<strong>RAID I NATTA:</strong> Dette bildet er tatt fra filmen «Zero Dark Thirty». Folka bak filmen kan tjene millioner. Mannen som skjøt bin Laden er blakk. Foto: AP / Columbia Pictures Industries / Jonathan Olley / NTB scanpix
RAID I NATTA: Dette bildet er tatt fra filmen «Zero Dark Thirty». Folka bak filmen kan tjene millioner. Mannen som skjøt bin Laden er blakk. Foto: AP / Columbia Pictures Industries / Jonathan Olley / NTB scanpix Vis mer

Mannen som skjøt bin Laden: «Takk for de 16 årene. Dra til helvete»

Er arbeidsledig og blakk etter 16 år som spesialsoldat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Spesialsoldatene som drepte Osama bin Laden er blitt hyllet som helter.

Filmen om operasjonen og henrettelsen er nominert til Oscar.

Og Matt Bissonnette, en av soldatene som var med på raidet, er i ferd med å tjene millioner av dollar på boka han ga ut under navnet Mark Owen.

- Lå på gulvet Men mannen som faktisk skjøt og drepte al-Qaida-lederen går det dårligere med. Han er arbeidsløs, er i ferd med å havne i pengetrøbbel og har ingen ordentlig helseforsikring, forteller han i et stort intervju i magasinet Esquire. Han er intervjuet anonymt og bare omtalt som «Skytteren».

- Bin Laden lå på gulvet foran senga. Han var død. Jeg så ham trekke sitt siste åndedrag. Jeg husker at jeg tenkte: Er det det beste eller det verste jeg noensinne har gjort? sier han til magasinet.

- Skjøt ham i hodet to ganger I intervjuet beskriver han hvor kaotisk det faktisk var i minuttene før bin Laden ble drept i Pakistan i 2011. Et helikopter, som blant annet skulle brukes ved en eventuell flukt, krasjet og spesialsoldatene i Navy Team 6 kom fra hverandre i bygningen hvor terrorlederen gjemte seg.

«Skytteren» var egentlig nummer fem-seks i formasjonen de hadde trent på. Men han endte sammen med en medsoldat på rommet hvor bin Laden gjemte seg. Det var bekmørkt, men soldatene brukte nattbriller og kunne se ham.
 
- Han holdt en kvinne (hans yngste kone, Amal, journ.anm) foran seg. Han så forvirret ut. Han holdt henne som et slags skjold. Jeg kjente ham igjen med en gang. Jeg hadde trent på å skyte på bilder av ham mange ganger. Det var ham. Jeg la merke til hvor tynn han var. Og at han hadde kort skjegg. Han var forbløffende høy. Jeg visste at han trolig hadde et våpen i nærheten. Og jeg kunne ikke la ham få muligheten til å sprenge seg selv i lufta. Jeg skjøt ham to ganger i hodet. 

Får ikke pensjon «Skytteren» sluttet som spesialsoldat i september i fjor, etter 16 år i tjenesten. Hadde han fortsatt i 36 måneder til, ville han oppfylt kravet til pensjon.

- Jeg sluttet på en fredag. Ved midnatt samme dag ble helsetilbudet til meg og familien min stanset. Jeg spurte om det var noen overgangsordninger. De sa nei. Du er ferdig i tjenesten, dekningen er over. Takk for de 16 årene. Dra til helvete, sier han til Esquire.

Han opplever et problem mange som har jobbet i mer eller mindre hemmelige tjenester har gjort når de er ferdige: Han har en hullete CV.

Siden identiteten hans ikke er kjent, kan han ikke avsløre hva slags erfaring han faktisk har overfor mulige arbeidsgivere. Han kan ikke avsløre at han var del av Seal Team 6, som drepte bin Laden. Han sier det ville bryte med teamets kodeks å stå fram. Og han frykter for sin egen sikkerhet.

«Skytteren» sier den amerikanske marinejegerstyrken Navy Seals heller ikke har vært særlig velvillige.

- De sa jeg kunne få meg en jobb med å kjøre øl i Milwaukee.

Sliter med overgangen Amerikanske myndigheter har faktisk en overgangsordning som varier i 180 dager. Men det gjelder bare de som velger å ha status som reservesoldat. Det ønsket ikke «Skytteren», han var ferdig. I stedet måtte han kjøpe en helseforsikring for 486 dollar i måneden, som på ingen måte gir totaldekning. Den dekker for eksempel ikke kostnadene han har til kiropraktor, for å pleie ulike plager han har pådratt seg etter 16 år som spesialsoldat, og han må selv betale 120 dollar i måneden for det.

Alle som slutter før de oppfyller pensjonskravet, får ingen pensjonsutbetalinger i det hele tatt, ifølge Esquire.

Er det slik USA behandler heltene sine? skriver Esquire og henviser til president Barack Obamas uttalelser på Veteran's Day:

- Ingen som kjemper for landet vårt i utlandet skal behøve å måtte kjempe for å skaffe seg en jobb, tak over hodet eller helsetilbudet de trenger når de kommer hjem.

Frykter det sivile liv Magasinet har intervjuet en tidligere spesialsoldatkollega av «Skytteren» . Han sier det på denne måten:

- Jeg har sett mye, vært i fæle omstendigheter. Men vet du hva som skremmer meg mest etter 15 år som spesialsoldat? Det sivile liv.

Antall selvmord i det amerikanske forsvaret har økt med 18 prosent sammenlignet med fjoråret, har nyhetsbyrået AP tidligere meldt. Det er utviklet en nesespray, med et hormon som har euforiske, beroligende og anti-depressive effekter,for å bøte på problemet.

Sliter Også norske soldater kan slite med ettervirkningene av å ha vært i en krigssone.

- Vi sender folk i krig, uansett hva man vil kalle det. Da må man være klar over at det har konsekvenser. Folk blir skadet både fysisk og psykisk, har Forsvarets sjefpsykiater, Jon Reichelt, sagt til NTB tidligere.

Såkalt mellomlanding ble i 2011 iverksatt for alle soldater som returnerer fra Afghanistan. Det innebærer at kontingentene mellomlander og skjermes før ankomst til Norge. Formålet er å omstille soldatene fra stridsmodus til et Norge i fred.

<strong>TJENER PENGER:</strong> Matt Bissonnette tjener gode penger på boka om raidet. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix
TJENER PENGER: Matt Bissonnette tjener gode penger på boka om raidet. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer