Manngard mot mygg

RINGEBU (Dagbladet): Befolkningen i Ringebu kommune i Gudbrandsdalen har fått nok. Etter tidenes myggsesong i fjor ble det satt i gang en underskriftskampanje mot plagen. Nå er massakren i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil selvsagt ikke fisken, fuglene eller naturen til livs. Men myggen, den har vi fått nok av, sier ordfører i Ringebu kommune i Gudbrandsdalen, Anders A. Fretheim.

Hittil i sommer er 200 liter white spirit sprøytet utover sumpområdet ned mot Gudbrandsdalslågen, og mer skal det bli.
Skiltet på turistkontoret som sier «Ringebunaturen - åpen for alle» gjelder tydeligvis ikke for det stikkende insektet.

På helsa løs

De siste 15 årene har myggplagen vært spesielt sterk. Befolkningen blir regelrett spist opp av de små blodsugerne.

- I fjor gikk det på helsa løs. Det bor om lag 1000 mennesker i det verste myggklekkingsområdet, mange av dem er barn. Når de leker i graset flyr myggen opp i horder og 50 til 100 myggestikk er ikke sunt for noen, sier Ivar Tønseth.

Tønseth bor selv i det mest utsatte området, og leder daglig de frivillige ut i sumpen med sprøyteflaskene på ryggen.

- Ved å sprøyte white spirit over dammene dannes det en hinne som hindrer mygglarvene i å komme til overflaten og trekke luft. Dermed dør de, forklarer Tønseth.

Tverrpolitisk enighet

Over tusen personer skrev seg på i underskriftskampanjen mot myggen. I kommunestyret er det tverrpolitisk enighet mellom Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre og Bygdelista om å ta kverken på utøyet.
Formannskapet bevilget 20 000 kroner til strakstiltak og skaffet til veie en miljøvennlig white spirit som ble godkjent av miljøavdelingen. For å kverke myggen mest mulig effektivt og målrettet, ble det nedsatt en myggkomité med ordføreren som leder.

- Vi stopper ikke her. De gamle dreneringsrennene skal ryddes slik at vannet renner lettere ut i lågen igjen og området blir tørrere. Ytterligere 200 liter white sprit skal hindre klekkingen ut sommeren, og deretter skal det bygges en demning mot elva for å vanskeliggjøre oversvømmelsene, sier han.

Sistnevnte prosjekt vil beløpe seg til over millionen.

Diplom

Hver enkelt av innbyggerne motiveres også til myggdrap. Forevises en ihjelslått mygg på turistkontoret får man diplom for innsatsen.

Et slikt diplom henger visstnok til og med på prestekontoret i bygda.
Sumpen som strekker seg fem kilometer langs elva i dalbunnen ble skapt etter at toglinja ble lagt mellom veien og lågen ved århundreskiftet. Hver gang elva går over sine bredder blir et hopetall med vannpytter liggende igjen.

Siden området ikke lenger beites ned av bufe, har mygglarvene hatt henimot perfekte oppvekstvilkår. Inntil nå.