- Manning endret verden. Han bør løslates

Wikileaks reagerer kraftig på dommen.

DØMT: Den amerikanske soldaten Bradley Manning ble i dag dømt på en rekke punkter, blant annet flere innenfor spionasjelovgivningen. Nå risikerer han 136 års fengsel. Her forlater han rettssalen i Fort Meade i Maryland i dag. Foto: Reuters/Gary Cameron/NTB Scanpix
DØMT: Den amerikanske soldaten Bradley Manning ble i dag dømt på en rekke punkter, blant annet flere innenfor spionasjelovgivningen. Nå risikerer han 136 års fengsel. Her forlater han rettssalen i Fort Meade i Maryland i dag. Foto: Reuters/Gary Cameron/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson ser med stor bekymring på dagens domsavsigelse mot soldaten Bradley Manning - til tross for at han ble frikjent for landssvik.

- Vi er selvsagt fornøyde med at Manning ble frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet, som i utgangspunktet var helt latterlig. Det ville betydd slutten av journalistikk generelt, men spesielt journalistikk om nasjonal sikkerhet, sier talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet og fortsetter:

Ikke optimistisk - Men han er dømt under svært alvorlige tiltalepunkter, og det ser vi på med stor bekymring. Jeg er ikke veldig optimistisk i forbindelse med domsavsigelsen i morgen, sier Hrafnsson.

Han mener dommeren, oberst Denise Lind, har vært partisk i saken ved å ikke la forsvarerne understreke hans intensjon, mens hun har gitt aktor mer tid i retten.

HER FÅR HAN DOMMEN: I disse tegningene fra i dag, får Bradley Manning (tredje fra høyre) dommen fra oberst Denise Lind (t.h) Foto: AP Photo/William Hennessy/NTB Scanpix
HER FÅR HAN DOMMEN: I disse tegningene fra i dag, får Bradley Manning (tredje fra høyre) dommen fra oberst Denise Lind (t.h) Foto: AP Photo/William Hennessy/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg frykter at dommeren vil komme med en svært alvorlig fengselsstraff, som han ikke fortjener. Han har lidd nok under de tre årene han har vært i varetekt. Ett av årene har han blitt utsatt for tortur ved at han ble strippet naken og ydmyket i en celle på 3x3 meter. Han bør løslates umiddelbart, mener Hrafnsson.

- En mørk dag for journalistikken Den australske menneskerettsadvokaten Jennifer Robinson, som er en av Julian Assanges advokater, sier at dommen setter skummelt presedens for lekkasjer til mediene.

- Han er en varsler som avslørte krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd, og dommen setter en skummel presedens om at varsling om viktige forhold til media er spionasje, sier Robinson til Dagbladet.

- Manning risikerer nå 136 års fengsel for å gjøre sin plikt og varsle om krigsforbrytelser. Det kan ikke undervurderes hvor mye dette har å si for varsling. Dette er en mørk, mørk dag for journalister og deres kilder, sier hun videre.

BØR LØSLATES: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Bradley Manning bør løslates umiddelbart, men er ikke optimistisk for straffeutmålingen i morgen. Her er Hrafnsson sammen med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP Photo/Carl de Souza/NTB Scanpix
BØR LØSLATES: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Bradley Manning bør løslates umiddelbart, men er ikke optimistisk for straffeutmålingen i morgen. Her er Hrafnsson sammen med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP Photo/Carl de Souza/NTB Scanpix Vis mer

Amnesty International skriver i en pressemelding at det er vanskelig å ikke trekke konklusjonen om at Mannings rettssak handlet mest om å «sende varslere en melding om at USA kommer etter deg».

- Til krig mot varslere Wikileaks mener Obama og hans administrasjon har gått til krig mot varslere - og journalistikk i sin helhet.

- Det har aldri tidligere blitt gjort en så stor jobb mot varslere enn under Obama-administrasjonen. Det er åpenbart at de har gått til krig mot varslere og journalistikk, for aldri før har flere blitt jaktet under spionasjelovgivningen, sier Hrafnsson.

Da president Barack Obama var presidentkandidat lovet han å beskytte varslere. The Huffington Post skriver at nettsiden som ble brukt da Obama var presidentkandidat, og det han lovet om beskyttelse av varslere, ikke lenger er å finne.

- EN MØRK DAG: Advokat Jennifer Robinson er svært negativ til dagens dom. - Det er en tragedie at de som er ansvarlig for tortur ikke blir straffeforfulgt, mens Manning må i fengsel, sier hun til Dagbladet. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix
- EN MØRK DAG: Advokat Jennifer Robinson er svært negativ til dagens dom. - Det er en tragedie at de som er ansvarlig for tortur ikke blir straffeforfulgt, mens Manning må i fengsel, sier hun til Dagbladet. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix Vis mer

- Først lovet han beskyttelse av varslere, og nå jakter han på dem. Obama-administrasjonen er noen hyklere, sier Hrafnsson.

- Men til tross for hans forsøk på å slå ned på varslere, ser vi at stadig flere kommer og lekker mer informasjon. Det siste eksemplet er Edward Snowden, som handlet etter sin egen samvittighet.

- Kjente ikke kilden Hrafnsson avviser at Wikileaks kunne gjort noe for å unngå at Manning nå risikerer å sitte resten av livet i fengsel.

- Det er åpenbart at Manning ikke ble pågrepet på grunn av noe Wikileaks gjorde. Vi har en enkel regel om å beskytte anonymiteten til våre kilder ved å ikke kjenne deres identitet. Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg aldri hadde hørt om Manning før han ble arrestert.

Både han og Robinson mener Manning har endret verden - noe som var blant motivasjonen hans til å lekke dokumentene.

- Mannings lekkasjer startet revolusjoner, granskninger av menneskerettighetsbrudd og hvordan folk tenker om hvordan USA tar seg til rette. Det er en tragedie at de som er ansvarlig for tortur ikke blir straffeforfulgt, mens Manning må i fengsel, sier Robinson.

- Endret verden Hrafnsson mener videoen som viser hvordan amerikanske kamphelikoptre åpner ild mot en menneskemengde i Bagdad i 2007 var en stor vekker for hele verden.

- Det var en av de største visuelle bevisene som kom fra krigen i Irak, og er noe som alltid vil forbindes med den stygge krigen i Irak på samme måte som «napalm-jenta» alltid vil forbindes med den stygge krigen i Vietnam.

- Dessuten spilte Manning en viktig rolle i hvordan det vi kjenner som Den arabiske våren startet, som er den største sosiale opprøret i regionen på lang, lang tid. Manning har absolutt endret verden.