Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ku Klux Klan

Mannen som har fått 200 til å melde seg ut av Ku Klux Klan - ved å bli venn med dem

Mener Donald Trump er det beste som har skjedd USA. 

1948: Ku Klux Klan-medlemmer brenner et kors i nærheten av Atlanta i USA, i forbindelse med innvielsen av 700 nye medlemmer. Foto: AP
1948: Ku Klux Klan-medlemmer brenner et kors i nærheten av Atlanta i USA, i forbindelse med innvielsen av 700 nye medlemmer. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svarte musikeren og forfatteren Daryl Davis har reist rundt i hele USA for å møte medlemmer av Ku Klux Klan.

I et intervju med AlJazeera snakker han om sitt møte med med medlemmene, i forbindelse med premieren på dokumentaren «Accidental Courtesy», som skal sendes på tv i USA i februar.

Davis forteller at han vokste opp utenlands fordi foreldrene jobbet for amerikanske myndigheter. På den tida var det ikke like stort etnisk mangfold i USA, som det er i dag.

Indirekte påvirkning på 200 medlemmer

- En gang ble jeg angrepet på grunn av hudfargen min. Det fikk meg til å spørre: Hvordan kan du hate meg når du ikke en gang kjenner meg? Ingen hadde foreløpig klart å svare på det. Så hvem var bedre å spørre enn dem som faktisk hater andre som ikke ligner dem selv? Jeg tok kontakt med Klan-medlemmer over hele landet. Her i delstaten Maryland, hvor jeg bor, la jeg fram spørsmål, men jeg hadde aldri som mål å endre noen, og jeg hadde aldri inntrykk av at det var mulig, sier Davis til AlJazeera.

Men det var altså det som skjedde.

Daryl Davis sier at samtalene hadde direkte innvirkning på at 40 Ku Klux Klan-medlemmer meldte seg ut.

Samtidig skal han ha hatt en indirekte påvirkning på 200 andre medlemmer. Han mener det var samtaler basert på fellestrekk, som førte til utmeldelsene.

- Jeg ble venn med lederen av Ku Klux Klan i Maryland. Etter at han og de viktigste medlemmene sluttet, falt hele gruppa deres i grus her.

Etter å ha hatt samtaler med flere av klanmedlemmene, har Davis funnet to hovedfaktorer til at folk melder seg inn: hat og uvitenhet.

Han mener også at Donald Trump er en av de beste tingene som har skjedd USA.

- Han er ikke den beste for presidentjobben, men som en effekt av valget, står alle disse rasistene fram og gjør seg selv kjente for offentligheten. USA er et hyklersk land fordi vi nekter for at rasisme eksisterer. Nå kan man ikke lenger benekte det. Nå ser vi «KKK» bli sprayet på biler. Å snakke om rasisme har vært tabubelagt, men nå finner stadig flere samtaler sted.

ELSKER TRUMP: - Det er en grunn for at den mest hatefulle fraksjonen på høyresiden støtter Donald Trump, skriver Clinton på Twitter da hun postet denne kampanjevideoen. Video: Twitter/Hillary Clinton Vis mer

Donald Trump og Ku Klux Klan

Flere medlemmer av Ku Klux Klan gikk ut og støttet Donald Trump under presidentvalgkampen. Blant dem var tidligere leder David Duke.

- Å stemme mot Donald Trump er forræderi mot det du stammer fra, uttalte han i slutten av februar i fjor.

Da CNN forsøkte å spørre Trump om støtteerklæringen, svarte han at han ikke ante noen ting om David Duke.

- Jeg vet ikke hva du snakker om - jeg kan ingenting om hvit makt-grupper eller hvit makt-forkjempere. Har han erklært støtte til meg, eller hva er det som skjer? Jeg vet ingen ting verken om David Duke eller hvit makt-grupperinger.

Den påtroppende presidenten fortsatte med å si at han ikke kjente Duke og at han ikke kunne huske å ha møtt ham.

I et intervju med New York Times i 2000 sa Trump imidlertid at han ikke ønsket å omgås med David Duke. Trump var på den tida aktuell som presidentkandidat for Reformpartiet.

- Reformpartiet inneholder nå et KKK-medlem - Hr. (David) Duke, en nynazist - Hr. (Pat) Buchanan, og en kommunist - fru (Lenora) Fulani. Det er ikke mennesker jeg ønskes å omgås med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling