Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde under dykk i Thailand

Mannen som kjørte på Silje (22) med båt, erklærer seg skyldig

Siljes foreldre nekter å godta utfallet.

BLE IKKE HØRT: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrud ønsket at også den engelske dykkelederen som var ansvarlig for datterens introduksjonsdykk, ble tiltalt og straffet. De nådde ikke fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE IKKE HØRT: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrud ønsket at også den engelske dykkelederen som var ansvarlig for datterens introduksjonsdykk, ble tiltalt og straffet. De nådde ikke fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den thailandske mannen som førte båten som kjørte på og drepte Silje Fauskrud Mathisen (22) mens hun dykket utenfor ferieøya Koh Tao i 2014, har i retten sagt seg skyldig etter tiltalen, etter en svært rask rettssak der ingen vitner forklarte seg.

Siljes foreldre, Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskrud, nekter imidlertid å godta at rettsprosessen ender slik, og vil påklage dommen. De har samtidig lite tiltro til rettssystemet på Koh Taos naboøy Koh Samui.

- Vi kommer ikke til å godta noen ting, men ønsker å få saken overført til den føderale statsadvokaten i Bangkok, sier Bjørn Ole til Dagbladet.

OMKOM: Silje Fauskrud Mathisen (22) fra Lillehammer dykket for første gang da hun ble påkjørt av en båt og døde. Foto: Privat
OMKOM: Silje Fauskrud Mathisen (22) fra Lillehammer dykket for første gang da hun ble påkjørt av en båt og døde. Foto: Privat Vis mer

Ønsker engelskmann utlevert

Bjørn Ole og Lena mener båtførerens medsiktede, den engelske dykkelederen som ledet Siljes nybegynnerdykk, er hovedansvarlig for tragedien, og at rettsprosessen er ufullstendig uten at han også stilles til ansvar i retten.

Engelskmannen forlot imidlertid Thailand sommeren 2016 og er ikke begjært utlevert fra Storbritannia. Bjørn Ole og Lena ønsket rettssaken mot båtføreren utsatt til også han kunne stille, men nådde ikke fram i provinsretten på Koh Samui.

Rettssaken mot den lokale båtføreren i 20-åra var berammet fra 13. til 15. februar, men allerede etter én dag var saken avgjort. Båtføreren endret sin tidligere forklaring og erklærte seg skyldig. Siden ingen vitner møtte for noen av partene, valgte retten å sluttføre hovedforhandlingen. Dommen ventes avsagt 29. mars, går det fram av referatet fra Bjørn Ole og Lenas thailandske bistandsadvokat.

Før jul tilbød båtføreren seg å betale Siljes foreldre 200 000 baht (50 000 kroner) mot at han tok på seg hele skylden for ulykken. Bjørn Ole og Lena avslo, og saken endte i retten, mot deres vilje.

Introduksjonskurs

Silje deltok på et såkalt «Discover Scuba Diving»-kurs på Koh Tao 22. desember 2014. Dette er en ca. 2 timers introduksjon før man drar ut og dykker med en dykkeinstruktør.

Under dette dykket, der den engelske dykkelederen hadde ansvaret, ble Silje truffet av en båt tilhørende en annen dykkeskole enn den hun tilhørte. Hun ble gitt livreddende førstehjelp, men døde av hodeskader.

FERIEPARADIS: Øya Koh Tao i Thailandbukta er et populært reisemål for vestlige turister. Men øya sliter også med renommeet etter at en rekke turister har dødd under mystiske omstendigheter de siste åra. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix
FERIEPARADIS: Øya Koh Tao i Thailandbukta er et populært reisemål for vestlige turister. Men øya sliter også med renommeet etter at en rekke turister har dødd under mystiske omstendigheter de siste åra. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Etterforskningen avdekket at dykkelederen ikke hadde arbeidstillatelse, og etter en intern etterforskning i dykkeorganisasjonen PADI ble han kastet ut av organisasjonen. Dykkesenteret Scuba Junction Diving fikk en reprimande og ble underlagt ekstra opplæring for å møte organisasjonens standarder, ifølge saksdokumenter Dagbladet har fått tilgang på.

INTRODUKSJONSDYKK: Silje og venninna Sigrid Simensen (nå 25), utenfor dykkesenteret Scuba Junction Diving dagen ulykken skjedde, 22. desember 2014. De deltok på kurset «Discover Scuba Diving», et kort innføringskurs som avsluttes med et dykk. Foto: Privat
INTRODUKSJONSDYKK: Silje og venninna Sigrid Simensen (nå 25), utenfor dykkesenteret Scuba Junction Diving dagen ulykken skjedde, 22. desember 2014. De deltok på kurset «Discover Scuba Diving», et kort innføringskurs som avsluttes med et dykk. Foto: Privat Vis mer

Dykkesenteret har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Bangkok-advokat

Bjørn Ole og Lena har engasjert advokat Surachet Limpairoj fra det velrenommerte Bangkok-firmaet Kamthorn Surachet & Samsok til å representere dem under rettsprosessen.

Samboerparet dro i forrige uke selv til Thailand for å opprette kontakt med firmaet, som ble koblet inn på kort varsel etter at deres forrige advokatkontor, norskeide Scandinavian Law Office, trakk seg to uker før rettssaken.

Bjørn Ole og Lena mener Scandinavian Law Office ikke har levert tjenestene de har betalt for, og krever honoraret tilbakebetalt.

- De har ikke levert noe resymé fra de tre åra de jobbet med saken, sier Bjørn Ole.

Eier Ronny Mulstad avviser beskyldningene og mener samboerparet har vist dårlig forståelse for deres arbeidsmetoder og det thailandske rettssystemet.

Lite tiltro

Bangkok-advokat Limpairoj er av den thailandske statsadvokaten informert om at det er utstedt arrestordre på den engelske dykkelederen, men at han ikke er begjært utlevert til Thailand av praktiske årsaker. I stedet ønsker statsadvokaten å pågripe ham når han formodentlig kommer tilbake til landet. Bjørn Ole har lite tiltro til framgangsmåten.

- Ingenting henger på greip. Det virker ikke som de vil ha ham tilbake, snarere virker det som de ønsker saken ute av verden så fort som mulig, sier han og viser til en rekke uoppklarte turistdødsfall på Koh Tao de siste åra.

Nå skal han sette seg ned med sin norske advokat Patrick Lundevall-Unger og formulere en e-post der de bestrider hele rettsprosessen.

- Det konkluderes med at det ikke fantes vitner. Det er feil, vi har tidligere sett ei liste over personer det var aktuelt å innkalle, sier Bjørn Ole.

ÅRELANG KAMP: Lena og Bjørn Ole har i flere år kjempet å få en ordentlig rettsprosess etter datterens død. I Norge får de bistand av advokat Patrick Lundevall-Unger (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅRELANG KAMP: Lena og Bjørn Ole har i flere år kjempet å få en ordentlig rettsprosess etter datterens død. I Norge får de bistand av advokat Patrick Lundevall-Unger (t.v.). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Aktuelle vitner var de to dykkelederaspirantene som ledsaget Silje og venninna Sigrid Simensen (nå 25), samt bl.a. øyenvitner på land. Aspirantene har i likhet med dykkelederen forlatt Thailand; deres vitnemål har vært tilgjengelig siden januar 2015, men har ikke vært benyttet av aktor, går det fram av advokat Limpairojs rapport.

Erstatning

Siljes foreldre har nå en måned på seg til å framlegge dokumentasjon rundt Siljes livsforhold, slik at en passende erstatningssum kan fastslås av retten.

Bjørn Ole og Lenas norske advokat Patrick Lundevall-Unger, sier det er «underlig og nedslående» at rettssaken mot båtføreren ikke ble stanset.

- Saken ble ikke stanset fordi retten mente at det ikke var noen vitner til stede, noe jeg synes er et underlig argument, sier han til Dagbladet.

Advokaten regner med at båtføreren erlærte seg skyldig for å posisjonere seg for strafferabatt. Han sier videre at han vil avvente straffeutmålingen 29. mars før han vurderer ankegrunnlaget, og at han vil fortsette arbeidet med å få den engelske dykkelederen utlevert til Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!