«Skrik»-saken

Mannen som sikret «Skrik»

Han har aldri før stått fram i norske medier. Nå forteller politiagenten Charley Hill hvordan han sikret det verdensberømte maleriet etter at det ble stjålet i 1994.

SPANING: Charley Hill var på oppdrag for Scotland Yard og Art Squad i 1992 da dette bildet ble tatt. Ett år senere befant han seg i Oslo som hemmelig politiagent blant kriminelle på jakt etter Edvard Munchs uerstattelige maleri. Foto: Scotland Yard
SPANING: Charley Hill var på oppdrag for Scotland Yard og Art Squad i 1992 da dette bildet ble tatt. Ett år senere befant han seg i Oslo som hemmelig politiagent blant kriminelle på jakt etter Edvard Munchs uerstattelige maleri. Foto: Scotland Yard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): - Vanligvis er kunsttyver uhelbredelig dumme og stiller ofte usannsynlige krav. Bare tanken på at en «belønning» for å levere tilbake et maleri er en god måte å tjene penger på, er idiotisk. Det er sjelden det fungerer på den måten, sier Charley Hill.

Den 71 år gamle pensjonerte politimannen titter over kanten på de runde brillene. Den smått hånlige latteren forteller alt hva han synes om banditter som stjeler kunst.

Charley Hill har vært med på å oppklare flere av moderne tids største kunsttyverier, og det er til og med skrevet bøker om hans detektivgjerninger.

Selv om det er mange år siden Charley Hill sluttet som etterforsker i legendariske Art and Antique Squad i Scotland Yard, har han aldri gitt opp sin store lidenskap; å spore opp og skaffe tilbake uerstattelig kunst. Ved flere anledninger har han infiltrert kriminelle nettverk.

- Som «undercover»-agent må man holde løgnene til et minimum, men passe på at den store løgnen, at «jeg ikke er en politimann» ​, holder vann. Når jeg går inn i rollen, må jeg bli en annen meg selv, sier Hill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer