Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannlig p-pille på markedet om få år

Oslo (NTB-Astrid Svalastog): Om fem til ti år kan en mannlig p-pille være på markedet. Allerede i dag finnes medikamenter som tilfredsstiller en del av kravene til slike piller, men foreløpig er de verken sikre eller uten bivirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Full stans i sædproduksjonen må til før vi har en mannlig p-pille som er sikker. Dette har imidlertid vist seg å være svært vanskelig på grunn av individuell respons på medikamentene, sier professor Magnar Ulstein ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus.

  Han understreker at så lenge det finnes sædceller til stede, kan man ikke si at metoden er sikker nok.

  - Problemet har vært å få den konstante spermieproduksjonen under kontroll, uten bivirkninger, som for eksempel impotens, sier Ulstein.

Utprøving

Et kombinasjonspreparat som består både av det mannlige hormonet testosteron og forskjellige gestagener, er nå under utprøving. Denne kombinasjonspillen ser ut til å hindre impotens. Det er imidlertid for tidlig å si noe om langtidseffekten av dette preparatet.

  Andre bivirkinger ved de mannlige p-pillene har vært vektøkning, uren hud, kvalme og depresjon. Det er ennå uklart om behandlingen fører til økt kreftrisiko.

  Dette er om lag de samme bivirkninger som kvinner kan oppleve ved bruk av p-piller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!