Manning dømt til 35 års fengsel

Nær halvparten av aktors påstand.

Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Scanpix
Foto: Patrick Semansky / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs militære påtalemyndighet la mandag denne uka ned en påstand om at Bradley Manning bør dømmes til minst 60 års fengsel for å ha utlevert store mengder hemmelige dokumenter til WikiLeaks.

35 års fengsel Ifølge Associated Press ble han i ettermiddag dømt til 35 års fengsel. Manning har allerede blitt holdt fengslet i 1294 dager, noe som skal bli trukket i fra dommen.

Han blir i tillegg avskjediget i unåde fra den amerikanske hæren, som betyr at han vil miste all lønn og godtgjørelser.

Det er ventet at Manning blir å anke dommen.

Bradley Manning ble i juli funnet skyldig på 20 av punktene i tiltalen etter å ha lekket over 700 000 hemmelige dokumenter, videoer og diplomatiske meldinger til nettstedet WikiLeaks. Han risikerte en maksimumsstraff på 90 års fengsel.

- For det forræderiet fortjener han å tilbringe mesteparten av sin gjenværende levetid i fengsel, sa kaptein Joe Morrow på mandag.

Ikke skyldig på alvorligste punkt Manning ble i juli funnet ikke skyldig på det alvorligste tiltalepunktet, å hjelpe fienden, som ville ha åpnet for at han kunne dømmes til livsvarig fengsel uten sjanse til benådning.

Wikileaks reagerte kraftig på dommen, og mener han burde løslates umiddelbart. Wikileaks-advokat Jen Robinson mener Manning endret verden:

- Mannings lekkasjer startet revolusjoner, granskninger av menneskerettighetsbrudd og hvordan folk tenker om hvordan USA tar seg til rette. Det er en tragedie at de som er ansvarlig for tortur ikke blir straffeforfulgt, mens Manning må i fengsel, sier Robinson.

Dagbladet kommer med mer.