Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken har gått i dekning

Tidligere voldtektsdømt mann føler seg uthengt.

 - SYKMELDT:  - Min klient er nå sykmeldt og preget av medienes heksejakt og politiets korsfestelse, sier advokat Kim Gerdts som forsvarer mannen som er siktet for falsk forklaring i «Sigrid-saken». Foto: Tor Erik H. Mathiesen
- SYKMELDT: - Min klient er nå sykmeldt og preget av medienes heksejakt og politiets korsfestelse, sier advokat Kim Gerdts som forsvarer mannen som er siktet for falsk forklaring i «Sigrid-saken». Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som tidligere er dømt for overfallsvoldtekt - og nå er siktet for å ha avgitt falsk forklaring i Sigrid-saken - er svært preget av medieoppstyret og politiets siktelse.

- Han kan ikke lenger bo hjemme i leiligheten. Oppstyret og medienes jakt på ham, har ført til at min klient nå oppholder seg et ukjent sted, sier Kim Gerdts i Advokatfirmaet Brodtkorb & Gerdts til Dagbladet.

Mannen som for noen år siden ble dømt for en overfallsvoldtekt i Bergen er nå sykmeldt.

- Korsfestet - Han er korsfestet og uthengt som gjerningsmann for hele det norske folk. Dette til tross for at kriminalpolitiet i Oslo nekter å erklære ham som mistenkt eller siktet i saken, sier advokat Gerdts.

Advokaten mener Oslo-politiet handler bevisst - og unngår å sikte mannen for å ha noe med forsvinningen til Sigrid Giskegjerde Schjetne å gjøre - for å hindre at han får juridiske rettigheter i saken.

- Rettsløs - Samtidig forhindrer kriminalpolitiet meg som forsvarer å gjøre jobben min, sier advokat Kim Gerdts til Dagbladet.

- Hvordan har han det nå?

- Helt forferdelig. Han føler seg stigmatisert. Og han opplever en heksejakt fra mediene. Når det gjelder politiet forstår han ikke hva de driver med. Han opplever å være rettsløs, i det han håpet var en rettsstat, sier advokat Kim Gerdts.

- Hvordan opplever du ham?

- Han er sliten og preget, men samtidig rolig og fattet. Min klient er utsatt for et forferdelig press. På en måte forstår han at politiet er interessert i ham.

- Årsaken er naturlig nok hans bakgrunn som voldtektsdømt og det politiet hevder er en falsk forklaring. Men samtidig er det slik at mannen tok selv kontakt med politiet for å hjelpe. Han var som alle andre opprørt over det som hadde skjedd med Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

- Den såkalte falske forklaringen er tuftet på et tynt grunnlag. Hvis det er slik at politiet mener min klient har noe med forsvinningen til Sigrid å gjøre, hadde det være «fair» å erklære ham som mistenkt eller siktet. Da hadde han hatt mulighet til å forsvare seg. Nå er han rettsløs, sier Kim Gerdts til Dagbladet.

Familien Advokaten  understreker at det ikke bare er mannen som er siktet for falsk forklaring som har fått problemer.

- Politiet har utført ransakelser hjemme hos foreldrene og hos broren hans. Det er klart at det er belastende for hele familien å bli forsøkt knyttet til Sigrid-saken, sier Kim Gerdts.

SIKTET: En Oslo-mann er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken. Her forlater han leiligheten sin torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SIKTET: En Oslo-mann er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken. Her forlater han leiligheten sin torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mannen har både i politiavhør og i intervjuer med mediene bedyret sin uskyld.

- Min klient er rolig til resultatet av politiets undersøkelser. Han tok kontakt med politiet fordi han ville hjelpe. Alt taler for at han har blandet sammen det han har sett og det han har lest og hørt om Sigrids forsvinning. Jeg vil tro at han har sett henne på et annet sted og tidspunkt, enn hva han først forklarte politiet, sier advokat Gerdts.

- Ville bare hjelpe - Forstår han at politiet blir mistenksom - når han med sin bakgrunn som voldtektsdømt - og en forklaring som ikke stemmer, selv tar kontakt med politiet?

- Han forstår nok at politiet ser ham som interessant i saken, med tanke på hans bakgrunn. Men han vill bare forsøke og hjelpe til. Min klient vil nok tenke seg godt og lenge om, før han igjen vil ta kontakt med politiet, sier advokat Kim Gerdts.

Avviser Politiet avviser kritikken.

- Pågripelsen og siktelsen om falsk forklaring ble fattet av påtalemyndigheten i politiet, basert på gjeldende regelverk i straffeloven og straffeprosessloven, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

Rohde ønsker ikke å kommentere eller besvare spørsmål knyttet til mannen som er siktet for falsk forklaring.

 SAVNET:   16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som har vært savnet siden natt til søndag 5.august i år.
Foto: Privat / NTB scanpix
SAVNET: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som har vært savnet siden natt til søndag 5.august i år. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media