Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Mannen som kjøpte Jensens småbruk: - Baderommet var perfekt

Et av de store spørsmålene i rettssaken mot Eirik Jensen er om hasjbaron Gjermund Cappelen betalte for oppussingen av eks-politimannens bad.

KRONBEVIS: I disse dager behandles Eirik Jensens bad i retten. Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte for badet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRONBEVIS: I disse dager behandles Eirik Jensens bad i retten. Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte for badet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Idyllisk og fint oppusset.

Slik startet mannen som kjøpte Århus gård fra Eirik Jensen sitt vitnemål i retten.

- Baderommet oppe var perfekt, det så veldig bra ut der, fortsatte mannen, som fortsatt eier småbruket som ligger på Fenstad i Nes kommune, som han kjøpte i desember 2009.

Spesialenheten mener at Gjermund Cappelen betalte for oppussing av dette badet. Dette bestrider Jensen selv.

292 383 kroner

I dag vitnet en takstmann for hvilken verdi oppussingarbeidet på Århus gård på Fenstad var taksert for. Ifølge tiltalen, som er basert på taktsten, hadde oppussingarbeidene en verdi på 292 500 kroner.

Takstmannen hadde vurdert kostnaden på tømmer-, rørlegger- og malearbeider ut fra prisnivået i 2006. Taksten viser hva det faktisk ville ha kostet å bygge bad og vaskerom på eiendommen i 2005/2006.

Bad: 142 500 kroner
Fliser: 56 132 kroner
Vaskerommet: 78.750 kroner
Gang: 15 000 kroner
Sum: 292 382 kroner

Denne summen kaller aktor Kristine Schilling for «korrupsjonsområdet» av småbruket.

Rørleggerlønn

Jensens forsvarer, John Chrstian Elden, spør takstmannen om andre takstmenn kunne ha kommet til en annen sum.

- Helt likt hadde det vel ikke blitt, sier takstmannen.

- Hvor mye lavere enn den taksten du har kommet til, ville en kollega kunne ha kommet til? spør Elden.

- Det er veldig sjelden at det er noe tilbakemelding om feil. Om det hadde vært dyrere eller billigere, er umulig å vite, sier takstmannen, som legger til at en feilmargin på 10 prosent er akseptert.

Takstmannen hadde også vurdert hva hvert enkelt håndverkerarbeid hadde kostet. I regnskapet koster en rørlegger 500 kroner timen.

Elden lurer på hva rørleggeren fikk i lønn, hvis mann trakk bort adminstrasjonskostander og de kronene som gikk inn i selskapet.

- Det vet jeg ikke, svarer takstmannen.

Elden viser så til statistikk fra SSB som viser at en rørlegger tjente 211 kroner i timen i 2011, og peker på at beløpet for 2006 vil være lavere.

- Denne taktsten er sikkert riktig sett opp til et forsikringsselskap, hvor mye det ville kostet å bygge et nytt bad. Men det er vel ingen tvil om at det ikke har vært et firma inne på dette badet, påpeker Elden.

Jensen er uenig i deler av taksten. Han forklarer at han og samboeren utførte deler av arbeidet selv, og at ting som framgår av taksten, ikke i realiteten er gjennomført.

- Det er ikke påsmurt veggmembran, sier Jensen, som også påpeker at han og samboeren la panel på badet selv. Han påpeker også at bortkjøring av materiale ble gjort av ham selv.

- Bonus

Jensen har forklart at han spurte Cappelen om han visste om noen håndverkere som kunne pusse opp badet hans. Jensen har forklart at han betalte for arbeidene selv.

Cappelen sier at badet var en «bonus» til Jensen for samarbeidet dem i mellom, men har også sagt at ingen personer kan bekrefte at han betalte for badet, ettersom snekkeren døde for flere år siden.

Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon.

Blant dem som deltok i oppussinga av badet var en flislegger som har forklart seg for retten. Mannen sa at Jensen betalte ham personlig for arbeidet.

- Jeg fikk betalt for jobben på vaskerommet av Jensen, og også noe for baderommet, sa mannen, som forklarte at Cappelen engasjerte ham.

Han anslår at han fikk cirka 15 000 kroner for jobben på vaskerommet, og cirka 10 000 for arbeidet på badet. Rundt 25 000 kroner totalt.

Snekkeren som skulle pusse opp badet, og som var anbefalt av Cappelen, fikk aldri betaling for oppdraget. Jensens forklaring er at han prøvde å komme i kontakt med håndverkeren, men at det ble en «forsuret stemning» på grunn av at Jensen var misfornøyd med flisleggingen på badet.

Det var også en rørlegger (52) som gjorde arbeider på badet. Denne rørleggeren ble i fjor dømt som et av Cappelens hasjliga sentrale medlemmer. Han var en nær samarbeidspartner av Cappelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media