STØTTESPILLERE: Ben Carson støtter Donald Trump, og stemningen mellom dem var god også før Carson trakk seg fra valgkampen, som her under en debatt i Las Vegas i desember i fjor. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix
STØTTESPILLERE: Ben Carson støtter Donald Trump, og stemningen mellom dem var god også før Carson trakk seg fra valgkampen, som her under en debatt i Las Vegas i desember i fjor. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpixVis mer

Mannen som trakk seg fra valgkampen i mars har mer penger å drive valgkamp for enn Trump

Pengetrøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere hjernekirurgen Ben Carson ledet en kort periode i fjor høst meningsmålingene på republikansk side, men innen det var avlagt en eneste stemme i nominasjonsvalgene hadde oppslutningen hans sunket kraftig. I mars trakk han seg fra valgkampen.

Donald Trump overtok plassen på toppen av meningsmålingene. Den beholdt han, og ristet av seg samtlige rivaler. Nå skal han kjempe mot Hillary Clinton. Og den kampen har til nå vist seg tøffere enn seiersmarsjen i nominasjonsvalgene.

Etter at Trump for noen uker siden lå jevnt med Clinton på målingene, har demokratenes sannsynlige kandidat nå en ledelse på seks prosentpoeng i snitt. Men på et område har hun en enda større ledelse: I pengebingen.

Låner til seg selv

Mandag kveld norsk tid kom nemlig de månedlige tallene som viser hvor mye de ulike valgkamporganisasjonene nå har samlet inn, hva de har brukt penger på og hvor mye de har å rutte med.

Rapporten viser at Trump nå har 1,3 millioner dollar tilgjengelig. I løpet av måneden har valgkampen fått inn omtrent 3 millioner dollar, 2 av disse lån fra Trump selv.

Hillary Clinton på sin side har 42 millioner dollar tilgjengelig, i tillegg til at støtteorganisasjonen PAC Priorities USA har 52 millioner dollar, skriver CNN. Trumps støtteorganisasjon har 500 000 dollar.

Washington Post oppsummerer det slik: Trump har nå mindre penger å drive valgkamp for enn Ben Carson. Den tidligere hjernekirurgen har nesten 1,8 millioner dollar, som han kunne brukt hvis han fortsatt var med i valgkampen.

Rapporten viser også at Trump til nå ikke har brukt en eneste dollar på annonsekjøp. I helga publiserte NBC tall som viser at Hillary Clinton til nå har brukt omtrent 23,4 millioner dollar på reklame i de viktige vippestatene, mens Trump ikke har brukt noe. På samme tidspunkt for fire år siden hadde Obama brukt 44,5 millioner dollar og Mitt Romney 38 millioner i de samme delstatene, ifølge NBC. Sent mandag annonserte en av Trumps støtteorganisasjoner annonsekjøp for 700 000 dollar, ifølge Washington Post.

- Ville rost Trump

SE TALEN: Trump tok til orde for strengere innvandringspolitikk og strengere grensekontroll etter terroren i Orlando. Video: CNN Vis mer

Trump driver nå også aktiv innsamling, og har en rekke møter med potensielle støttespillere. Han har en hel sommer og høst på seg til å ta igjen Clintons forsprang, og fortsatt alle muligheter til å vinne hvis han spiller kortene sine riktig.

Men pengemessig og organisastorisk ligger han langt bak sammenliknet med alle tidligere presidentkandidater. Ifølge New York Times har Clinton nå ca 700 ansatte under seg. Trumps valgkampapparat har 70. En av de som ikke lenger er blant Trumps ansatte er Corey Lewandowski, som i går fikk sparken som valgkampleder. I et intervju med CNN i går forsvarte han måten organisasjonen har blitt drevet på.

- Vi er lettere, slemmere og mer effektive. Vi får flere folk til arrangementene våre, og større pressedekning. Hvis dette var forretningsverdenen ville folk rost Trump for hvordan han driver valgkamp, sa Lewandowski.