LURT TRILL RUNDT: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i sin siste film. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
LURT TRILL RUNDT: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i sin siste film. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes / DagbladetVis mer

Mannen som står fram som drapsdømt i Unni Askelands nye film er en bløffmaker

- Jeg beklager, sier mannen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den anerkjente kunstneren Unni Askeland fortalte i Dagbladet i går (krever Pluss-abonnement) om sin nye storfilm «Fearstory», som etter planen skal lanseres hos galleri Fineart på Tjuvholmen i kveld.

I filmen står en mann fram under navnet John Charles Hoff. Hoff er en av de tre som i 1982 ble dømt for de Hadelandsdrapene - der to høyreekstreme i 1981 ble skutt og drept i et øde skogholt på Hadeland.

- Jeg gir et talerør til en person som tar ansvar for sitt eget liv, sa kunstner Unni Askeland til Dagbladet i går. Avisa omtalte filmen, og gikk dermed også på limpinnen.

Men nå er det klart at mannen som står fram i Unni Askelands film slett ikke er John Charles Hoff. Mannen har gitt seg ut for å være den drapsdømte Oslo-mannen, men er i virkeligheten en helt annen person — som ikke har noe med drapene å gjøre.

Den virkelige drapsdømte kontaktet i går Dagbladet og gjorde avisa oppmerksom på at han er misbrukt.

Sjokkert Mannen som tidligere het John Charles Hoff sier til Dagbladet at han ble sjokkert da han i går leste om den nye filmen til Unni Askeland.

- Jeg fikk totalt hetta da jeg fikk vite at det var laget en film av det som skulle være meg. Folk er blitt ført bak lyset av en tulling, sier 52-åringen til Dagbladet.

Til Dagbladet sier mannen, som nå har et annet navn, at han skriver på et bokmanus der han forteller om Hadeland-drapene han ble dømt for. Dette er heller ikke første gang noen har gitt seg ut for å være ham, forteller han.

52-åringen har nå kontaktet advokat.

- Han tok kontakt med meg i går, og han er meget bestemt på at han ikke medvirker i filmen og at den ikke omhandler hans liv, sier advokaten — som ikke ønsket navnet sitt på trykk.

Beklager Dagbladet har gjennom søk i offentlige registre og samtaler med en rekke kilder fått bekreftet at den virkelige John Charles Hoff skiftet navn i 1986, og nå er bosatt i Oslo.

Den virkelige Hoff er født i 1961. Mannen i filmen er to år yngre.

Ved en anledning var den virkelige Hoff i kontakt med politiet — ikke fordi han selv hadde gjort noe straffbart, men på grunn av en annen persons handlinger. Sentrale politikilder bekrefter på direkte spørsmål fra Dagbladet at den virkelige John Charles Hoff ikke er mannen som er i Unni Askelands film.

Konfrontert med Dagbladets opplysninger bekrefter mannen at han har lurt Unni Askeland og det norske folk trill rundt.

- Jeg må vel beklage til både Askeland og til den virkelige John Charles Hoff, sier Oslo-mannen (50) til Dagbladet.

Traff Askeland på byen - Hvordan kom du i kontakt med Unni Askeland?

- Jeg traff henne på byen en gang, sier mannen fra filmen.

- Så fortalte du historien du hadde funnet på?

- Ja, vi snakket både om løst og fast vi, da.

- Og så ble det film av det?

NY FILM: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland fortalte i Dagbladet i går om sin nye storfilm «Fearstory», som skal lanseres hos galleri Fineart på Tjuvholmen i kveld. Foto: Fra filmen
NY FILM: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland fortalte i Dagbladet i går om sin nye storfilm «Fearstory», som skal lanseres hos galleri Fineart på Tjuvholmen i kveld. Foto: Fra filmen Vis mer

- Ja, huffameg.

- Hvorfor fant du på det her?

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar til deg.

- Hvordan var det å gi seg ut for å være en annen person?

- Det var ikke noe problem.

- Hadde du lest mye om drapene?

- Jeg har jo lest om dem, sier 50-åringen og legger til:

- Men det er lenge siden.

- Totalt uventet Dagbladet var i kontakt med Unni Askeland en rekke ganger i går, men hun ønsket ikke å kommentere saken.

Rolf Stavnem, daglig leder ved galleri Fineart, skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- At personen som intervjues i filmen ikke er den han utgir seg for å være, kom totalt uventet på oss. Unni har vært i kontakt med ham i nærmere ett års tid i forbindelse med dette prosjektet, og vi har selv møtt ham. Det var ingenting som tydet på at han seilte under falskt flagg. Som en følge av denne nye informasjonen vil vi beslutte torsdag morgen hva vi gjør videre.

Selvstendig ansvar Også Dagbladet ble lurt.

- Saken er en påminnelse — og viser med tydelighet — at vi har et selvstendig ansvar å sjekke alle kilder, selv om andre har gjort et arbeid før oss, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Advokat John Christian Elden, som skal være konferansier på kveldens filmlansering, besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

BEKLAGER: Nå beklager mannen som lurte Unni Askeland trill rundt. Her fra en annen sammenheng. Foto: Arkiv
BEKLAGER: Nå beklager mannen som lurte Unni Askeland trill rundt. Her fra en annen sammenheng. Foto: Arkiv Vis mer