Mannen som klønet det til og forårsaket murens fall er død

Det hele skulle bare være en helt vanlig pressekonferanse.

SA FOR MYE: Bildet viser Günter Schabowski under den berømte pressekonferansen 9. november 1989. Han var da blitt den uoffisielle talsmannen for politbyrået i Øst-Tyskland, og bar den offisielle stemmen til det pressede regimet da han selv klønet det til. I dag døde mannen som fikk den ufrivillige æren for å forårsake Berlinmurens fall. Foto: AFP PHOTO / DPA / NTB Scanpix
SA FOR MYE: Bildet viser Günter Schabowski under den berømte pressekonferansen 9. november 1989. Han var da blitt den uoffisielle talsmannen for politbyrået i Øst-Tyskland, og bar den offisielle stemmen til det pressede regimet da han selv klønet det til. I dag døde mannen som fikk den ufrivillige æren for å forårsake Berlinmurens fall. Foto: AFP PHOTO / DPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under en direkteoverført pressekonferanse 9. november 1989 at den uoffisielle talsmannen for det hardt pressede østtyske kommunistregimet kom med uttalelsene som utløste Berlinmurens fall.

I dag døde Günter Schabowski. Han ble 86 år gammel og sovnet inn etter et langt sykeleie på et pleiehjem i Berlin. Han vil for alltid knyttes til den historiske begivenhenten som mannen som klønet det til, og med det forårsaket murens fall.

Begynnelsen på slutten Verdens søkelys var allerede rettet inn mot det vaklende kommunistregimet i Øst-Tysklands hovedstad i Øst-Berlin. Sommeren og høsten var preget av store demonstrasjoner mot diktaturets juksing med lokalvalget i landet. Ungarn hadde åpnet sine grenser for titusener av østtyskere som ville flykte fra jernteppet via Tjekkoslovakia.

Kommunistpartiets generalsekretær og Øst-Tysklands brutale statssjef siden 1971, Erich Honecher, ble til slutt presset til å gå av og ble erstattet av Egon Krenz. Skinnreformene som fulgte skulle blidgjøre massene, og med daglige pressekonferanser skulle regimet vise både åpenhet og vilje til å komme de undertrykte i møte.

Og det var nettopp under en slik pressekonferanse denne kvelden i november at Günter Schabowski sa litt mer enn regimet strengt tatt hadde planlagt.

- Øh ... nå med en gang Bare minutter før hadde Schabowski blitt stukket et papir i hånden som omhandlet nye visaregler for østtyskere som ville reise ut av landet. Disse innebar at østtyskere med «de rette tillatelser» ville få lov til å krysse grensa ut av landet, også når det gjalt reiser av privat karakter.

- Vi har i dag bestemt at ... øh ... å innføre et system som tillater alle innbyggere i Den tyske demokratiske republikk (Øst-Tyskland) ... øh ... til å ... forlate Øst-Tyskland gjennom enhver grenseovergang, begynte han.

Det skal ha vært den amerikanske NBC-reporteren Tom Brokaw som spurte når denne regelen ville tre i kraft. Det stod det ingenting om i memoet Schabowski hadde fått. Han var uforberedt, og stammet fram et svar.

- Ifølge min informasjon ... med en gang.

Spørsmålene haglet, og han ble presset til å medgi at det også måtte gjelde for grenseovergangene til Vest-Berlin.

Og med det var det gjort.

Berlinmurens fall Pressekonferansen ble kringkastet direkte også internt i Øst-Tyskland. De statsdrevne propagandakanalene gjentok budskapet i alle sine nyhetssendinger, og på den andre siden av grensa trodde man knapt det som ble sagt.

STRØMMET TIL MUREN: I timene etter pressekonferansen strømmet tusener av østtyskere til grenseovergangene til Vest-Berlin. Her jubler vesttyskere mens kolonner med østtyskere i sine karakteristiske Trabant-biler krysser over til det fire Vesten, 10 november 1989. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix
STRØMMET TIL MUREN: I timene etter pressekonferansen strømmet tusener av østtyskere til grenseovergangene til Vest-Berlin. Her jubler vesttyskere mens kolonner med østtyskere i sine karakteristiske Trabant-biler krysser over til det fire Vesten, 10 november 1989. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix Vis mer

Tusener av østtyskere fra Øst-Berlin strømmet til de seks grenseovergangene til Vest-Berlin. Grensevaktene, som ikke hadde fått noen informasjon om de nye reglene annet enn hva som ble sagt på nyhetene, ble overveldet av folkemassene og følte seg etterhvert tvunget til å åpne grensa og slippe folk gjennom.

Det var selvsagt aldri planen. Verken å informere om endringen denne kvelden, eller åpne grensene på denne måten. Grensevaktene skulle etter planen få nye instrukser neste dag. Men da var Øst-Tyskland i praksis et historisk kapittel.

Günter Schabowski fikk skylda, og ble senere utvist fra kommunistpartiet. Mange hadde vanskelig for å tro at han bare hadde klønet det til under pressekonferansen, og beskyldte ham for å være en vestlig agent.

Etter gjenforeningen av Tyskland ble han likevel arrestert og stilt for retten for drapene på østtyske flyktninger som ble skutt da de forsøkte å rømme fra skrekkregimet. Schabowski tok et sterkt oppgjør med seg selv og regimet han i flere tiår hadde gjort karriere på.  Det ga ham en mild dom på tre års fengsel, der han ble benådet etter åtte måneder og slapp ut som en reformert mann.

- Det som gjør mest inntrykk er at jeg var en ansvarlig representant for et regime som folk led under, og hvor undertrykkelsen var rettet mot individer, som ble forfulgt på grunn av sine opposisjonelle synspunkter. Deres posisjon var den rette. Min posisjon var den gale. Vi hadde ikke evner til demokrati, men prøvde i fraværet av bedre argumenter å kvitte oss med meningsmotstandere med direkte vold, skal han senere ha sagt.

ARKET: Bildet viser notatet Günter Schabowski hadde i hånda under den skjebnesvangre pressekonferansen. Foto: AFP PHOTO / DPA / OLIVER BERG / NTB SCANPIX
ARKET: Bildet viser notatet Günter Schabowski hadde i hånda under den skjebnesvangre pressekonferansen. Foto: AFP PHOTO / DPA / OLIVER BERG / NTB SCANPIX Vis mer