FORSINKET HEVING: Politiet ønsker å sikre seg bevis før de hever sjarken. Foto: SCANPIX
FORSINKET HEVING: Politiet ønsker å sikre seg bevis før de hever sjarken. Foto: SCANPIXVis mer

Manngard etter sjarkfiskeren

Savnet utenfor Andøya etter havari mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et større søk langs fjæra ble i morgentimene i dag satt i gang på vestsiden av Andøya i håp om å finne den savnede sjarkfiskeren fra Øksnes.

Det deltar et 20-tall personer fra Kystvakten, Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp, samt frivillig mannskapet på småbåter.

Det kan også bli tale om strandsøk i Øksnes kommune, sier operasjonsleder Randi Fredly ved Midt Hålogaland politidistrikt i Harstad til NTB.

Det er foreløpig ikke satt inn helikopter i saket etter Kristian Knudsen (68), som er savnet etter at sjarken hans Marina gikk ned utenfor Stø i Vesterålen mandag.

- Anklager grunnløse

Det russiske lasteskipet Mekhanik Tjulenev holdes tilbake i Bodø, fordi radarbilder så langt viser at skipet var svært nær sjarken før fiskebåten forsvant mandag.

Mannskapet har hele tiden sagt at det ikke kjenner til noen kollisjon utenfor Stø.

En talskvinne for rederiet sier i dag til VG at ifølge kapteinen har det ikke skjedd noe sammenstøt med noe annet fartøy.

Han hadde selv stått på broen sammen med en assistent.

Talskvinnen sier at anklager mot skipet er grunnløse. Det foreligger ikke noen anklager mot skipet fra politiet, og de håper at alle innser at lasteskipet er uskyldig i forhold til den havarerte sjarken.

Hvite striper

En av årsakene til at det russiske skipet holdes igjen, er synbare hvite striper i skroget bak baugen på babord side. Hvordan forklares disse? spør avisen talskvinnen for det russiske skipet.

- Kjenner du til alle stripene i bilen din? Og det er i hvert fall ikke mulig å ha oversikt over alle stripene på en stor båt. Hvor ferske de er, vet jeg ikke. Men det er ikke noe argument, sier talskvinnen for rederiet som eier lasteskipet Mekhanik Tjulenev.

Forsinket heving

Sjarken Marina er observert på 80 meters dyp vest for Andøya.

Den planlagte hevingen blir forsinket fordi politiet vil sikre mulige spor fra en kollisjon på skroget.

Politiet planla først å heve sjarken i går etter at en miniubåt hadde gransket vraket.

Planene ble imidlertid endret etter at det ikke ble funnet spor etter noen kollisjon på babord side.

Den andre siden var det derimot ikke mulig å få filmet med kameraene på grunn av tekniske problemer.

Havarikommisjonen avhørte i går både kapteinen og mannskapet på den russiske båten.

Kommisjonens leder John Wilsgaard har ikke funnet noe galt i samtalene med mannskapet og ga russerne attest som gode sjøfolk etter møtet.

Losoldermann for Troms og Finnmark, Ulf Klevstad, har også gjennomgått saken og har konkludert med at den russiske båten ikke brøt noen regler da den seilte der den gjorde. Mekhanik Tjulenev er på 2 489 tonn og hadde lov til å seile innenfor 12-milsgrensen.

(NTB)