Manning frikjent for å ha hjulpet fienden

Soldaten Bradley Manning ikke skyldig i «å ha hjulpet fienden».

700 000 DOKUMENTER: Bradley Manning (t.v) er beskyldt for å lekke mer enn 700 000 hemmelige dokumenter til Wikileaks. I denne rettstegningen prøver hans forsvarer David Coombs å forklare Manning som en varsler. Foto: Reuters/William Hennessy/NTB Scanpix
700 000 DOKUMENTER: Bradley Manning (t.v) er beskyldt for å lekke mer enn 700 000 hemmelige dokumenter til Wikileaks. I denne rettstegningen prøver hans forsvarer David Coombs å forklare Manning som en varsler. Foto: Reuters/William Hennessy/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Manning er dermed frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet om å «hjelpe fienden». Hadde han blitt funnet skyldig i landssvik, hadde han risikert livstid i fengsel.

Samtidig er han funnet skyldig i 20 av de 22 tiltalepunktene, inkludert fem tilfeller av spionasje, melder en rekke amerikanske medier. Disse tiltalepunktene har også en samlet strafferamme på 130 år i fengsel, rapporterer Guardian-journalist Ed Pilkington på Twitter.

Straffeutmålingen vil skje i morgen.

Fra før hadde Manning sagt seg skyldig i ti av tiltalepunktenes, som har en strafferamme på 20 års fengsel.

Ifølge CNNs-reporter inne i rettssalen skal Manning ha vist få følelser, men etter at dommeren var ferdig med å lese opp dommen, skal han ha smilt svakt da han vendte seg mot sin forsvarer.

Største lekkasjen noensinne Soldaten Bradley Manning (25) har stått tiltalt for den største lekkasjen av hemmelige dokumenter i USAs historie til Wikileaks. Nå leser dommeren i den militære rettssaken, oberst Denise Lind, opp dommen mot ham ved Fort Meade i Maryland.

- Manning risikerer 136 års fengsel som følge av punktene han ble dømt for i dag. Dette er en skummel nasjonal sikkerhetsekstremisme fra Obama-administrasjonen, skriver organisasjonen i en melding på Twitter etter dommen.

Bradley Mannings familie sier i en uttalelse at de er skuffet over dagens dom.

- Mens vi åpenbart er skuffet over dagens domfellelser, er vi glade for at dommeren er enige med oss i at Brad aldri ønsket å hjelpe Amerikas fiender på noen måte. Brad elsker sitt land og var stolt av å bære landets uniform, sier de i en uttalelse.

De takker også advokatene hans og de tusenvis av frivillige som har kommet med økonomisk og emosjonell støtte og demonstrert på Mannings vegne.

- Deres støtte har gjort det mulig for en ung soldat å forsvare seg mot ikke bare Hæren, men også den amerikanske regjeringen.

Forræder eller varsler? Sentralt i saken står spørsmålet: Er Bradley Manning en landsforræder eller en helt som varslet verden om hva USA drev på med gjennom å lekke rundt 700 000 hemmelige dokumentene han skal ha lekket til Wikileaks?

Aktor i saken, major Ashden Fein, argumenterte for at Manning var en målbevisst forræder som var klar over at dokumentene han skal ha lekket til Wikileaks ville være en gullgruve for USAs fiender.

- Han var en målbevisst soldat med kunnskapen, evnen og viljen til å skade USA og landets krigsinnsats. Han var ingen varsler, men en forræder, sa major Fein i sin sluttprosedyre forrige uke.

- Han var klar over at dette ville komme i hendene til terrorister og andre fiender av nasjonen, la aktoren til.

- Naivt Advokat David Coombs, som er Mannings forsvarer i saken, tegnet derimot et helt annet bilde. Nemlig av en ung og naiv soldat som hadde gode intensjoner da han lekket dokumentene.

- Du må se det gjennom øynene til en mann som ønsker å hjelpe alle han kan. Det er naivt å tro at man kan hjelpe alle, men det er en fin ting, sa Coombs i sin sluttprosedyre.

LEKKET: Bradley Manning (t.h) ankommer her den militære domstolen på Fort Meade i Maryland i USA i forbindelse med den omfattende saken mot ham. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/NTB Sacnpix
LEKKET: Bradley Manning (t.h) ankommer her den militære domstolen på Fort Meade i Maryland i USA i forbindelse med den omfattende saken mot ham. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/NTB Sacnpix Vis mer

Han forklarte at målet til 25-åringen var å starte en debatt om USAs kriger i Irak og Afghanistan.

Mest kjent er en video fra et amerikansk Apache-helikopter som viser et angrep i Bagdad. Ni mennesker, blant dem en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters, ble drept. Videoen kan du selv se til høyre i saken.

Manning har selv sagt at «blodtørstigheten» helikoptermannskapet viste under angrepet var en av grunnene til at han ga det hemmeligstemplede materialet til WikiLeaks, nettstedet som senere publiserte det meste av det på internett.