- Mannfolka i industrien må godta mindre i lønnstillegg

De rødgrønne mener partene i arbeidslivet må bidra til likelønn

LIKELØNN: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen mener partene i arbeidslivet må bidra til likelønn. En likelønnspott til kvinnegruppene hjelper ikke hvis andre grupper kommer og krever kompensasjon neste år, mener de. Foto: Hans Arne Vedlog
LIKELØNN: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen mener partene i arbeidslivet må bidra til likelønn. En likelønnspott til kvinnegruppene hjelper ikke hvis andre grupper kommer og krever kompensasjon neste år, mener de. Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det er forutsetningen for at en likelønnspott for å sikre likelønn skal ha noe for seg, mener Senterparti-leder Liv Signe Navarsete. De rødgrønne som i formiddag var tilbake der Soria Moria-løftene ble skrevet, har nedsatt og fått anbefalingene fra Likelønnskommisjonen.


Men tallenes tale viser at kløfta mellom kvinne- og mannslønninger øker.


Likelønnskommisjonen ledet av fylkesmann Anne Enger

foreslo en egen likelønnspott på tre milliarder kroner for å tette lønnsgapet mellom kvinnedominerte og mannsdominerte utdanningsgrupper i offentlig sektor.

Slakkere for noen


Både Senterpartiet og SV har programfestet likelønnspott og vil gjøre likelønn til en hovedsak for neste periode.


- Men vi må ha partene med på en dugnad. Det sier seg selv at det må bety slakkere lønnsutvikling for noen. De mannsdominerte    gruppene i privat sektor må være med på at en ekstra innsats for jentene, sier Navarsete.


- Mannfolka må stille opp for likelønn. Partene må være enige om strategien, ellers så får vi bare et dyrt lønnsoppgjør og ikke likelønn.Og vi må legge en strategi for et langt løp, ellers blir det bare et stunt, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun sier både myndighetene og partene har en jobb å gjøre dersom hovedoppgjøret neste år skal bli første skritt mot likelønn.

Ikke kompensasjon


Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg vil nødig ta ordet likelønnspott i sin munn.

-  Vi er beredt på å bruke penger på lavlønn og likelønn, men da må partene bidra. Vi kan ikke heve én gruppe ett år, for så å oppleve at en annen gruppe krever kompensasjon året etter, sier Stoltenberg.