Mannen som teller likene i Gaza

Med over 1000 drepte i Gaza har å telle lik blitt en fulltidsjobb for doktor Ashraf al-Qudra (41).

OVER 1000 DØDE:  Palestinske frivillige ved Shifa-sykehuset i Gaza by løfter her en likpose med et barn mandag. Så langt har over 1000 personer mistet livet i konflikten i Gaza. Tre fjerdedeler er ifølge OCHA sivile. Foto: Marco Longari / AFP Photo / NTB Scanpix
OVER 1000 DØDE: Palestinske frivillige ved Shifa-sykehuset i Gaza by løfter her en likpose med et barn mandag. Så langt har over 1000 personer mistet livet i konflikten i Gaza. Tre fjerdedeler er ifølge OCHA sivile. Foto: Marco Longari / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ser lik og kroppsdeler hele tiden. Men det som virkelig går inn på meg er synet av kvinner og barn som har blitt drept i angrepene, sier lege Ashraf al-Qudra i et intervju med AFP på Shifa-sykehuset i Gaza.

Våpenhvilene inngås og brytes, og imellom faller bombene. Det er litt over ei uke siden Israel startet sin bakkeoperasjon på Gaza, og så langt i juli er over 6000 skadd og 1000 drept.

Når likene dras ut av ruinene i Gaza by, er det legen Qudra som har i jobb å telle dem.

- Det er ingen steder som er trygge fra Israels angrep, sier Qudra til nyhetsbyrået AFP.

Angrep på sykehus For så langt har 18 sykehus, klinikker og medisinske senter blitt truffet og skadet i israelske angrep, ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp (OCHA). Israel beskylder Hamas for å skjule våpen på sykehus og skoler, og det har vært angrep på flere av Gazas store sykehus.

Så langt har Shifa-sykehuset stått i fred. Siden Israel begynte bombingen tidligere i juli, har legen Qudra sovet to timer per natt på en madrass på kontoret sitt. Telefonen ringer konstant med oppdateringer om nye døde.

Rundt 700 telefoner om dagen.

- Jeg tviler ikke på at dette sykehuset også vil bli truffet før eller senere, sier legen til AFP.

Rundt tre fjerdedeler av de drepte på Gaza er sivile, ifølge OCHA, og 206 barn er langt drept i Israels angrep. Selv om legen personlig holder med palestinerne og Hamas, understreker han ovenfor AFP at tellingen hans er riktig.

- Statistikken vi bruker og publiserer er nøyaktig og objektiv, sier han.

Vaklende våpenhvile Flere forsøk på våpenhvile i helga, ble brutt. USAs utenriksminister John Kerry har presset på for å få fram en fredstavtale, som både Israel og Hamas har uttrykt at de ønsker.

Ett av stridspunktene i den humanitære våpenhvilen som ble inngått av Israel lørdag kveld og skulle vare til midnatt søndag, var at Israel ikke trakk sine bakkestyrker ut av Gaza. De fortsatte imidlertid sine aksjoner mot tunnelene.

- Ingen humanitær våpenhvile er gyldig uten at stridsvognene trekkes ut og at innbyggerne fritt kan returnere til sine hjem, og at sykebiler med sårede fritt kan bevege seg rundt i Gaza, uttalte Hamas-talsmann Fawzi Barhum.

Hamas avviste dermed våpenhvilen, og kampene startet opp igjen i dag tidlig. Israel beskyldte så Hamas for å bryte en ny 24 timer lang våpenhvileavtale, som skulle vare fra klokka 13 norsk tid i dag.

- Ikke engang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile. De skyter fortsatt raketter, sa statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med CNN i går kveld.

Hamas har nektet å godta den mer langsiktige fredsplanen som Egypt har forhandlet fram. De krever blant annet en heving av blokaden, så Gaza igjen kan ha en åpen havn, flyplass og grensehandel.