Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

37 år siden USAs president ble skutt

Mannen som skjøt Reagan, får flytte ut av huset til mora

John Hinckley skjøt Ronald Reagan for å imponere Jodie Foster.

FÅR FLYTTE: John Hinckley Jr. får flytte ut av huset til mora. Her er han avbildet i 2003. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/File Photo
FÅR FLYTTE: John Hinckley Jr. får flytte ut av huset til mora. Her er han avbildet i 2003. Foto: REUTERS/Brendan Smialowski/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Dommeren Paul L. Friedman besluttet fredag at John Hinckley junior (63), som skjøt president Ronald Reagan og tre andre i mars 1981, får flytte ut av huset til mora i Williamsburg i Virginia, melder nyhetsbyrået AP.

I 2016 besluttet en føderal domstol at han kunne flytte ut av institusjonen han bodde på og hjem til mora i delstaten Virginia.

Hinckley skjøt den daværende amerikanske presidenten og tre andre utenfor et hotell i Washington D.C.. Han skal ha lidd av vrangforestillinger og skal ha angrepet fordi han ville imponere skuespilleren Jodie Foster.

Klare regler

I flere tiår var Hinckley innlagt på St. Elizabeths Hospital. I 2006 fikk han begynne å besøke mora. Hun er nå i 90-åra.

Den nye rettsbeslutningen betyr at 63-åringen kan bo i en radius på 12 mil rundt Williamsburg så lenge Hinckleys leger godkjenner bostedet. Han må også møte en sosialarbeider, en psykiater og en terapeut to ganger i måneden. Han får ikke lov til å eie et våpen eller å konsumere alkohol eller narkotika.

DRAMA: Drapsforsøket på daværende president, Ronald Reagan, utenfor Washington Hilton Hotel i den amerikanske hovedstaden i mars 1981. Reagans pressetalsmann, James Brady og politimannen Thomas Delahanty ligger skadde på bakken. Foto: NTB Scanpix
DRAMA: Drapsforsøket på daværende president, Ronald Reagan, utenfor Washington Hilton Hotel i den amerikanske hovedstaden i mars 1981. Reagans pressetalsmann, James Brady og politimannen Thomas Delahanty ligger skadde på bakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hinckley har også et forbud mot å kontakte familiene til ofrene for skytingen eller reise til steder der tidligere presidenter, visepresidenter eller kongressrepresentanter befinner seg. Dersom han forlater hjemmet sitt må han ta meg seg en mobiltelefon med GPS-tracking, skriver AP.

- Herr Hinckley vil ikke utgjøre en fare for seg selv eller andre dersom han får tillatelse til å bo på fulltid i Williamsburg i Virginia, skriver dommeren i beslutningen.

Beslutningen kan være det første skrittet mot at Hinckley blir løslatt uten noen betingelser. Advokaten hans, Barry Levine, varsler at han vil be om dette, og et nytt rettsmøte er berammet i juni.

Ikke skyldig

Da Hinckley skjøt Reagan, var han 25 år gammel. Reagans pressetalsmann, James Brady, ble alvorlig skadd og endte i rullestol som følge av hendelsen.

Hinckley skal ha lidd av en akutt psykose og en alvorlig depresjon da han skjøt. Han skal også ha vært besatt av skuespilleren Jodie Foster.

Juryen i rettssaken mot ham konkluderte med at han ikke var skyldig fordi han ble funnet utilregnelig. Dermed endte han opp med å få behandling og ikke fengselsstraff.

Da Brady døde i 2014, 73 år gammel, konkluderte rettsmedisineren med at han ble drept ettersom han døde av årsker direkte knyttet til skuddskadene. Påtalemyndigheten besluttet imidlertid ikke å straffeforfølge Hinckley, skriver CNN.

Etter skytingen i 1981 ble Brady en profilert forkjemper for strengere våpenlover i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!