- Manning-lekkasjer verdiløse for USAs fiender

Guantanamo-dokumentene var offentlig tilgjengelig fra før.

De hemmeligstemplede dokumentene Bradley Manning lekket om Guantanamo-fanger hadde liten verdi for USAs fiender ettersom de var offentlig tilgjengelig. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/NTB Scanpix
De hemmeligstemplede dokumentene Bradley Manning lekket om Guantanamo-fanger hadde liten verdi for USAs fiender ettersom de var offentlig tilgjengelig. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hemmeligstemplede dokumentene Bradley Manning lekket om Guantanamo-fanger hadde liten verdi for USAs fiender ettersom de var offentlig tilgjengelig.

Det sa tidligere sjefsaktor Morris Davis da han inntok vitneboksen i rettssaken mot Manning, som er tiltalt for spionasje etter at han som etterretningsanalytiker lekket over 700.000 hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

25-åringens forsvarere forsøkte tirsdag å bevise at mye av informasjonen som ble lekket allerede var offentlig tilgjengelig. Blant dokumentene var vurderinger av flere enn 700 fanger fra den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba.

- Bortsett fra å ha ydmyket landet, kan jeg ikke forstå hvordan fienden kunne ha fått noen fordel ved å få tilgang til fangevurderingene, sa den nå pensjonerte obersten Davis da han vitnet på vegne av forsvaret.

Davis har gått gjennom fem av vurderingene, som inneholdt kortfattede beskrivelser med informasjon om de innsattes religiøse tilhørighet og angivelige ekstremistiske forbindelser.

Tiltalen mot Manning er på 21 punkter, og det mest alvorlige av disse lyder på at han har hjulpet fienden. Dersom han blir kjent skyldig i dette, risikerer han livstid i fengsel. Rettssaken i Fort Meade i Maryland ventes å pågå i alle fall til slutten av august.

(NTB)