MERKET:
Disse hvite stripene rett bak baugen på det russiske lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" var blant merkene som ble grundig undersøkt i Bodø tirsdag. Lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" er mistenkt for å ha kollidert med sjarken "Marina" som ble borte vest av Andøya mandag.
Foto: Erik Veigård / Scanpix
MERKET: Disse hvite stripene rett bak baugen på det russiske lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" var blant merkene som ble grundig undersøkt i Bodø tirsdag. Lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" er mistenkt for å ha kollidert med sjarken "Marina" som ble borte vest av Andøya mandag. Foto: Erik Veigård / ScanpixVis mer

Manngard på Andøya etter sjarkfiskeren

Sjarken heves trolig søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et større søk langs fjæra ble torsdag satt i gang på vestsiden av Andøya i håp om å finne den savnede sjarkfiskeren fra Øksnes. Sjarken heves trolig søndag.

Det deltar 181 personer fra Forsvaret, Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp, samt et kystvaktfartøy og frivillig mannskapet på småbåter. Det søkes med båt på strekningen mellom Stø og Nyksund i Øksnes kommune, sier operasjonsleder Randi Fredly ved Midt Hålogaland politidistrikt i Harstad til NTB.

Det er foreløpig ikke satt inn helikopter i søket etter Kristian Knudsen (68), som er savnet etter at sjarken hans Marina gikk ned utenfor Stø i Vesterålen mandag. Det vil imidlertid trolig bli gjennomført helikoptersøk fredag.

- Anklager grunnløse

Det russiske lasteskipet Mekhanik Tjulenev holdes tilbake i Bodø fordi radarbilder så langt viser at skipet var svært nær sjarken før fiskebåten forsvant. Mannskapet har hele tiden sagt at de ikke kjenner til noen kollisjon utenfor Stø.

En talskvinne for rederiet sier torsdag til VG at ifølge kapteinen har det ikke skjedd noe sammenstøt med noe annet fartøy. Han sto selv på broen sammen med en assistent.

Mistankene mot skipet er grunnløse, ifølge talskvinnen. Det foreligger ikke noen anklager mot skipet fra politiet, og de håper at alle innser at lasteskipet er uskyldig i å ha forårsaket at sjarken havarerte.

Hvite striper

En av årsakene til at det russiske skipet holdes igjen er synbare hvite striper i skroget bak baugen på babord side. Hvordan forklares disse? spør avisen talskvinnen for det russiske skipet.

- Kjenner du til alle stripene i bilen din? Og det er i hvert fall ikke mulig å ha oversikt over alle stripene på en stor båt. Hvor ferske de er, vet jeg ikke. Men det er ikke noe argument, sier talskvinnen for rederiet som eier lasteskipet Mekhanik Tjulenev.

Forsinket heving

Sjarken Marina er observert på 80 meters dyp vest for Andøya. Rederiet Dof Subsea Norway fikk torsdag tilslag på oppdraget med å heve sjarken. Arbeidet blir utført av fartøyet Geosund, og vil etter planen starte søndag morgen.

Politiet planla opprinnelig å heve sjarken onsdag etter at en miniubåt hadde gransket vraket. Planene ble imidlertid endret etter at det ikke ble funnet spor etter noen kollisjon på babord side. Den andre siden var det derimot ikke mulig å få filmet med kameraene på grunn av tekniske problemer.

Taktisk og teknisk etterforskning av det russiske skipet ble avsluttet onsdag, og i løpet av torsdag vil det bli tatt stilling til den videre håndtering av saken, opplyser operasjonsleder Randi Fredly.

Havarikommisjonen har forhørt både kapteinen og mannskapet på den russiske båten. Kommisjonens leder John Wilsgaard har ikke funnet noe galt i samtalene med mannskapet og ga russerne attest som gode sjøfolk etter møtet.

(NTB)

MISTENKT: 
Politiet brukte også dykkere som undersøkte under vannlinja på det russiske lasteskipet "Mekhanik Tyulenev"  i Bodø tirsdag. Lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" er mistenkt for å ha kollidert med sjarken "Marina" som ble borte vest av Andøya mandag.
Foto: Erik Veigård / Scanpix
MISTENKT: Politiet brukte også dykkere som undersøkte under vannlinja på det russiske lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" i Bodø tirsdag. Lasteskipet "Mekhanik Tyulenev" er mistenkt for å ha kollidert med sjarken "Marina" som ble borte vest av Andøya mandag. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer