Drapet på Egil Tostrup Bråten (23)

Mannen som er siktet for drapet på Egil (23), er domfelt ti ganger tidligere

Ran, narkotika, ID-tyveri og cannabis. 

DREPT PÅ GATA: 23 år gamle Egil var på vei hjem fra venner da han ble drept i 2002. Her minnes han med lyst og blomster. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten / NTB Scanpix 
DREPT PÅ GATA: 23 år gamle Egil var på vei hjem fra venner da han ble drept i 2002. Her minnes han med lyst og blomster. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som onsdag formiddag ble pågrepet og siktet for det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten (23) er flere ganger domfelt, både før og etter at 23-åringen ble drept.

Det kommer fram i dommene som Dagbladet nå har gjennomgått.

- Han nekter straffskyld, sier 32-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen.

Lang liste

Den tyrkisk-fødte, norske mannen er blant annet tidligere domfelt for ID-forfalskning, ran, innbrudd, trusler og for flere tyverier av blant annet spilleautomater og biler, eller medvirkning til dette.

DREPT: Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT
DREPT: Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT Vis mer

«I perioden januar 2001 til august 2005 ble han domfelt fem ganger, blant annet for ran, grovt tyveri, bilbrukstyveri, naskeri etc. I tillegg er han også domfelt for vold, trusler og narkotika», heter det i en dom fra 2010.

Sammen med en annen person ble han i 2011 dømt for å ha oppbevart 2,7 kilo cannabis. Han skal også ha dyrket cannabis.

Advokat Lind Iversen er ordknapp om klienten.

- Han tar det tungt, var alt han ville si onsdag kveld, etter at de to hadde sittet i avhør hos politiet siden pågripelsen klokka 12.

I blodpøl, knivstukket

Lind Iversen har forsvart 32-åringen også tidligere.

Da 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet knivdrept i Oslo sentrum i november 2002, var den siktede mannen 18 år gammel.

Tostrup Bråten var fra Våler i Hedmark, og hadde bodd i Oslo i fire år da han var på kinofilmen «xXx» på Eldorado kino med noen venner, kvelden 18. november 2002.

Han var på vei til hybelen sin etter å ha blitt med vennene hjem etter kinoturen, da en politipatrulje i 00.50-tida tilfeldigvis kjørte nedover Nordahl Bruns gate i Oslo. På bakken, bak en parkert personbil, lå Egil Tostrup Bråten i en blodpøl, med stikkskader i brystet.

Politibetjentene forsøkte å gjenopplive ham på stedet, men han døde kort tid etter på Ullevål sykehus.

Oslo  20161123.
Pågripelse i eldre drapssak i Oslo. Stein Olav Bredli, leder for Voldsavsnittet i Oslo Politidistrikt under en pressekonferanse onsdag kveld.  Han orienterer om en pågripelse i forbindelse med drapet på Egil Tostrup Bråten som skjedde i Oslo i 2002.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Oslo 20161123. Pågripelse i eldre drapssak i Oslo. Stein Olav Bredli, leder for Voldsavsnittet i Oslo Politidistrikt under en pressekonferanse onsdag kveld. Han orienterer om en pågripelse i forbindelse med drapet på Egil Tostrup Bråten som skjedde i Oslo i 2002. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Saken har blitt tatt fram igjen med jevne mellomrom. Det har ikke vært like intenst hele tida, men nå har vi funnet grunnlag til å ta ut siktelse mot ham, sa politioverbetjent og leder for voldsavsnittet ved Oslo-politiet, Stein Olav Bredli til Dagbladet etter en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Meldte seg aldri

Han ønsket ikke å utdype hvordan politiet har jobbet med saken, eller om det er ventet at det vil komme flere pågripelser i tida framover.

I 2002 ba politiet om å komme i kontakt med to menn som ifølge en drosjesjåfør gikk like bak Bråten da han var på vei hjem fra kinoen. De to meldte seg aldri.

Dagens pågripelse er den første i denne saken.