Manning hadde fri tilgang til hemmelige filer

Spiontiltalte Bradley Manning hadde fri tilgang til å laste ned titusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra arbeidsplassen i Irak. Det forklarte forsvarets første vitner i rettssaken i Maryland.

I RETTEN: Rettssaken mot soldaten Bradley Manning, som er tiltalt for de omfattende Wikileaks-lekkasjene i 2010, er i full gang. Han risikerer livstid i fengsel. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
I RETTEN: Rettssaken mot soldaten Bradley Manning, som er tiltalt for de omfattende Wikileaks-lekkasjene i 2010, er i full gang. Han risikerer livstid i fengsel. Foto: AP Photo/Jose Luis MaganaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettssakens sjette uke startet forsvarets vitner sine forklaringer. De har en krevende jobb etter at aktoratet i ukevis har fremstilt etterretningsanalytikeren Manning som en arrogant einstøing som satte utallige menneskeliv på spill da han lekket over 700.000 hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

25-åringens forsvarere er opptatt av å tegne et bilde av en samvittighetsfull ung soldat som bekymret seg over urettferdighet og ønsket å kaste lys over amerikansk utenrikspolitikk. Mandag skildret vitner et arbeidsmiljø hvor etterretningsanalytikere som Manning fikk stor frihet på jobb.

David Lim, en av Mannings overordnede i Irak, sa fra vitneboksen mandag at han oppmuntret analytikerne til å fordype seg i utenriksdepartementets dokumenter samt annet hemmeligstemplet materiale for å unngå «tunnelsyn».

Sammen med Joshua Ehresman, som også hadde ansvar for Manning, bekreftet Lim at det ikke ble ført noe tilsyn med Mannings utpost i Irak når det gjaldt å installere programvare på hærens maskiner. Manning er blant annet anklaget for å ha installert et program som gjorde det mulig å laste ned mer enn 250.000 regjeringsdokumenter i en fart på 1.000 i timen.

- Trakk raske konklusjoner Ehresman mener 25-åringen var hans desidert beste analytiker. Men under aktoratets kryssforhør kom det fram at Mannings evner som analytiker var noe begrenset ettersom han ifølge Ehresman hadde en tendens til å trekke forhastede slutninger.

Tiltalen mot Manning er på 21 punkter, og det mest alvorlige av disse lyder på at han har hjulpet fienden. Dersom han blir kjent skyldig i dette, risikerer han livstid i fengsel. Rettssaken i Fort Meade i Maryland ventes å pågå i alle fall til slutten av august.

Viste angrepsvideo Etter at aktoratet avsluttet sine utspørringer forrige uke, åpnet Mannings forsvarere denne rettsuka med å spille av en 39 minutter lang video av det kontroversielle helikopterangrepet som gikk verden rundt i 2010 etter at Manning lekket det til WikiLeaks.

Videoen fra Bagdad viser hvordan to amerikanske helikoptre skyter mot en gruppe irakiske menn som mannskapet feilaktig antok bar våpen. Manning har forklart i retten at han var svært opprørt over videoen, spesielt over vitsingen mellom helikopterpilotene, som han beskrev som «tilsynelatende fornøyelig blodtørst».

Oppdatert Sersjanten David Sadtler, som førte tilsyn med Manning da han arbeidet som etterretningsanalytiker i Bagdad, fortalte fra vitneboksen at den unge soldaten var opprørt over en episode hvor 15 sivile irakere hadde blitt fengslet med amerikansk støtte for å ha delt ut regjeringskritiske flygeblader.

Ifølge sersjanten var Manning godt oppdatert på internasjonale hendelser, og det var derfor ham andre soldater gikk til «dersom de ville vite hva som foregikk i verden».

Ikke bekreftet WikiLeaks har aldri bekreftet at de lekkede dokumentene, som ble gjengitt i flere store internasjonale medier, kom fra Manning. Den menige soldaten har selv sagt at han lekket dokumentene for å sette i gang en debatt i USA om landets utenrikspolitikk og militære strategi.

Det dreier seg blant annet om strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet. 25 år gamle Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel, i praksis fengsel til han dør.

(NTB)