Mannen som takket nei

Navn: Kristenn Einarsson Alder: 50 år Yrke: Direktør i De norske Bokklubbene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fornuften vant over forfengeligheten og han takket nei til jobben som kringkastingssjef. Og dermed må NRK-styret lete videre etter en uredd masochist med erfaring fra næringsliv, journalistikk, kultur og IT, og som i tillegg har evner som tallknuser og fredsmekler. Kristenn Einarsson og lillebroren Einar fortsetter som før, som bokdist-ributører for det norske folk. Arbeidsfordelingen er grei: Storebror tar seg av bokklubbene, lillebror tar seg av bokhandlerne.

Jonas Einarsson het en skipper på en frakteskute som gikk i fart mellom Norge og Island. På slutten av femtitallet tok han kone og fire barn om bord og flyttet dem fra Akureyri på Island til Larvik i Vestfold. Eldste sønn Kristenn var da ni år og kunne ikke et ord norsk. Men han lærte raskt.

Han utdannet seg etter hvert til siviløkonom i Leeds, og tilbake i Norge begynte han som produktsekretær i Den norske Bokklubben. Der ble han værende med unntak av et kort opphold i det kriserammede motefirmaet Bik Bok på slutten av 80-tallet. På 18 måneder slanket han staben fra 180 ansatte til 95, og snudde et underskudd til balanse. En slankeoperasjon som neppe har gått upåaktet hen blant hodejegerne som nå leter etter ny sjef på Marienlyst.

Fra Bik Bok gikk turen igjen til bokklubbene. Han har gjort en så god jobb at han er bokbransjens best betalte mann med en årslønn på godt over 1,6 millioner. Med det betaler han like mye i skatt som lillebroren Einar har i årslønn som leder av Den norske Bokhandlerforening.

Under den årlige bokmessen i Frankfurt er brødrene fast inventar, men bare storebror er blant de utvalgte som har rom i det luksuriøse Frankfurter Hof. Rommene går i arv, og Bokklubbene har hatt sitt rom i snart 40 år. Vittige sjeler har omdøpt hotellet til Åndskapens hotell, og det er i lobbybaren Lipitziner at Kristenn og Einar holder hoff med resten av den norske bokbransjen.

Kristenn Einarsson bor i kona Karis barndomshjem på Tåsen. De har begge to voksne barn fra tidligere ekteskap. Nå deler de tomannsboligen med en irsk setter med navnet Robin, en hund som A-mennesket Einarsson lufter hver morgen fra 0630 til 0700. Fra klokka 0715 er han på plass på kontoret i Nydalen.

Selv om han takket nei til NRK, venter en ny utfordring på Kristenn Einarsson på nyåret. Da blir han nemlig bestefar.