvor lenge man kan gå i søvne uten å oppdage en slik sak».

Han ønsket å kaste styreleder Anne Carine Tanum, noe han ikke fikk tilslutning for.

- Det er så mange kritikkverdige ting som har oppstått over tid, som de ikke har rettet på. At Norges største bank nå underholder systemer for skatteunndragelse, istedenfor å rydde opp i det, er skummelt. Alle bankmenn og jurister vet at det å opprette kontoer i Seychellene er skummelt, sier Bjørndal til Dagbladet, etter at generalforsamlingen var over.

- Narkobaroner og menneskesmuglere Bjørndal sier at DNB da opererer på samme nivå som narkobaroner og menneskesmuglere.

- Vår jobb i Norge er å være med på å forbedre verden, da nytter det ikke å si at vi skal lære av feilene, også bare gå videre, sier Bjørndal. Dette er Norges viktigste bank, det bør ikke være en jobb for skolegutter. Læretida bør være unnagjort, sier Bjørndal.

- Så du mener Bjerke er en læregutt?

- Nei, jeg sikker ikke det, men hvis han blir dømt for det som har kommet fram, så må han ta ansvar for det, sier Bjørndal.

Styret ble gjenvalgt med støtte fra aksjonærer som kontrollerer hele 98,7 prosent av selskapet, skriver NTB. Bjørndal kritiserer eierskapsavdelingen og Monica Mæland som ikke tok ordet.

- Det er utilgivelig. Jeg forstår ikke at de kan vise seg uti den store verden som personer som skal rydde opp i virksomhet som dette, når det foregår i egen stue, sier Bjørndal.

Hjalp kunder i Seychellene Lekkasjen av de såkalte Panama Papers-dokumentene har avslørt at DNB gjennom flere år hjalp kunder med å sluse penger til Seychellene. Bankens kunder fikk hjelp til å opprette selskaper i lavskattlandet i Indiahavet. Både styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke holdt innlegg i starten av generalforsamlingen, skriver NTB.

<strong>DOKUMENTERE GENERALFORSAMLINGSMØTET:</strong>
Styreleder Anne Carine Tanum i DNB og konsernsjef Rune Bjerke på DNBs generalforsamling i Oslo tirsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DOKUMENTERE GENERALFORSAMLINGSMØTET: Styreleder Anne Carine Tanum i DNB og konsernsjef Rune Bjerke på DNBs generalforsamling i Oslo tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Og begge brukte tid på skatteparadisskandalen.

- Jeg har sagt at alt som skjer i DNB, er mitt ansvar. Men når hendelsene ligger åtte til ti år tilbake i tid, må vi finne ut av hva som skjedde, hvorfor det skjedde og hvorfor de mekanismene vi har, ikke plukket det opp, sa Bjerke.

- Ingen er syndebukker. Vi undersøker dette for å finne ut hva vi kan lære, presiserte han.

Selvkritikk Tanum var på sin side klar på at Panama-avsløringene ikke er heldige, skriver NTB.

- Til tross for at det ikke er avdekket lovbrudd i saken, ser styret alvorlig på det som er kommet fram. Vi skulle ikke bidratt til å åpne selskap på Seychellene, sa hun.

DNB har allerede gjennomført en redegjørelse og gitt Næringsdepartementet sine foreløpige svar. Departementet og næringsminister Monica Mæland (H) var imidlertid ikke fornøyd, og har bedt om ytterligere svar. Disse er ventet om en ukes tid.

Tiltak Samtidig har DNBs styre satt i verk flere tiltak, blant annet bedt ledelsen om en gjennomgang av organiseringen og rutiner hos den omstridte filialen i Luxemburg og avdelingen for DNB Private Banking, skriver Dagens Næringsliv.

Styret har også bedt om en gjennomgang av prinsipper for deltakelse i datterselskaper i utlandet, og vil sammen med revisor gå gjennom prinsipper og ressurser for DNBs internrevisjon.

DNB ønsker ikke å kommentere denne saken.

<strong>STAPPFULT:</strong>
Mange ansatte fulgte med fra kantinen til auditoriet der DNB holdt sin generalforsamling. DNBs styre fikk fornyet tillit av aksjonærene under generalforsamlingen. Styret ble dermed gjenvalgt til tross for Panama Papers-avsløringene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STAPPFULT: Mange ansatte fulgte med fra kantinen til auditoriet der DNB holdt sin generalforsamling. DNBs styre fikk fornyet tillit av aksjonærene under generalforsamlingen. Styret ble dermed gjenvalgt til tross for Panama Papers-avsløringene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer