Mannen som elsker Mannen

Peter velger det beryktede Mannen-fjellet fremfor storbylivet i Düsseldorf.

FORELSKET: Polske Peter Bitniok kom til Rauma kommune for fire år siden og har blitt forelsket i den massive naturen. Nå tror han at Mannen vil lokke flere utlendinger til Rauma. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
FORELSKET: Polske Peter Bitniok kom til Rauma kommune for fire år siden og har blitt forelsket i den massive naturen. Nå tror han at Mannen vil lokke flere utlendinger til Rauma. Foto: Øyvind Godø / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAUMA (Dagbladet): - Det er veldig spennende og helt rått. Jeg elsker den spektakulære naturen her. Det er fjell, det er sjø, det er helt perfekt, forteller Peter Bitniok til Dagbladet.

- Jeg var ikke skeptisk til å flytte hit på grunn av Mannen. Det var faktisk motsatt. Det var derfor jeg kom hit, avslører Bitniok.

Han er opprinnelig fra Polen, men bodde sju år i Düsseldorf i Tyskland før han han fikk nok av storbylivet. Bitniok ville oppleve det stikk motsatte.

Dermed havnet han i Rauma kommune, like i nærheten av det beryktede Mannen-fjellet. Den overhengende rasfaren har aldri skremt polakken, som nå prater ekte romsdalsdialekt og har planer om å bli i Rauma lenge.

HVERDAG: Peter Bitniok har funnet roen i Åndalsnes, men nøler ikke med å oppsøke naturen når han har sjansen. - Det var derfor jeg kom hit, sier han. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
HVERDAG: Peter Bitniok har funnet roen i Åndalsnes, men nøler ikke med å oppsøke naturen når han har sjansen. - Det var derfor jeg kom hit, sier han. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Med enorm interesse fra både norske og utenlandske medier, tror Bitniok at flere vil gjøre som han.

- Dette er veldig god PR for Rauma. Folk over store deler av verden får se hvilken fantastisk natur det er her. Det er den vakreste naturen jeg har sett, sier han engasjert.

- Det er ikke nødvendigvis slik at så mange flytter hit, men jeg tror Mannen-saken vil gjøre at det kommer flere turister til Rauma. Mannen kommer til å bli en turistattraksjon, spår Bitniok.

Nå jobber han på Kiwi og har funnet roen sammen med sin kone og sine to barn. Han nøler imidlertid ikke med å komme seg ut i naturen når sjansen byr seg.

UHELDIG: Co Reintz kom fra paddeflate Nederland til Rauma akkurat da Mannen begynte å røre på seg. - Det er litt skummelt, innrømmer han. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
UHELDIG: Co Reintz kom fra paddeflate Nederland til Rauma akkurat da Mannen begynte å røre på seg. - Det er litt skummelt, innrømmer han. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Mannen skaper blest rundt dette fantastisk flotte stedet. Det er jeg glad for. Det er selvfølgelig veldig synd for de evakuerte, men for kommunen er dette god PR. Jeg har en følelse av at det vil vare lenge, for jeg tror ikke Mannen raser før jul, sier Bitniok.

Ble ikke advart om Mannen Rumeneren Mihai Spoaila er en annen som har kommet langveisfra og bosatt seg i Rauma kommune. For Spoaila var det imidlertid ikke Mannen som lokket ham til Vestlandet — tvert imot.

- Det var kjærligheten det, sier rumeneren.

- Jeg visste ikke om Mannen, jeg. Jeg fikk ingen advarsel. Hadde jeg visst om han, vet jeg ikke om jeg hadde dratt hit, sier han og ler.

Spoaila forundrer seg stort over hvor stor mediedekningen er rundt dette saktedrivende fjellet.

INTERESSE: Det er enorm interesse rundt Mannen i disse dager. Det synes rumeneren Mihai Spoaila er rart, mens Peter Bitniok tror det vil føre til økt turisme. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
INTERESSE: Det er enorm interesse rundt Mannen i disse dager. Det synes rumeneren Mihai Spoaila er rart, mens Peter Bitniok tror det vil føre til økt turisme. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Selv synes jeg det er mye mer interessant å se på TV hjemme i en varm stue enn å fryse ute for å se på et fjell som står stille. Det virker veldig kjedelig og rart, men det blander ikke jeg meg borti, sier han.

- Vi får håpe den raser sammen, slik at Mannen blir en død mann og det blir slutt på dette.

Fra Nederland til fjelland Også Co Reintz har kommet fra det store utland til lille Rauma. For nederlenderen er det veldig annerledes å være på besøk i et slikt massivt og spektakulært fjellrike.

- Det er jo paddeflatt der jeg kommer fra. Jeg må si at det er litt skummelt å være her, men naturen er jo veldig vakker da, sier han.

- Jeg kom for én uke siden, akkurat da begynte Mannen å røre på seg. Jeg var ikke akkurat heldig med timingen. Nå holder jeg meg i sentrum, for der er jeg trygg, konkluderer Reintz.

TURISME: Peter Bitniok tror Mannen vil bli en turistattraksjon. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
TURISME: Peter Bitniok tror Mannen vil bli en turistattraksjon. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer